Πριν από μερικές ημέρες ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προσπάθησε να βάλει την επίθεση της Χαμάς στα ιστορικά της πλαίσια: «Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν προέκυψαν από το πουθενά» είπε. «Οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής καταπίεσης. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από τους επικοισμούς και να υποφέρει από τη βία. Την οικονομία τους να πνίγεται, τους ανθρώπους να υποχρεώνονται να φύγουν και τα σπίτια τους, να καταστρέφονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση του αιτήματος τους εξαφανίζονται».
Η δήλωση του Γκουτέρες προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που θεώρησαν ότι αυτές οι δηλώσεις δικαιολογούσαν τις πράξεις της Χαμάς. Τώρα το κατά πόσον η προσπάθεια κατανόησης μιας πράξης ισοδυναμεί με δικαιολόγηση της είναι μια συζήτηση που υπάρχει στον χώρο των θεωρητικών επιστημών από την εποχή του Αβραάμ, οπότε δεν πρόκειται να λύσουμε το θέμα εδώ.
Αξίζει απλώς να παρατηρήσουμε ότι απόψεις ανάλογες με αυτές του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είχαν εκφράσει και κορυφαίες ιστορικές φυσιογνωμίες του Ισραήλ. Ενας από αυτούς ήταν ένας από τους ιδρυτές του κράτους του Ισραήλ και ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας Δαβίδ Μπεν Γκουριόν (1948-1963). Οπως έγραφε:
«Αν ήμουν ηγέτης Άραβας, δεν θα υπέγραφα καμία συμφωνία με το Ισραήλ. Είναι φυσικό, έχουμε πάρει την χώρα τους. Είναι αλήθεια ότι ο Θεός μας την υποσχέθηκε, αλλά γιατί να τους ενδιαφέρει; Ο Θεός μας δεν είναι δικός τους. Εχει υπάρξει αντισημιτισμός, οι Ναζί, ο Χίτλερ, το Άουσβιτς αλλά έφταιγαν αυτοί; Αυτοί βλέπουν ένα μόνο πράγμα ότι ήρθαμε και πήραμε τη χώρα τους. Γιατί θα πρέπει να το δεχθούν;».
Μία άλλη ιστορική φυσιογνωμία της χώρας ήταν ο θρυλικός στρατηγός Μοσέ Νταγιάν. Οπως έλεγε:
«Eβραϊκά χωριά χτίστηκαν εκεί που πρώτα ήταν αραβικά χωριά. Οχι απλά εβραϊκά χωριά χτίστηκαν εκεί που πρώτα ήταν αραβικά χωριά, δεν ξέρετε καν τα ονόματα αυτών των αραβικών χωριών και δεν σας κατηγορώ για αυτό διότι δεν υπάρχουν πια βιβλία γεωγραφίας. Οχι απλά δεν υπάρχουν αυτά τα βιβλία, δεν υπάρχουν ούτε τα αραβικά χωριά. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος σε αυτή την χώρα που να μην είχε πριν αραβικό πληθυσμό».
Στην κηδεία ενός νεαρού ισραηλινού έποικου σε ενέδρα Παλαιστινίων ο Νταγιάν εκφώνησε τον επικήδειο όπου μεταξύ των άλλων είπε:
«Νωρίς χτες το πρωί δολοφονήθηκε ο Ρόι. Η σιγή του ανοιξιάτικου πρωινού τον τύφλωσε και δεν είδε αυτούς που του είχαν στήσει ενέδρα. Ας μην ρίξουμε σήμερα την ευθύνη στους δολοφόνους του. Γιατί να καταγγείλουμε το καυτό τους μίσος για εμάς; Για 8 χρόνια κάθονται στα στρατόπεδα προσφύγων στη Γάζα και μπροστά στα μάτια τους μετατρέπουμε τα χωράφια και τα χωριά τους σε δική μας περιουσία».
Ισως τελικά, όσο παράξενο και αν φαίνεται, οι πρωτεργάτες του Σιωνισμού όπως ο Μπεν Γκουριόν και ο Μοσέ Νταγιάν να καταλάβαιναν περισσότερο τον Γκουτέρες από τους σημερινούς επιγόνους τους….
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.