Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αν η υπόθεση Χαϊκάλη έχει κάποια αξία, αυτή δεν μπορεί να είναι παρά να μας θυμίζει ότι οι πράξεις και οι αποφάσεις που τις συνοδεύουν, έχουν επιπτώσεις.
Οι επιλογές έχουν τα επίχειρά τους.
Τον κ. Χαϊκάλη, όπως και κάθε έναν εκ των 299 άλλων που απαρτίζουν σήμερα το κοινοβουλευτικό σώμα της χώρας, τους εξέλεξε το εκλογικό σώμα της χώρας.
Εμείς τους βάλαμε στη Βουλή.
Όλοι εμείς, που έχουμε εκλογικά δικαιώματα και τα ασκούμε, μεταξύ άλλων, ώστε να επικροτήσουμε ή να απορρίψουμε πολιτικές και πρόσωπα, δίνοντάς τους το δικαίωμα να κυβερνούν, να νομοθετούν, αλλά και να ασκούν αντιπολίτευση για τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο.
Αυτοί οι άνθρωποι θα ψηφίσουν σήμερα -και όπως όλα δείχνουν και στις 29 του μηνός- για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, κρίνοντας εάν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές.
Αυτοί οι άνθρωποι ενέκριναν τροπολογίες της ύστατης ώρας και βάσει της δικής τους ψήφου, όπως και εκείνης των προκατόχων των θέσεών τους, ασκείται το νομοθετικό έργο στη χώρα μας, όπως αρμόζει σε οποιαδήποτε δημοκρατικά συντεταγμένη Πολιτεία.
Όμως, το μεγαλείο της Δημοκρατίας δεν παρέχεται δωρεάν.
Φέρει ακέραιο το κόστος της κάθε επιλογής που οι πολίτες έχουν ελεύθερα το δικαίωμα να κάνουν όταν φθάσουν μπροστά στην κάλπη.
Έτσι, λοιπόν, ας μην ψάχνουμε τρίτους ώστε να επιρρίψουμε ευθύνες για το ποιον και την υπόσταση των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας, στο ελληνικό κοινοβούλιο ή την Ευρωβουλή.
Εμείς τους βάλαμε εκεί.
Όταν βουλευτές ζητούν από άλλους βουλευτές να μην ασκήσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και να απόσχουν από τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας, ας αναρωτηθούμε ποιοι τους έστειλαν στη Βουλή κι αν ήμασταν και εμείς ανάμεσά τους.
Όταν βουλευτές δηλώνουν δημοσίως ότι νομοθετούν δίχως να έχουν καν διαβάσει το περιεχόμενο των προτεινόμενων διατάξεων, ή όταν κόμματα σπεύδουν να αμφισβητήσουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, πυλώνα και αυτή του Πολιτεύματος, ας μην κακίζουμε τους ίδιους αλλά όσους τους έδωσαν το δικαίωμα στις πράξεις αυτές.
Η Δημοκρατία, αποτελεί αταλάντευτη άποψή μας, υπερισχύει οποιουδήποτε άλλου πολιτεύματος, μεταξύ άλλων, διότι συνοδεύεται από μια σειρά δικαιωμάτων και ευθυνών, όμοια των οποίων δεν προσφέρει κανένα άλλο πολίτευμα.
Υπό το πρίσμα αυτό, μολονότι η ψήφος είναι ελεύθερη για όσους έχουν πολιτικά δικαιώματα, οφείλει να είναι συνειδητή και υπεύθυνη.
Οφείλει να απορρίπτει μη επαρκώς τεκμηριωμένους ή αβάσιμους και μη πειστικούς ισχυρισμούς. Οφείλει να επιβραβεύει το ήθος, τις αρχές και τις αξίες και να απορρίπτει την αδιαφάνεια και το σκότος.
Τα κριτήρια διαμόρφωσης της ψήφου και των επιλογών του καθενός από εμάς, αφορούν εμάς τους ίδιους.
Το συλλογικό αποτέλεσμα, όμως, αυτής της διαδικασίας καθορίζει τις ζωές όλων μας και συνάμα την πορεία του τόπου.
Πολλά από όσα ακούμε και βλέπουμε, όχι μόνον σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή, δεν αντέχουν στην κοινή λογική ή σε περαιτέρω ανάλυση.
Εντάσσονται στις τάξεις του ατεκμηρίωτου, του αυθαίρετου, του αβάσιμου.
Η αποδοχή τους ή μη, ωστόσο, εναπόκειται σε εμάς. Η νομιμοποίησή τους ή η απόρριψή τους είναι δική μας ευθύνη και βαρύνει τους δικούς μας ώμους.
Ουδείς μας υπαγόρευσε τις επιλογές μας. Ούτε τις προηγούμενες, ούτε και τις επόμενες...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.