Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Τρεις επιλογές «απέναντι» στην κρίση

Τρεις πρακτικοί εναλλακτικοί τρόποι δράσης των επενδυτών στην τρέχουσα συγκυρία. Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και βαθμός κινδύνου, όπως παρουσιάζονται από τον Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Επενδύσεις: Τρεις επιλογές «απέναντι» στην κρίση
Η ελληνική αλλά και η παγκόσμια αγορά ψάχνουν να βρουν τον βηματισμό τους έπειτα από μια μεγάλη κρίση η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχει τελειώσει. Κρίση σημαίνει τιμωρία για πράγματα τα οποία δεν έχουμε κάνει σωστά. Κρίση όμως σημαίνει και ευκαιρία αφού «ξαναμοιράζεται η τράπουλα» και ανατρέπεται το υπάρχον status quo.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μέσος επενδυτής έχει σημαντικές απώλειες κεφαλαίου, είναι αγχωμένος και η αυτοπεποίθησή του βρίσκεται στο ναδίρ. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί σημαντικά η διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Παράλληλα, επιχειρείται η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, ενώ κινητικότητα άρχισε και πάλι να παρατηρείται στον χώρο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Μακροοικονομικά, διαφαίνεται ότι η φετινή πτώση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη του 4%. Παράλληλα, η υποχώρηση του τουρισμού θα κυμανθεί σε μονοψήφια επίπεδα ως προς τη δαπάνη. Ωστόσο, σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, ενδεχομένως το χαμηλότερο σημείο να μην το έχουμε δει ακόμη.

Ακολούθως, κάποιοι αναλυτές το προσδιορίζουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Όπου και να είναι αυτό, βρισκόμαστε σχετικά κοντά (χρονικά) και αυτό το σημείο πιθανώς να συνοδεύεται από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις εάν και η χρηματιστηριακή αγορά είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, προκρίνονται τρεις τρόποι, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ και το επίπεδο του κινδύνου που αναλαμβάνεται κάθε φορά, έτσι ώστε να μπορεί ο επενδυτής να «αντιμετωπίσει» τις αγορές:

Α. Μετοχές: Κοινός τόπος ότι η ανάληψη κινδύνων στις αγορές κεφαλαίου είναι ίσως επιβεβλημένη λόγω της συγκυρίας, όπου τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχετικά χαμηλά και σημαντικά αυξημένες οι πιθανότητες περαιτέρω πτώσης της αγοράς ακινήτων. Εκτός τραπεζών, λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εταιρίες εξαγωγικού χαρακτήρα έτσι ώστε να διαφοροποιείται και ο κίνδυνος. Π.χ. για την εταιρία Τιτάν παρά την αρνητική συγκυρία οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι από το φθινόπωρο και μετά θα υπάρξει κάποια τόνωση της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ την όλη κατάσταση θα επηρεάσουν η μονάδα στην Αλβανία και η δεύτερη γραμμή παραγωγής στην Αίγυπτο. Στις μετοχές που θα επιλεγούν μπορεί να γίνει σταδιακή τοποθέτηση σε διάφορα επίπεδα τιμών με στόχο την 3τία - 5ετία.

Β. Επένδυση σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs): Τα ETFs είναι πιστοποιητικά τίτλων ιδιοκτησίας σε ένα καλάθι συγκεκριμένων επενδυτικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, εμπορεύματα κ.λπ.). Τα ETFs είναι διαπραγματεύσιμα όπως ακριβώς και οι μετοχές, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για ενδοσυνεδριακές, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις καθώς και για θέσεις αγοράς ή πώλησης, χωρίς να τίθεται θέμα ημερολογιακής λήξης. Τα πλεονεκτήματα των ETFs είναι ότι παρουσιάζουν αυξημένη διασπορά και εμπορευσιμότητα, βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση, υπάρχει η δυνατότητα ανοιχτής πώλησης και αποκτώνται άμεσα και με σχετικά χαμηλό κόστος.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα και για μόχλευση. Σημαντικό το ότι ο επενδυτής μπορεί με μικρά ποσά των 1.000 - 5.000 ευρώ να τοποθετηθεί σε διεθνή επενδυτικά προϊόντα (ομόλογα, ισοτιμίες, χρυσός, πετρέλαιο, διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κ.λπ.), όπου μέσω παραγώγων χρειάζεται υψηλό κόστος επένδυσης ακόμα και με margin.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον έχει η αγορά συναλλάγματος και ειδικά το ETF FXE που αντιπροσωπεύει επενδύσεις σε ευρώ - δολάριο. Συνάμα, ας προσέξουμε τα ομολογιακά ETFs [TLT- 20+ Year T-Bonds, IEF- (7-10 Year T-Bond), SHY- (1-3 Year Treasury Bond), UBT (Ultra 20+ Year Treasury), UST-(Ultra 7-10 Year Treasury)], δεδομένου ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα μακροπρόθεσμα yields να συρρικνωθούν, όμως αυτό μπορεί να γίνει με ταυτόχρονη άνοδο των μετοχών αφού για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο μπορεί να κινηθούν παράλληλα.

