Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ούτε success story υπάρχει, ούτε όμως και καταστροφή.
Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας η χώρα απομακρύνθηκε σταδιακά από το χείλος του γκρεμού και σήμερα εμφανίζει δειλά βήματα ανάκαμψης, μετά από μια πολυετή περιπέτεια.
Το τέλος αυτής της περιπέτειας, ωστόσο, ακόμη καθυστερεί και η παρούσα πολιτική αστάθεια καθιστά αυτήν την καθυστέρηση ακόμη μακρύτερη.
Ουδείς, Έλληνας ή ξένος, διανοείται να επενδύσει τα χρήματά του στη χώρα μας δίχως να γνωρίζει, έστω στοιχειωδώς, ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων και ακόμη και οι εταίροι και δανειστές μας, κατά τα φαινόμενα, δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε οριστικές διευθετήσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, και ειδικά το χρέος, πριν αποκρυσταλλωθεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο τόπος.
Υπό το πρίσμα αυτό, και δεδομένου ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, περί αναίμακτης πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο, δεν έχουν ευοδωθεί, η χώρα οφείλει να έρθει αντιμέτωπη το ταχύτερο δυνατό με τις πολιτικές της εξελίξεις, ώστε να δοθεί μια σαφής απάντηση στο ερώτημα «πού οδεύει ο τόπος;».
Η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι, ευλόγως, κομβικής σημασίας στην πορεία αυτή.
Η πρόταση που διατύπωσε χθες από του βήματος της Βουλής ο φίλτατος υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος, «να μη χαθεί ούτε μία ημέρα του 2015» συνάδει απολύτως με τις παρούσες περιστάσεις.
"Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα του 2015 στην ασάφεια που δημιουργεί η εκλογολογία. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι: η πολιτική αστάθεια αποτελεί την αρνητική μεταβλητή της επίτευξης των ρυθμών ανάπτυξης που έχουμε ανάγκη", σημείωσε ο φίλτατος, υπογραμμίζοντας ότι "η 7η Ιανουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των συνταγματικά προβλεπομένων ψηφοφοριών", σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, ο τόπος θα γνωρίζει εάν θα κινηθεί προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως, η κατά το Σύνταγμα προβλεπόμενη περίοδος για τη διεξαγωγή της σχετικής εκλογής επισπεύδεται κατά μόλις έναν μήνα.
Αντίθετα, το όφελος από την επίσπευση αυτή είναι προφανές σε ό,τι αφορά τόσο την τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς αίρονται πολιτικού χαρακτήρα ενδοιασμοί που ενδεχομένως υπάρχουν σήμερα αναφορικά με κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όσο και την πορεία της οικονομίας.
Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, με την επίσπευση της διαδικασίας φθάνει στο τέλος της η παρούσα νοσηρή κατάσταση εκλογολογίας που περιβάλλει τον περίφημο αριθμό των απαραίτητων 180 ψήφων οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάδειξη Προέδρου κατά την τρίτη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ψηφοφορία.
Εάν η χώρα αποκτήσει μέσω της διαδικασίας αυτής Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε θα μπορέσει να επικεντρωθεί απερίσπαστη στην πορεία ανάκαμψής της, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα οδεύσει σε εκλογές και η ευθύνη για την όποια πορεία της θα είναι στα χέρια του μόνου αρμοδίου να την κρίνει, ήτοι του εκλογικού σώματος.
Πόσο πιο απλά μπορούν να είναι τα πράγματα;
Τώρα, βέβαια, εάν όντως υπάρξει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, ο φίλτατος κ. Α. Σαμαράς δεν θα έχει το πολιτικό πλεονέκτημα που θα του έδινε μια αντίστοιχα πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο, θα έχει όμως όλη τη δυνατότητα να αναφερθεί ανοικτά στο τι ακριβώς μεσολάβησε από την ώρα που έκανε, στο πλευρό της κ. Μέρκελ, τις δηλώσεις περί εξόδου από το μνημόνιο έως το ναυάγιο των σχετικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Εάν υπάρχουν, δηλαδή, ακόμη απορίες περί αυτού...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.