Focus Economics: Τα κακά και τα καλά νέα για την οικονομία

Η αναπτυξιακή καθίζηση των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη το 2023 και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό, τιμές πρώτων υλών και ισοτιμίες. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Focus Economics: Τα κακά και τα καλά νέα για την οικονομία
  • Τα κακά νέα: Αυτό το έτος θα δούμε μία οικονομική επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών.
  • Τα καλά νέα: Φαίνεται ότι είδαμε τα χειρότερα για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός θα χαμηλώσει σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία είχε σκαρφαλώσει το 2022, ωστόσο θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτές είναι οι προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση «Global Outlook 2023: Ebbing Momentum» της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Focus Economics.

Σύμφωνα με την έκθεση ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί σε 1,8% το 2023 σε σχέση με 2,9% το 2022. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ετσι σύμφωνα με την έκθεση οι ρυθμοί ανάπτυξης των χωρών του G7, όπου συγκεντρώνεται το 45% του παγκόσμιου πλούτου (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αγγλία και ΗΠΑ), μόλις και θα φτάσουν το πενιχρό 0,3% αυτό το έτος.

Οι οικονομίες της Ασίας (χωρίς την Ιαπωνία) θα παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 4,5%, η Λατινική Αμερική 1,2%, η Μέση Ανατολή 3,4%, η Αφρική 3,6%, ενώ η Ανατολική Ευρώπη μόλις 0,2%.

Υπολογίζεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί αυτό το έτος μόλις 0,3%. Το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενόμενου, η νομοθετική παράλυση που δυσχεραίνει την αύξηση της οροφής του χρέους και η ένταση με την Κίνα, είναι σύμφωνα με την έκθεση μερικοί από τους λόγους που οδηγούν στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Μεταφερόμενοι τώρα στον χώρο των «καλών νέων», το Focus Economics προβλέπει ότι ο κόσμος είδε τα χειρότερα του πληθωρισμού το τρίτο τρίμηνο του 2022 με 9,2% και από εδώ και πέρα θα μειώνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μεγαλύτερη άνοδο τιμών θα παρουσιάσει η Ανατολική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Λατινική Αμερική.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι τιμές των πρώτων υλών έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά τη διάρκεια αυτού τους έτους.

Ομως, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μπορούν να ανατρέψουν αυτά τα προγνωστικά. Με κυριότερους τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας/ΝΑΤΟ, αποφάσεις που αφορούν την παραγωγή πετρελαίου, περισσότερες εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παράγοντες οι οποίοι οπωσδήποτε επηρεάζουν τις τιμές των πρώτων υλών.

Oσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες η Forum Economics προβλέπει ότι το δολάριο θα υποχωρήσει κάπως σε σχέση με τα άλλα σημαντικά νομίσματα. Όμως και τα άλλα νομίσματα αντιμετωπίζουν ρίσκα που πιθανώς θα επηρεάσουν την ανάκαμψη τους έναντι του δολαρίου. 

Το ευρώ θα επηρεαστεί αρνητικά αν επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ή εάν ο πόλεμος επεκταθεί και σε άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας. Επίσης εάν η ευρωζώνη παρουσιάσει υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Οσον αφορά το κινεζικό γουάν, τα ρίσκα είναι κυρίως η ύφεση στο real estate που μπορεί να οδηγήσει στη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς επίσης μια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η ισοτιμία του ιαπωνικού γεν θα επηρεαστεί από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας και από την επιδείνωση των εξαγωγών της χώρας, καθώς επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα στη Δύση.

Τέλος, αναφορικά με τη βρετανική στερλίνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απουσία σαφής κατεύθυνσης στην δημοσιονομική πολιτική.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v