Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στην Ελλάδα, είναι βέβαιον, ότι υπάρχει κάποιος νοσηρός νους ο οποίος ξυπνά κάθε πρωί και απεργάζεται σχέδια με μόνο στόχο την επιδείνωση των πραγμάτων.
Έτσι, λοιπόν, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των στοιχείων ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι η χώρα μας σημείωσε άνοδο 1,9% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του εν λόγω νου, βρέθηκε, τι άλλο, παρά ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας μπόρεσε να εξέλθει ταχύτερα του αναμενομένου από την ύφεση που την μαστίζει τα τελευταία έξι χρόνια.
Αν υπάρχει ένας τομέας που ξεχώρισε με τις επιδόσεις του εν μέσω κρίσης αυτός δεν είναι άλλος από τον τουριστικό.
Ε, λοιπόν, αυτός επιλέχθηκε ως το επόμενο θύμα...
Ακόμη κι αν οι δυνητικές απώλειες για τον τουριστικό κλάδο δεν φθάσουν στα 2 εκατ. τουρίστες εξαιτίας της διαφαινόμενης αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το χαμηλό ποσοστό του 6,5%, όπως προβλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, το πλήγμα δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό.
Πρώτα από όλα, στην όποια αξιοπιστία διαθέτει ακόμη το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Οι κρατήσεις στη λεγόμενη χονδρική αγορά, ως γνωστόν, έχουν γίνει ήδη από τον προηγούμενο Ιούνιο και έχουν υπολογιστεί με συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Η αύξηση του συντελεστή αυτού κατά 3-4 ή και περισσότερες μονάδες, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στη συγκεκριμένη αγορά και αναμένεται να οδηγήσει ακόμη και σε ακυρώσεις πακέτων.
Δεύτερον, το ενδεχόμενο άμεσης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο της διαμονής καταδεικνύει την απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής εκ μέρους της χώρας μας, έναντι ενός κλάδου ο οποίος συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια, αντί να ενισχύσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όποια κι αν είναι αυτά, τα αποδυναμώνουμε...
Τρίτον, αναδεικνύει σε ήσσονος σημασίας τους διθυράμβους της κυβέρνησης σχετικά με την επιτυχία της να διατηρήσει τον συντελεστή ΦΠΑ στην σίτιση στο 13% (από 23% που ήταν προηγουμένως), καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, ο τζίρος στην εστίαση αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ήμισυ εκείνου της διαμονής.
Πέραν όλων αυτών όμως, η διαφαινόμενη αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ενός μέτρου, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο, καταδεικνύει και την απροθυμία της να υιοθετήσει εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα, όπως τυχόν περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών.
Η αύξηση της φορολογίας και μάλιστα εκείνης που αφορά στην κατανάλωση, είναι βέβαιον ότι θα έχει σαφείς επιπτώσεις στο επίπεδο της ζήτησης, γεγονός που θα αναχαιτίσει την όποια αναπτυξιακή τροχιά έχει αρχίσει να ακολουθεί η χώρα μας και θα έχει πολλαπλασιαστικά φαινόμενα σε ολόκληρη την οικονομία και βεβαίως τα δημόσια έσοδα.
Για ακόμη μια φορά, ελέω πολιτικού κόστους ενόψει μιας κρίσιμης πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήμπορη να ακολουθήσει την οδό της μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού και καταφεύγει στην αύξηση των εσόδων, μέσω της «πεπατημένης» που προσφέρει η υπερφορολόγηση...
Έτσι, όμως, «πυροβολεί στα πόδια» την ελληνική οικονομία και ακυρώνει σημαντικό μέρος των ελπίδων για ταχύτερη έξοδό της από την κρίση...
Εάν αυτό δεν είναι σχέδιο ενός πραγματικά νοσηρού νου, τότε τι είναι;
Εκτός, κι αν δεχθούμε τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, ότι η συγκεκριμένη αύξηση ΦΠΑ γίνεται προς όφελος των ξένων ανταγωνιστών τους, οπότε τα πράγματα γίνονται πιο λογικά, αλλά όχι και τόσο ξεκάθαρα...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.