Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε

Θα έβαζε ποτέ κανείς τα χρήματά του σε μια χώρα που τελεί σε καθεστώς νομισματικής αβεβαιότητας; Γιατί, λοιπόν, θα έπρεπε να περιμένουμε τυχόν οφέλη από την επενδυτική ευφορία που αναμένεται να υπάρξει το 2015 στην ευρωζώνη;

Φίλτατοι, καλή σας χρονιά!

Η ευρωζώνη, ή ακριβέστερα ορισμένα εκ των κορυφαίων κρατών μελών της, δεν πρόκειται να απαλλαγεί από τις χρόνιες παθογένειές της στην διάρκεια του 2015.

Οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και άλλες, μικρότερου μεγέθους, θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν τα διαρθρωτικού χαρακτήρα προβλήματα τους, που βαρύνουν στην ανταγωνιστικότητά τους ενώ ακόμη και στην περίπτωση που ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, τούτα θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού που ελλοχεύει για το σύνολο της ευρωζώνης, καθιστά την προώθηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περίπου μονόδρομο, καθώς ήδη τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αν στο άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας και της πιστωτικής επέκτασης συνυπολογιστεί και το χαμηλό επίπεδο στο οποίο ήδη διαμορφώνονται οι πετρελαϊκές τιμές, το έδαφος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με στόχο είτε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων δραστηριοτήτων, είτε τη δημιουργία νέων, είναι εύφορο.

Το 2015 θα είναι έτος επενδύσεων για την ευρωζώνη.

Χαμηλά επιτόκια δανεισμού, ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, χαμηλό ενεργειακό κόστος και προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων εκ μέρους της Ε.Ε., δημιουργούν ένα περίπου ιδανικό περιβάλλον πραγματοποίησης επενδύσεων.

Παντού στην ευρωζώνη, πλην Ελλάδας.

Διότι στη χώρα μας το μόνο στοιχείο που προβάλλει σήμερα ως κυρίαρχο είναι η αβεβαιότητα.

Ουδείς επενδύει σε ευρώ γνωρίζοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δει τα χρήματά του να μετατρέπονται σε δραχμές και αντιστοίχως, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κύριος διεκδικητής της εξουσίας στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει το ευρώ ως το νόμισμα της χώρας, σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της.

Τόσο απλά.

Αποτελεί δε, τραγική ειρωνεία της τύχης ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η χώρα μας έχει ήδη διανύσει έξι χρόνια δοκιμασίας και βαθειάς ύφεσης και μόλις τώρα εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας, κυρίως χάρις στην μόνη οικονομική ατμομηχανή που της έχει απομείνει, τον τουρισμό.

Μια βιομηχανία η οποία ήδη δέχεται πλήγματα από την τρέχουσα πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο νέων περιπετειών για τη χώρα μας. Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου βοούν –κυρίως αρνητικά- για μια ακόμη φορά και επιβαρύνουν το κλίμα περί την Ελλάδα.

Εάν δεν αρθεί αυτή η παράμετρος αβεβαιότητας, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλο, το 2015 και κατά πάσα βεβαιότητα αρκετά από τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, η χώρα μας θα έχει χάσει μια εξαιρετική ευκαιρία.

Υπό το πρίσμα αυτό –και προφανώς υπό το φως της ανάγκης αποσαφήνισης των ευρύτερων προθέσεών του- ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο προς τον Έλληνα πολίτη και ψηφοφόρο πού ακριβώς στέκει σε ότι αφορά στη νομισματική πορεία της χώρας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιώδες, το οποίο δεν ξεπερνιέται με χαλαρές διαβεβαιώσεις ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από την αίρεση ενός ενδεχομένου εξαναγκασμού του σε αυτές...

Ίσως η Ελλάδα να μην έπρεπε ποτέ να έχει μπει στο ευρώ. Σήμερα, όμως, αυτό είναι το νόμισμά της και με το δεδομένο αυτό καλείται ο καθένας να κάνει το κουμάντο του.

Έτσι, χρήσιμο θα ήταν να μπορεί να γνωρίζει ο ψηφοφόρος, πριν κάνει την τελική του επιλογή, τι ακριβώς ψηφίζει...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v