Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μετέωρο βήμα της ΕΧΑΕ

Ο στόχος της μετεξέλιξης σε περιφερειακό κέντρο των Βαλκανίων βγαίνει και πάλι από τη… ναφθαλίνη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εξαγοράς του ΧΑΚ. Ίσως είναι η ώρα για το ΧΑ να χαράξει τη στρατηγική της επόμενης μέρας.

Το μετέωρο βήμα της ΕΧΑΕ
Πριν από την οικονομική κρίση -και ιδίως μετά την ίδρυση της Κοινής Πλατφόρμας μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας- είχαν δημιουργηθεί οι προσδοκίες για τη μετεξέλιξη της Σοφοκλέους σε περιφερειακή χρηματιστηριακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ένταξη και άλλων χωρών στην Πλατφόρμα, ή και με την εξαγορά χρηματιστηρίων της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το είχε… τεντώσει ακόμη περισσότερο το ζήτημα, θέτοντας ως στόχο να γίνουμε όχι μόνο χρηματιστηριακό, αλλά και ευρύτερα χρηματοοικονομικό κέντρο των Βαλκανίων και των γύρω περιοχών!

Καμιά από τις σχετικές κινήσεις δεν προχώρησε μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, από χίλια κύματα φαίνεται να περνά και η συνεργασία με το ΧΑΚ. Η κυπριακή πλευρά -ζημιογόνος λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών- έχει εκφράσει κατά καιρούς παράπονα στην Αθήνα για τους όρους της Κοινής Πλατφόρμας και τονίζει πόσο έχει ζημιωθεί τόσο από τη διπλή εισαγωγή των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, όσο και από κάποιες άλλες διατάξεις της συμφωνίας.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Χ.Α. είναι ο πολύ χαμηλός όγκος των συναλλαγών και φυσικά η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών να αντιστοιχεί μόλις γύρω στο 14% του ΑΕΠ!

Οι αισιόδοξοι βέβαια της αγοράς πιστεύουν πως μέσα στους επόμενους μήνες η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία θα μειωθεί και αυτό σε συνδυασμό με πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και πολλών αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά θα μπορέσει να τονώσει σε μεγάλο βαθμό τον όγκο των συναλλαγών στο Χ.Α. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές παραμένουν συγκρατημένοι. Για παράδειγμα, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή αναφέρει πως «παρά τους χαμηλούς πολλαπλασιαστές, το προφίλ ρίσκου-απόδοσης της μετοχής δεν είναι ελκυστικό» (προτείνει ουδέτερη σύσταση).

«Ξαναζεσταίνεται» η διεθνοποίηση

Κάτω από αυτές τις συνθήκες -και με τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες να προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από επενδύσεις πελατών τους στο εξωτερικό-, καθίσταται επίκαιρη η έναρξη των συζητήσεων για το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς: με ποιους θα πάει και ποιους ενδεχομένως θα αφήσει.

Κάποιοι βέβαια θα υποστηρίξουν πως… τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, καθώς τόσο οι τράπεζες (ως βασικότεροι μέτοχοι), όσο και το ελληνικό δημόσιο (αν του πέφτει ακόμη λόγος επί του θέματος) έχουν πολύ πιο σοβαρά και επείγοντα θέματα να αντιμετωπίσουν.

Παρ' όλα αυτά, το σενάριο για συγκέντρωση των χρηματιστηριακών αγορών της ΝΑ. Ευρώπης φαίνεται να ξαναζεσταίνεται. Κατά το παρελθόν, η ελληνική πλευρά είχε αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να έχει κεντρικό ρόλο σε μια διευρυμένη κεφαλαιαγορά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το όλο θέμα βέβαια δεν προχώρησε λόγω αφενός των υψηλών αποτιμήσεων που ζητούνταν και αφετέρου της απροθυμίας αρκετών χωρών να... εκχωρήσουν τα χρηματιστήριά τους.

Το θετικό στοιχείο σήμερα είναι πως σιγά-σιγά όλοι οι παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή κατανοούν το γεγονός ότι για να προσελκυστούν σημαντικού ύψους κεφάλαια απαιτείται η ύπαρξη μεγαλύτερης σε μέγεθος αγοράς, η οποία θα είναι διεθνώς ανταγωνιστική.

Επιπρόσθετα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, και μάλιστα έγιναν γνωστές οι επαφές που είχαν γίνει πέρυσι μεταξύ των δύο πλευρών. Το ενδιαφέρον της ΕΧΑΕ για εξαγορά του ΧΑΚ παραμένει και πολλά αναμένεται να κριθούν από το τίμημα που τελικά θα απαιτηθεί.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v