Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η μακροσκελής ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε σχέση με τα αποτελέσματα ενός πραγματικού μπαράζ φορολογικών ελέγχων που διενήργησε δείχνει, αν μη τι άλλο, τι μπορεί να καταφέρει το κράτος όταν αποφασίζει να δουλέψει.
Δεν πρόκειται για τους «συνήθεις» ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, απαριθμώντας έναν ομοίως μακροσκελή κατάλογο καταστημάτων τουριστικού ή υγιειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν εξέδωσαν αποδείξεις, αλλά για το αποτέλεσμα ερευνών οι οποίες αφορούσαν, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, γνήσιους εις βάθος ελέγχους και διασταυρώσεις τραπεζικών κινήσεων, που «χτύπησαν διάνα».
Δίχως να παραγνωρίζεται, ούτε προς στιγμήν, η αξία των ελέγχων κατά την τουριστική περίοδο, το είδος των ευρημάτων που ανακοινώθηκαν αυτήν τη φορά καταδεικνύει ένα «ποιοτικό άλμα» στις έρευνες που διεξάγει το ΣΔΟΕ.
Μεταφορές εμβασμάτων, τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωθέντα εισοδήματα, πρόσωπα που συγκαταλέγονται στη λίστα Λαγκάρντ, υπεράκτιες εταιρείες (off shore) διαχείρισης ακινήτων και χίλια δυο άλλα λαβράκια δίνουν τροφή για περαιτέρω διερεύνηση, μέσω της δικαστικής οδού αυτήν τη φορά…
Στο αμάλγαμα των ευρημάτων αυτών, δε, εντοπίζονται και πολλά από τα αίτια για τα δεινά που περνά σήμερα ο τόπος μας.
Καταθέσεις άνω των 17 εκατ. ευρώ από φυσικό πρόσωπο το οποίο διερευνάται δικαστικά για υπόθεση προμηθειών του δημοσίου, αγροτοσυνδικαλιστής με «αδικαιολόγητες καταθέσεις, 123 περιπτώσεις γιατρών και άλλων εργαζομένων που δεν δήλωναν στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 3,22 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εξασφαλίσει από τα απογευματινά ιατρεία σε… δημόσια νοσοκομεία και φυσικά ένα πλήθος άλλων περιπτώσεων γιατρών, δικηγόρων και σειράς άλλων, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, αξίας άνω των 100.000 ευρώ εκάστη...
Πρόκειται για ελέγχους σε εύρος χρόνου, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τη δεκαετία, που καθιστούν σαφές ότι όταν το κράτος αποφασίζει να εργαστεί και να κάνει μία από τις κυριότερες δουλειές με τις οποίες είναι επιφορτισμένο μπορεί να παρουσιάσει αποτελέσματα.
Αν την έκανε αυτήν τη δουλειά τόσα χρόνια, θα είχαμε φθάσει στη σημερινή μας κατάντια;
Αν, για παράδειγμα, οι έλεγχοι που κάνει για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά την τουριστική περίοδο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν είχαν τον τυχαίο και περιστασιακό χαρακτήρα που έχουν, αλλά ήσαν μόνιμοι και αφορούσαν έναν μεγαλύτερο όγκο ελεγχομένων, δεν θα υπήρχε και μεγαλύτερη «συμμόρφωση» ως προς τις προβλέψεις του νόμου;
Θα εμφανιζόταν ο τραγέλαφος που έδειξαν τα στοιχεία τα οποία επίσης χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία κατά τις ημέρες των ελέγχων του ΣΕΠΕ «εκτοξεύεται» ως διά μαγείας ο αριθμός των προσλήψεων σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος;
Ας μην γελιόμαστε, φίλτατοι.
Σε περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα υπάρχει ανάγκη επιβολής του νόμου, όπως τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, το «σαβουάρ βιβρ» είναι χρήσιμο, αλλά δεν αρκεί…
Χρειάζεται το κράτος να κάνει τη δουλειά του, κατά τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό, ώστε να αυξηθεί και η «συμμόρφωση» ως προς τις προβλέψεις του νόμου.
Όταν δεν υπάρχει ο έλεγχος, όταν δεν υπάρχει η αναγκαία εποπτεία, το μόνο που υπάρχει, καλώς ή κακώς, είναι ο νόμος της ζούγκλας.
Αυτή είναι η πραγματική δουλειά του κράτους. Να παρέχει, αλλά να φροντίζει ώστε να τηρούνται οι νόμοι…
Ας την κάνει, επιτέλους, μπας και δούμε όλοι μας άσπρη μέρα…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.