Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάστε τον Γόρδιο Δεσμό!

Οι επιλογές έχουν πάντοτε επιπτώσεις. Θετικές ή αρνητικές. Τις επωμίζονται όσοι έλαβαν τις αποφάσεις αυτές, αλλά και όσοι επηρεάζονται –αμέσως ή εμμέσως- από αυτές. Πρέπει, όμως, να γίνονται γιατί η αναβολή τους, απλώς παρατείνει το πρόβλημα.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα εμφανίζονται σε αδιέξοδο και πάντως, μέχρι στιγμής, παραμένουν άκαρπες.

Το γεγονός τούτο μπορεί να αποδοθεί είτε σε σκοπιμότητες των εταίρων και δανειστών μας, είτε στην απροθυμία της ελληνικής πλευράς να συναινέσει στα ζητούμενα μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι εσφαλμένα ή φοβούμενη το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή τους.

Σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων, η όλη υπόθεση οδεύει από τη μια καθυστέρηση στην άλλη και οδηγεί τη χώρα σε αβεβαιότητα.

Μια αβεβαιότητα την οποία εντείνει το πολιτικό κλίμα που επικρατεί, δεδομένης της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναγάγει την υπόθεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αιτία πρόωρων εκλογών.

Αντίθετα, η κυβέρνηση εμμένει στην εξάντληση της θητείας της, διεκδικώντας την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με την επίκληση της σταθερότητας που συνεπάγεται η αποφυγή τυχόν πρόωρων εκλογών.

Αν και στην Δημοκρατία, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν αδιέξοδα καθώς οι κάλπες δίνουν πάντοτε την λύση, το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων έως την ανάδειξη κυβέρνησης η οποία θα χαίρει της εμπιστοσύνης της Βουλής, εντείνει τις ανησυχίες περί κλίματος παρατεταμένης αστάθειας στην Ελλάδα.

Ανησυχίες, οι οποίες αφορούν πρωτίστως  τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομική πορεία του τόπου και ενδεχομένως θα ακυρώσουν σημαντικό τμήμα των προσπαθειών που καταβάλλονται την τελευταία τετραετία για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Πρόκειται για ανησυχίες οι οποίες εδράζονται, βασίμως, στην προεξόφληση της απουσίας αυτοδύναμης κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που με νωπή την λαϊκή εντολή θα αποφάσιζε κατά τρόπο καταλυτικό, δίχως τον φόβο του πολιτικού κόστους, έναντι όσων μας ζητούν ή φέρονται να μας ζητούν, εταίροι και δανειστές.

Οι τρόποι αναζήτησης διεξόδου από την κατάσταση αυτή, θεσμικά είναι δυο.

Είτε επικρατεί κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είτε η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, παρά τις όποιες ανησυχίες συνοδεύουν το ενδεχόμενο διενέργειάς τους.

Εάν προεξοφλήσουμε την απουσία συνεννόησης, ο μόνος δρόμος είναι η κάλπη.

Το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, θα έθετε τους πάντες προ των ευθυνών τους.

Πρώτα από όλα τους εταίρους και δανειστές, οι οποίοι προφανώς έχουν ήδη λάβει τις δικές τους αποφάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος, παρά το εύλογο διακύβευμα, το οποίο εμφανίζεται να μην τους απασχολεί.

Κυριότερα, όμως, θα έθετε το δίλλημα κατά τρόπο καταλυτικό ενώπιον του μόνου αρμοδίου να αποφασίσει, ήτοι του εκλογικού σώματος.

Όσα πρεσβεύουν τόσο οι κύριοι διεκδικητές της εξουσίας όσο και οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί, στον βαθμό που οι ίδιοι το έχουν επιτρέψει, είναι σαφή.

Το εκλογικό σώμα, δίχως το πέπλο της επίκλησης παραπλανητικών υποσχέσεων, τις οποίες η παρούσα κρίση ήρε από πολλού χρόνου, θα κληθεί να οδηγήσει τη χώρα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, επωμιζόμενο, βεβαίως, και την ευθύνη των πράξεών του.

Ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου δεν ήταν περισσότερο ξεκάθαρο το διακύβευμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, όπως και ποτέ άλλοτε δεν ήσαν τόσο σαφείς οι πιθανές επιπτώσεις από την ανάδειξη του ενός ή του έτερου πολιτικού σχηματισμού. 

Θα πρόκειται, ενδεχομένως, για την πλέον ξεκάθαρη εκλογική αναμέτρηση, εάν τούτη υλοποιηθεί, της πρόσφατης ιστορίας μας.

Γιατί να την αποφύγουμε; 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v