Συνεπώς, τώρα βρισκόμαστε σε τέτοια περίοδο καμπής ώστε να μη λειτουργούν προσωρινά οι γνωστοί οικονομικοί νόμοι. Αυτό μπορεί να συμβεί αφού είναι δυνατόν για ένα διάστημα να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα yields των ομολόγων και παράλληλα να ανεβαίνουν οι μετοχές λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που αναμένεται να εφαρμόσει η FED και η οποία ρίχνει "ζεστό χρήμα" στην οικονομία, μειώνοντας το ασφάλιστρο ρίσκου που απαιτούν οι επενδυτές από τις αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ κρατά χαμηλά τα επιτόκια για όσο εφαρμόζεται και έτσι δικαιολογείται η απόκλιση αυτή που έχει ημερομηνία λήξης την ολοκλήρωση του κύκλου της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό μπορεί και να γίνει ως ένα είδος hedging απέναντι στο ενδεχόμενο να πάμε σε double dip. Τέλος, ας δούμε και το ETF του χαλκού COPX, που είναι τόσο σημαντικό για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Γ. Παράγωγα: Τα παράγωγα (futures) είναι δεσμευτικές συμφωνίες με τις οποίες οι αντισυμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αγοράσουν ή να πουλήσουν συγκεκριμένη ποσότητα της υποκείμενης αξίας, σε προκαθορισμένη ημερομηνία (ημερομηνία λήξης του συμβολαίου) και σε προκαθορισμένη τιμή. Οι υποκείμενες αξίες είναι δείκτες μετοχών (π.χ. FTSE/ASE-20) και επιλεγμένες μετοχές (π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ALPHA κ.λπ.).

Έστω ότι έχει χρησιμοποιηθεί η στρατηγική των συμβολαίων (ΣΜΕ). Ακολούθως, ότι ο επενδυτής αγόρασε σήμερα 1 συμβόλαιο ΣΜΕ του δείκτη FTSE/ASE-20 μηνός Σεπτεμβρίου στις 840 μονάδες. Στη συνέχεια το απόγευμα η τιμή εκκαθάρισης καθορίζεται στις 860 μονάδες. Ο επενδυτής έχει κέρδος τη διαφορά = 20 μονάδες δείκτη. Αξιοσημείωτο ότι κάθε μονάδα δείκτη του FTSE/ASE-20 έχει αξία 5 ευρώ. Συνεπώς, το κέρδος του είναι 20Χ5=100 ευρώ (απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης 14%). Σημειωτέον ότι ο επενδυτής μπορεί να κερδίσει και από την πτώση. Παράλληλα, λόγω μόχλευσης μπορεί τα κέρδη του επενδυτή να είναι μεγαλύτερα και αμεσότερα έτσι ώστε να πραγματοποιεί γρηγορότερα κινήσεις.

Δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα, ο επενδυτής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, προσηλωμένος στον στόχο, με ξεκάθαρο επενδυτικό ορίζοντα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πηγαίνοντας πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα είναι δυνατόν να σημειωθούν σημαντικές υπεραξίες με τον ανάλογο κίνδυνο. Δεν ξεχνάμε ότι ο «αγώνας» είναι αντοχής και όχι ταχύτητας, με πρώτο στόχο την προστασία του κεφαλαίου.

* Ο κ. Σπ. Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS ΑΕΠΕΥ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v