Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορόνα - γράμματα, χαμένοι!

Όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών, η οικονομία θα είναι ο χαμένος. Η οικονομική και η νομισματική αβεβαιότητα πλήττουν ήδη τη χώρα ενώ τα πράγματα θα είναι χειρότερα εάν οδηγηθούμε σε επαναλητικές εκλογές...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν υπάρχει μία βεβαιότητα σε σχέση με την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση, αυτή είναι ότι όποια κι αν είναι η έκβασή της ο μεγάλος χαμένος θα είναι η οικονομία.

Ακόμη χειρότερα, δε, αναμένεται να είναι τα πράγματα εάν η παρούσα αναμέτρηση αποβεί άκαρπη και δεν υπάρξει καν δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές και σε ενδεχόμενο περαιτέρω περιπλοκών με εταίρους και δανειστές αναφορικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησής της.

Η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που τη συνοδεύει από τις ευρωεκλογές έως σήμερα ούτως ή άλλως αναχαίτισαν το μεταρρυθμιστικό έργο της απερχόμενης κυβέρνησης αλλά και τα δημόσια έσοδα, γεγονός που αποτυπώθηκε σε στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το παράδοξο, δε, είναι ότι εν μέσω του κλίματος αυτού η Ελλάδα κατόρθωσε να εξέλθει της ύφεσης εμφανίζοντας αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της κατά 0,7% το γ΄ τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία Νοεμβρίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή η θετική πορεία δεν αφορούσε μόνον στις εξαιρετικές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, αλλά εμφανίστηκε να διαχέεται και στη βιομηχανική παραγωγή, και ειδικότερα στη μεταποίηση.

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μηνός Νοεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2013, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, έναντι μείωσης 6,6% που σημειώθηκε στην αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012, ενώ το ίδιο διάστημα ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών αυξήθηκε κατά 5,5%.

Η τάση αυτή συνέτεινε και στη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της οποίας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε 25,8% έναντι 27,8% τον Οκτώβριο του 2013 και 26,0% τον Σεπτέμβριο του 2014.

Εν μέσω κλίματος αναταραχής, ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν παρά να ανακοπούν, καθώς ουδείς επενδύει σε καθεστώς νομισματικής αβεβαιότητας και περαιτέρω πιστωτικής συρρίκνωσης.

Η αγορά ομολόγων έχει ήδη χάσει πολύτιμο έδαφος, καθώς η Ελλάδα τέθηκε εκ νέου εκτός αγορών, με τις αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετούς ομολόγου να διαμορφώνονται για ακόμη μία φορά πάνω από το 10% και το 12% αντίστοιχα, ενώ βρίσκονταν στο 5,6% και στο 3,8% στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2014.

Κατά συνέπεια, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση της «επόμενης ημέρας», η χρηματοδότηση της χώρας θα εναπόκειται στους περίφημους εταίρους και δανειστές και βεβαίως θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων που θα έχει με αυτούς.

Αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, στην περίπτωση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό χρονικό διάστημα εκτιμάται, τουλάχιστον, ως μακρύτερο, δεδομένης της έως τώρα ρητορικής του κόμματος αυτού σχετικά με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Ακόμη, όμως, και με τη συγκρότηση κυβέρνησης με άξονα τη Ν.Δ., η χώρα αναμένεται ότι θα αργήσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές, παραμένοντας υπό εξάρτηση από τους περίφημους εταίρους και δανειστές και τις όποιες έκτακτες πιστωτικές γραμμές αυτοί εγκρίνουν.

Ας μην προσμετρήσουμε στη συζήτηση, δε, το διάστημα «ωρίμανσης» που είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε νεοσύστατη κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον εάν αυτή προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο που δεν έχει κρατήσει έως τώρα τα ηνία της εξουσίας...

Υπό το πρίσμα αυτό, όμως, μονά-ζυγά η χώρα μας βγαίνει χαμένη οικονομικά από την υπόθεση των πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τη μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της, τούτη εξαρτάται μόνον από την απάντηση του ερωτήματος περί νομισματικής αλλά και οικονομικής σταθερότητας.

Για αυτήν, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, στις 25 Ιανουαρίου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v