Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφοφόροι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Ρευστότητα και αντιφάσεις διακατέχουν το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων στο δρόμο προς την 25η Ιανουαρίου. Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ, αλλά είναι πρόθυμοι και να ρισκάρουν…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε ποιο συμπέρασμα, ακριβώς, καλείται να καταλήξει κανείς σχετικά με την ψυχική κατάσταση ανθρώπων οι οποίοι, αν και εκτιμούν, στη συντριπτική τους πλειονότητα (75,7%), ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην ευρωζώνη, αλλά και πιστεύουν ότι ο κίνδυνος ως προς την έξοδό της δεν έχει παρέλθει οριστικά(59,2%), εντούτοις θεωρούν πως οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν σε περίπτωση ρήξης με την ελληνική κυβέρνηση (52,6%) και εμφανίζονται, άρα, πρόθυμοι να το διακινδυνεύσουν;

Τα ευρήματα της προεκλογικής δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία GPO και παρουσίασε χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega δεν έχουν αξία μόνον επειδή αποτυπώνουν τις προτιμήσεις ενός δείγματος του εκλογικού σώματος ως προς την πρόθεση ψήφου, που δείχνει την ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αξία τους εντοπίζεται, κυριότερα, στην αποτύπωση της ρευστότητας που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό εκλογικό σώμα και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας, με σχεδόν 1 στους 5 να δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρος για το τι θα ψηφίσει, μόλις δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλά και στον μάλλον συγκεχυμένο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την υπόθεση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης.

Την ίδια ώρα που οι 3 στους 4 επιθυμούν η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη πάση θυσία και πιστεύουν ότι ο κίνδυνος ως προς την έξοδό της δεν έχει παρέλθει, περίπου ο 1 στους 2 εκτιμά ότι σε τυχόν κόντρα με την ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι θα κάνουν πίσω.  

Ακόμη, περισσότερο, εμφανίζονται διατεθειμένοι να το ρισκάρουν επιλέγοντας «αντιμνημονιακά» κόμματα, ενώ ποσοστό 36,1% πιστεύει ότι οι εταίροι μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, όμως, επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά, με ποσοστό 40,3%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα (34,9%) ως τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό», μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μολονότι φέρνουν τη Ν.Δ. στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,3% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για την παράνοια που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας μετά από 4 χρόνια μνημόνιο και έξι χρόνια ύφεσης, την αντίδραση στην υπερφορολόγηση και την ανέχεια ή για κάτι άλλο που χρήζει τρίτης ερμηνείας;

Όπως και να έχει, τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν τη βαθιά και αυξανόμενη πόλωση που διαπερνά την ελληνική κοινωνία, με τους δυο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., να αυξάνουν τα ποσοστά τους εις βάρος του συνόλου των μικρότερων κομμάτων από τα οποία αντλούν ψηφοφόρους.

Όσο δε για το νεοσυσταθέν κόμμα του Γ. Α. Παπανδρέου, Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο συγκεχυμένα, καθώς αν και η ίδρυσή του κρίνεται αρνητικά από τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (87,7%), το ποσοστό τούτο μειώνεται όταν η σχετική ερώτηση τίθεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (79,3%), μολονότι αυτό εμφανίζεται ως η κύρια πηγή άντλησης ψηφοφόρων για το κόμμα Παπανδρέου (12,3%) και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αρχικά εκτιμάτο, από τον οποίο «μετακινείται» ποσοστό μόλις 1,5% προς τον ΓΑΠ…

Ας κρατάμε μικρό καλάθι πάντως.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση σε αμιγώς προεκλογικό τοπίο που καταγράφει το εύρος της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, σε επίπεδο τόσο κομμάτων, όσο και πολιτικών προσώπων και ψηφοφόρων αν και αφορά μια χρονική στιγμή που πέρασε (5 έως και 7 Ιανουαρίου) και όχι εκείνην που μετράει, της 25ης του μηνός…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v