Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικό μέτωπο για Πρόεδρο

Εάν ευοδωθεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε χθες σειρά βουλευτών για τη σύναψη εθνικής συμφωνίας ο τόπος θα μπορέσει να ξεφύγει από τα σημερινά του τεχνητά αδιέξοδα και να γυρίσει σελίδα. Είναι ικανοί οι Eλληνες βουλευτές να δείξουν ομοψυχία;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πρόταση σειράς βουλευτών για την σύναψη εθνικής συμφωνίας επί του ζητήματος της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, της αναθεώρησης του Συντάγματος και τις εκλογές, παρέχει τη δυνατότητα επίτευξης ενός ελαχίστου επιπέδου εθνικής συνεννόησης επί ζητημάτων κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του τόπου και ως εκ τούτου οφείλει να αξιοποιηθεί.

Στο βαθμό που την πρωτοβουλία αυτή ενστερνιστεί ικανός αριθμός βουλευτών ο οποίος θα υπερβαίνει την κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμη και αν είναι χαμηλότερος των 180 που είναι απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, θα καταγραφεί μια πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κοινοβουλευτική ομοψυχία, χάριν της διασφάλισης της σταθερότητας του τόπου.

Ταυτόχρονα, θα καταστήσει κάτι περισσότερο από σαφή, ακόμη και προς όσους δεν την αναγνωρίζουν, την ανάγκη αποφυγής αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στον παρόντα κρίσιμο χρόνο, που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον τόπο σε νέες και απρόβλεπτης έκβασης περιπέτειες. 

Τα τρία ζητήματα που τίθενται ως ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας παρέχουν την απαραίτητη χρονική «ανάσα» για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με στόχο την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αλλά και την αξιοποίηση του 2015 για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας, ενώ θέτουν σαφή χρονικό ορίζοντα για τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Συνιστούν, δηλαδή, μια πλατφόρμα διεξόδου από το υφιστάμενο κλίμα αβεβαιότητας και μια ελάχιστη βάση εθνικής συμφωνίας, κατά τρόπο απολύτως θεμιτό θεσμικά, την οποία οφείλει να πλαισιώσει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μελών του Κοινοβουλίου, των βουλευτών της συμπολίτευσης, βεβαίως, συμπεριλαμβανομένων.

Θα αποτελούσε, εξάλλου,  σχήμα τουλάχιστον οξύμωρο, η μη συμμετοχή των βουλευτών της κυβερνητικής συμπολίτευσης στην πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα κόμματα στα οποία είναι ενταγμένοι καλούνται να υλοποιήσουν την παραπάνω ατζέντα ώστε να ανοίξουν το δρόμο σε μια ομαλή εκλογική αναμέτρηση.

Στο βαθμό που η χώρα οδηγηθεί σε τυχόν πρόωρες εκλογές, μεσούσης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πριν αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, τούτη μετατίθεται για το απώτερο μέλλον (το 2021 σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά) και μαζί του οι ελπίδες για την εξάλειψη πολλών εκ των σημείων που εμπεριέχει το υφιστάμενο Σύνταγμα στα οποία αποδίδεται σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τα σημερινά προβλήματα του τόπου.

Αντίστοιχα, εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από ικανό αριθμό βουλευτών αίρεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης συνταγματικών προβλέψεων χάριν πολιτικών ή ακόμη και κομματικών σκοπιμοτήτων, όπως παρατηρείται σήμερα αναφορικά με την υπόθεση εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπό το πρίσμα αυτό η επιτυχής προώθηση ενός ενιαίου μετώπου, μιας συμπαράταξης διακομματικού επιπέδου, θα ανταποκρινόταν και στο κοινωνικό αίσθημα για συναινετικές λύσεις σε μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, από το 2012 έως και τις ευρωεκλογές του εφετινού καλοκαιριού.

Στα μάτια των πολιτών, της κοινωνίας ολόκληρης, το Κοινοβούλιο της χώρας θα αποκτούσε εκ νέου το θεμελιώδη ρόλο του ως πεδίου εθνικής συνεννόησης, αντί τόπου διχασμού, και θα γινόταν σαφής η βούλησή του, μέσω της έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος,  για την άρση μελανών σημείων του παρελθόντος, σχετικών με τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την γενικότερη διαφάνεια της πολιτικής ζωής.

Όλα αυτά, όμως, στο βαθμό που η πρωτοβουλία αυτή υιοθετηθεί από ικανό αριθμό βουλευτών. Διαφορετικά, τη συνέχεια του «έργου» την γνωρίζουμε όλοι…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v