Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλτε Taxis και στα «κόκκινα» δάνεια...

Όλα στο φως υπόσχεται η δυνατότητα πρόσβασης των τραπεζών στα φορολογικά δεδομένα των συναινούντων πελατών τους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διαφάνεια, μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, άρα και μεγαλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισής του. Από όλες τις πλευρές...

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η παροχή της δυνατότητας απευθείας ηλεκτρονικής πρόσβασης του τραπεζικού τομέα στα φορολογικά δεδομένα δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες τραπεζικές οφειλές, κατόπιν και της δικής τους συναίνεσης, αποτελεί σαφές βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας αλλά και της οριστικής επίλυσης του μείζονος σημασίας προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Με τη δυνατότητα αυτή, που φέρονται να εξετάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, δηλαδή οι μπαταχτσήδες από τους νοικοκυραίους, αλλά και να γίνει καλύτερα κατανοητή από τον τραπεζικό τομέα η πραγματική οικονομική κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο πλήρη και βιώσιμο οι δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η παροχή απευθείας πρόσβασης, σε περίπτωση που συναινεί ο ενδιαφερόμενος φορολογούμενος - δανειολήπτης, θα καταστήσει σαφή προς τον τραπεζικό τομέα τόσο τη μέχρι τώρα οικονομική πορεία του ενδιαφερομένου, όσο και τις υποχρεώσεις που αυτός έχει να αντιμετωπίσει ως αποτέλεσμα της ένταξής του σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ή λοιπών βεβαιωμένων οφειλών του προς την εφορία.

Ούτως ή άλλως, από την ίδια τσέπη πληρώνονται τόσο οι τράπεζες, όσο και η εφορία, όπως βεβαίως και οι κάθε λογής υποχρεώσεις που αφορούν στη διαβίωση εκατομμυρίων οικογενειών ή στη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, η ανακοίνωση του οποίου εμφανίζεται ως επικείμενη, προσμετρά τη μείωση του τζίρου των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, ως κριτήριο για την υπαγωγή των δανείων τους σε ρύθμιση.

Αντίστοιχο κριτήριο, εύλογα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των στεγαστικών ή λοιπών δανείων των ιδιωτών, που έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα στα εισοδήματά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και αδυνατούν σήμερα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εάν όλοι, ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι φορείς ήταν κοινωνοί του προβλήματος αυτού, η αντιμετώπισή του θα όφειλε να είναι ευχερέστερη.

Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι αντίστοιχες δανειακές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στο εισοδηματικό επίπεδο που εμφανίζουν σήμερα χιλιάδες οικογένειες ανά τη χώρα και να διευθετηθούν κατά τρόπο βιώσιμο προς όλες τις πλευρές.

Έτσι κι αλλιώς, εάν μία από τις πλευρές αυτές δεν εξυπηρετείται ομαλά, δεν μπορεί παρά να βαρύνει και τις υπόλοιπες σε εύρος χρόνου.

Αντίστοιχα, έλεγχοι διαφάνειας που επιβάλλει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος επί των πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων θα διευκολύνονταν άμεσα μέσω της παροχής απευθείας πρόσβασης στα φορολογικά τους δεδομένα, καθιστώντας έτσι ευχερέστερη την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ακόμη, τόσο οι πελάτες των τραπεζών όσο και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα θα απαλλάσσονταν από τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία που συνοδεύει αυτούς τους ελέγχους, με τη φυσική προσκόμιση κάθε είδους φορολογικού πιστοποιητικού που είναι σήμερα απαραίτητο για τη διενέργειά τους.

Εν τέλει, όταν όλα είναι στο «φως» με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε το εύρος του κάθε προβλήματος γίνεται καλύτερα κατανοητό και εμπεδώνεται μεγαλύτερος βαθμός αξιοπιστίας εκατέρωθεν στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.

Εκεί θα φανεί βεβαίως αφενός το επίπεδο κατανόησης που είναι διατεθειμένο να επιδείξει το τραπεζικό σύστημα έναντι των ειλικρινών, πλην οικονομικά πληγέντων πελατών του -τώρα που εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τα όποια κεφαλαιακά του ζητήματα- και αφετέρου η προθυμία των δανειοληπτών αυτών να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους....

Η διαφάνεια τα φέρνει πάντα όλα στην επιφάνεια...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v