Οι ευρωεκλογές και η επόμενη ημέρα για την οικονομία

Η σημασία της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί πρέπει να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Γράφει η Βασιλική Λαζαράκου.

Οι ευρωεκλογές και η επόμενη ημέρα για την οικονομία
  • της Βασιλικής Λαζαράκου*

Η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών, από πολιτικής άποψης, αναμένεται ως ορόσημο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο σε εθνικό επίπεδο.

Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η νίκη θα είναι πολλαπλή. Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό, βγαίνει δυνατά στο προσκήνιο σημαντικών αλλαγών για την Ευρώπη, ενισχύοντας καθοριστικά τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της στη μεγάλη κεντροδεξιά οικογένεια της Ε.Ε. μόνον οφέλη μπορεί να αποκομίσει για τη χώρα, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα.

Σε οικονομικό επίπεδο, και μέσα στο ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση, με αρνητική δημογραφική εξέλιξη, υψηλή ανεργία, αργή αύξηση της παραγωγικότητας και διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών -, οι προσδοκίες που διαμορφώνονται είναι και πολλές, και μεγάλες. Για οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, κοινωνική οικονομία, βιώσιμη ενέργεια, πράσινες πολιτικές, με βασικά ζητούμενα την κίνηση της οικονομικής αλυσίδας, αλλά και μια Ευρώπη Αλληλεγγύης, ακόμη περισσότερης Δημοκρατίας, μακριά από τις ευκολίες και τους κινδύνους του λαϊκισμού.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να χαράξει στρατηγικές κατευθύνσεις ανάπτυξης, να προσαρμόσει και να πάρει στα χέρια της όλα τα εργαλεία που μπορούν να κτίσουν ασφαλές, υγιές περιβάλλον επιχειρηματικότητας. Μόνο μια τέτοια επιχειρηματικότητα, με επενδύσεις και εξωστρέφεια, μπορεί να θέσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οφείλουμε να εστιάσουμε τη στρατηγική μας σε συγκεκριμένους τομείς, εκεί όπου η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, διασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη. Τέτοιοι τομείς είναι η αγροτική παραγωγή με ήπια μέσα προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες που δημιουργούν ευκαιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση μέτρων, όπως τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και δομών, όπως τα κέντρα καινοτομίας, που επιτρέπουν την αποτελεσματική επικοινωνία και δημιουργία συνεργιών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών ανά στρατηγικό τομέα. Μια τέτοια έκβαση θα επέτρεπε τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, ασφαλώς στο κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, υπό συνθήκες σταθερότητας και αποτελεσματικότητας, π.χ. εταιρική διακυβέρνηση, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό σύστημα, ψηφιακό κράτος.

Ειδικότερα, ως προς τα επενδυτικά οχήματα, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά προσφέρει σημαντικά, όπως τα ΑΚΕΣ, ΕΚΕΣ, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων τύπων κεφαλαίων ειδικού σκοπού. Κεφάλαια, με άλλα λόγια, που θα επένδυαν σε ευκαιρίες, αναδυόμενες από τις προαναφερόμενες δράσεις.

Παράλληλα, η κατάλληλη προσαρμογή ευρωπαϊκών εργαλείων όπως, για παράδειγμα, τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια, τα αποκαλούμενα ELTIFs ή άλλα παρόμοια, θα μπορούσε να δημιουργήσει κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως εάν επιτευχθεί η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Δεν είναι ευρύτερα γνωστά στην ελληνική πραγματικότητα, έχουν όμως τη δύναμη να φέρουν πραγματική αναπτυξιακή επανάσταση, όσο παράδοξο ή τολμηρό κι αν ακούγεται.

Προϋπόθεση, ωστόσο, για τη λειτουργία και απόδοσή τους είναι ο συνδυασμός τους με κατάλληλα κίνητρα και κυρίως φορολογικά κίνητρα. Στην προοπτική αυτή, οι υφιστάμενες ή νεοϊδρυόμενες Ελληνικές εταιρείες και start ups θα μπορούσαν να έχουν τη δική τους θέση στο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Σημειώνεται δε ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα συνιστά προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πιο πάνω μέτρα θα συμβάλουν θετικά στην αναστροφή του brain drain. Αν θέλουμε χιλιάδες νέοι, άξιοι νέοι που εξέθρεψε η πατρίδα μας, να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, οφείλουμε να επενδύσουμε στην Καινοτομία, να διαμορφώσουμε ταχέως το περιβάλλον που θα τους προσελκύσει.

Το πλάνο είναι δεδομένο, πλην όμως οι ευρωπαϊκές συντεταγμένες του μέλλοντος θα ασκήσουν τη δική τους, καταλυτική επίδραση – χρηματοδότηση, φορολογικά κίνητρα, ασφαλιστικές εισφορές, διαμόρφωση εν γένει σκηνικού ίσων ευκαιριών. Η Ευρώπη πρέπει να διασχίσει μακρύ μονοπάτι, ανάμεσα σε αυτά της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι πρόδηλο ότι η προσεχής πενταετία κατέχει κομβικό ρόλο, για τη χώρα και ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Η μάχη για καλύτερη Οικονομία θα κρίνει εν πολλοίς και την έκβαση της μάχης για καλύτερη Ευρώπη, απέναντι σε δυνάμεις εχθρικές στα οράματα και τους στόχους της. Είναι επιταγή η υπέρβαση της κρίσης, ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια, είναι επιβεβλημένη η αποστομωτική απάντηση στους αμφισβητίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, φαντάζει καίρια η συμμετοχή σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Θα ορίσει το πρόσημο που θα αποκτήσει την επόμενη ημέρα η Οικονομία της χώρας, τον ρυθμό βηματισμού της προς την πολυπόθητη Ανάπτυξη.

* Η κα Βασιλική Λαζαράκου είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v