Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Αποκαλυπτικά τα όσα είπε ο Εμ. Μακρόν σε συνέντευξή του στον «Economist». Η ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη εξωτερική πολιτική και ισχυρή άμυνα. Γιατί χρειάζονται εθνικοί πρωταθλητές. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Το βαθύτερο νόημα της συνεντεύξεως που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε στο περιοδικό “The Economist” είναι αυτό της ανάγκης η Ευρώπη να βρει την πολιτική και στρατηγική οντότητα που η ιστορία της υπαγορεύει, καθ' όσον όλα δείχνουν ότι η Αμερική σε βάθος χρόνου θα έχει απομακρυνθεί από τη Γηραιά Ήπειρο.

Είναι προφανές συνεπώς ότι η Ε.Ε. πρέπει να φροντίσει για την άμυνά της και να αποκτήσει ιδίαν εξωτερική πολιτική, όχι κατ' ανάγκη ευθυγραμμισμένη με την αντίστοιχη της Αμερικής, που σήμερα δείχνει να έχει άλλους στόχους.

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του NATO», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό, αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του NATO», προσθέτει ο πρόεδρος της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Άμυνας, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του NATO στη στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του NATO, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαιτέρως για το μέλλον του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

«Τι θα είναι αύριο το Άρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», λέει.

«Έχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους επί του πεδίου εταίρους μας, που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

Για τον Μακρόν, όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη περισσότερο «ουσιαστική, από τη μία πλευρά, την Ευρώπη της Άμυνας -μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου, χωρίς καθόλου αφέλειες, και που θα πάρει χρόνο, με τη Ρωσία».

«Η κατάσταση είναι σοβαρή γιατί στις ΗΠΑ, παρά τον σεβασμό που τρέφω προς αυτόν, υπάρχει ένας πρόεδρος, ο οποίος δεν μοιράζεται μαζί μας την ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου». Υπό αυτή την έννοια, οι αμερικανικές προτεραιότητες αλλάζουν και κατά τον Γάλλο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή είναι πρόβλημα για την Ευρώπη.

Μια Ευρώπη, η οποία, κατά τον Εμ. Μακρόν, πρέπει να ανοίξει τα μάτια της και να προετοιμαστεί για δύσκολους καιρούς, σ' έναν κόσμο που δεν συγχωρεί λάθη και ανεπάρκειες. «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, που πιστεύει ότι στη βιομηχανία, τα κράτη πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να στηρίξουν εθνικούς πρωταθλητές.

Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να πούμε ότι οι απόψεις του Εμ. Μακρόν, κάθε άλλο παρά θερμά έγιναν δεκτές από τη Γερμανία και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα δε από αυτές που με μεγάλη καχυποψία βλέπουν μια οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό έτσι το γεγονός ότι τη διαφωνία της με την άποψη του Προέδρου της Γαλλίας εξέφρασε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τη Συμμαχία «ακρογωνιαίο λίθο» της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ένα ισχυρό NATO είναι προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον, τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τον αφορισμό του Προέδρου Μακρόν.

«Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε έναν πολύ δραστικό όρο για να εκφράσει τις απόψεις του. Δεν είναι αυτή η άποψή μου. Δεν είναι απαραίτητη μια τόσο αφοριστική κρίση, παρότι προφανώς διαφωνούμε μεταξύ μας σε πολλά θέματα», δήλωσε η Καγκελάριος, γιο να προσθέσει: «Αλλά το NATO είναι προς το συμφέρον μας. Είναι η Συμμαχία ασφαλείας μας. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει στην Ευρώπη να πάρουμε λίγο περισσότερο την κατάσταση στα χέρια μας, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου το NATO λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Έχει διευρύνει τη δράση του τα τελευταία χρόνια, και στο πολιτικό επίπεδο, κι αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να το καλλιεργήσουμε και όπου υπάρχουν προβλήματα να τα λύσουμε».

Περί Τουρκίας πάντως, ουδείς λόγος από την κυρία Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε καθοδική πορεία και στη χώρα της...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v