Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την ίδια ώρα που η τρόικα και η κυβέρνηση ερίζουν για το δημοσιονομικό κενό, η αγορά ακινήτων, ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας, παραμένει ανενεργή στερώντας τόσο τον προϋπολογισμό όσο και την ίδια την οικονομία από πολύτιμα έσοδα.
Τελματωμένη στην άβυσσο που την οδήγησαν η ύφεση, η πιστωτική συρρίκνωση και η υπερφορολόγηση, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σήμερα στο απόλυτο ναδίρ, από το οποίο αδυνατεί να ανακάμψει, παρά μόνον κάτω από την επήρεια ενός πολύ ισχυρού σοκ.
Ενός σοκ το οποίο θα μπορούσε να προέλθει μόνον από την αντιστροφή ενός ή και περισσοτέρων εκ των θεμελιωδών λόγων που την οδήγησαν στη σημερινή οικτρή της κατάσταση.
Αυτό το παραδέχεται ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται προετοιμασμένη να αποσυνδέσει από το 2015 τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, με την ελπίδα ότι θα κατορθώσει έτσι να αναθερμάνει τη συγκεκριμένη αγορά και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό για επίλεκτα ακίνητα.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει διπλά μέτρα και σταθμά, καθώς οι αντικειμενικές αξίες θα χρησιμοποιούνται μεν για τον υπολογισμό φόρων επί των ακινήτων όπως ο ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι και για τον ΦΜΑ, καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της, τούτος θα υπολογίζεται επί της αγοραίας τιμής που θα καταγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης.
Πρόκειται, δίχως άλλο, για ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο θα περιπλέξει και θα καταστήσει ακόμη περισσότερο αδιαφανή μια αγορά που έχει ήδη καταρρεύσει, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.
Η κυβέρνηση, δε, εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτού του στρεβλού μέτρου ενώ ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί επί της ανάγκης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών -και σύντομα αναμένεται να καθαρογραφεί η σχετική του απόφαση- δίδοντας εξάμηνη διορία στην κυβέρνηση να το πράξει.
Με άλλα λόγια, ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πάνω στους ώμους εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, με μόνο στόχο τη συνέχιση ή εν τέλει την ολιγόμηνη παράταση του καθεστώτος υπερφορολόγησης των ιδιοκτησιών τους.
Αντίθετα, εάν η κυβέρνηση προχωρούσε αύριο στην άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να αντικατοπτρίζουν τις αγοραίες, όχι μόνον θα ήρε τη στρεβλή και εν τέλει παράνομη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα παρόντα επίπεδά τους, αλλά θα εξουδετέρωνε κι έναν εκ των τριών κυριότερων λόγων για τη σημερινή εικόνα της αγοράς ακινήτων, δηλαδή την υπερφορολόγηση, στον βαθμό βεβαίως που δεν θα αύξανε τους συντελεστές.
Ταυτόχρονα, τυχόν απόφασή της προς την κατεύθυνση αυτή θα απάλυνε το βαρύ φορολογικό φορτίο που επωμίζονται σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων και θα άνοιγε τον δρόμο για τη συνολική ομαλοποίηση της αγοράς, με προφανή ευεργετική επίδραση τόσο για την οικονομία όσο και για τον προϋπολογισμό.
Φόρος επί της περιουσίας οφείλει να υπάρχει, αλλά με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Τα έσοδα, δε, αυτού του φόρου θα μπορούσαν να διοχετεύονται απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει εξαγγείλει, ούτως ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα προς τους δημότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, του κάθε δήμου της χώρας.
Αντίστοιχα, τα κονδύλια που σήμερα προορίζονται για τους ΟΤΑ μπορούν να καλύψουν τις όποιες άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού...
Εάν, δε, τα «νούμερα δεν βγαίνουν», η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι υπάρχει πάντα και το μονοπάτι του περιορισμού των δαπανών της...
Καιρός είναι να το ακολουθήσει και αυτό, αφήνοντας στην ησυχία τους τους σκληρά δοκιμαζόμενους φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.