Εκεί που καθόμουν απολαμβάνοντας ένα παγωμένο τσάι σε μια από τις καφετέριες της Νέας Υόρκης, ήρθε δίπλα μου. Μάτια σκούρα μπλε, όπως τα βαθιά νερά του ωκεανού, κρύβοντας ίσως τους ίδιους κινδύνους.
Από εκείνα τα πρόσωπα που εξασφάλιζαν στις γυναίκες καριέρα ηθοποιού ή μοντέλου. Δεν το πίστευα όταν έγειρε προς το μέρος μου και με ρώτησε τι γνώμη έχω για… το νέο ψηφιακό νόμισμα JPM Coin. Σαν υπνωτισμένος, της απάντησα:
«Πρόκειται για το πρώτο κρυπτονόμισμα που σχεδιάστηκε από μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα. Όπως ίσως αντιλήφθηκες από το όνομα, η μητέρα του νεογέννητου είναι η J.P. Morgan Chase (JPM). Δημιουργήθηκε για να διευθετήσει τις διεθνείς πληρωμές με μεγάλη ταχύτητα, όπως δήλωσε ο Umar Farooq, επικεφαλής του τμήματος Blockchain της τράπεζας στο CNBC.
Η ισοτιμία του JPM coin δεν θα κυμαίνεται όπως τα γνωστά ψηφιακά νομίσματα. Θα είναι αυστηρά κλειδωμένη και ίση με ένα δολάριο. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση, γιατί ο Διευθύνων Σύμβουλος της J.P. Morgan, ο Jamie Dimon, είχε εμφανιστεί αρνητικός στα κρυπτονομίσματα, αποκαλώντας τα "απάτη" τον Σεπτέμβρη του 2017. Το Bitcoin μάλιστα το συνέκρινε με τις ολλανδικές τουλίπες. Ωστόσο η πραγματικότητα τον ξεπέρασε. Οι τραπεζικές εξελίξεις δεν δείχνουν κανένα σεβασμό. Τρέχουν με τον δικό τους αυθάδη ρυθμό».
Το χαμόγελό της έδειξε ότι αυτή η προοπτική δεν της ήταν καθόλου δυσάρεστη. «Ας μην ενθουσιάζονται οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων», την πρόλαβα.
«Οι μικροεπενδυτές, για την ώρα, δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια της J.P. Morgan. Μόνο οι μεγάλοι θεσμικοί πελάτες της, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε κανονιστικούς ελέγχους, όπως οι τράπεζες, προβλέπεται να χρησιμοποιήσουν τα JPM Coin. Η κύρια χρησιμότητα του νέου ψηφιακού νομίσματος αφορά τα διεθνή εμβάσματα, καθώς το παρόν σύστημα, το Swift, θεωρείται απαρχαιωμένο. Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, το Swift αποδεικνύεται ανεπαρκές ως σύστημα επικοινωνίας μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων.
Με το νέο μοντέλο ανταλλαγής δεδομένων που βασίζεται στο ψηφιακό νόμισμα της J.P. Morgan, αντί να εμφανιστούν τα χρήματα από κάποιο έμβασμα μετά από 3-4 ημέρες, θα υπάρξει άμεση διευθέτηση, ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Χωρίς να παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας ή να δυσκολεύεται από την ύπαρξη διαφορετικών τραπεζικών συστημάτων στο εξωτερικό.
Το project θυμίζει πολύ το ανάλογο εγχείρημα της Ripple (XRP). Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη, γιατί από ό,τι φαίνεται, έχουμε να κάνουμε με μια ενδιαφέρουσα κούρσα ταχύτητας. Το έπαθλο του νικητή θα είναι η κυριαρχία σε μια αγορά των 150 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όσος είναι ο τζίρος των διατραπεζικών συναλλαγών παγκοσμίως.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο Dimon είχε αναφέρει πως το blockchain είναι μια χρήσιμη και καλοδεχούμενη τεχνολογία, που μπορεί να χρησιμεύσει και να λύσει πολλά διαφορετικά προβλήματα. Διευκρίνισε όμως πως για να αποδεχτεί κάποιο κρυπτονόμισμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό να είναι σταθερά συνδεμένο με το δολάριο. Όπως ανάφερε, η τράπεζά του διακινεί τρισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο ημερησίως. Κι αυτό δεν γίνεται με φυσικά χαρτονομίσματα, αλλά με ψηφιακό τρόπο.
Για να ανταλλάξεις ψηφιακές αξίες όπως χρήματα με τη μέθοδο του blockchain, απαιτείται να υπάρχει ένα ψηφιακό νόμισμα. Με αυτή τη λογική φτιάχτηκε το JPM Coin. Εδώ έχουμε μια παρεξήγηση. Η λειτουργία του blockchain προϋποθέτει αποκέντρωση, ασφάλεια, επεκτασιμότητα. Είναι η αχώριστη τριάδα που το χαρακτηρίζει. Αποκέντρωση σημαίνει ότι διαχέεται η πληροφορία παντού και περιμένεις από τα διάσπαρτα μέλη ενός ευρύτερου πλέγματος να επιβεβαιώσουν τη συναλλαγή. Όμως το JPM coin είναι κεντρικά ελεγχόμενο.
Αναγνωρίζω βέβαια πως υπάρχει αντίλογος. Μια τεράστια τράπεζα σαν την J.P. Morgan έχει ήδη ένα τεράστιο ιδιωτικό δίκτυο που μπορεί να χρησιμοποιήσει, για να επιβεβαιωθεί αξιόπιστα η συναλλαγή από πολλά και διαφορετικά μέρη. Ίσως μάλιστα είναι στην πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο πλέγμα από άλλες τράπεζες.
Επίσης το λογισμικό που χρησιμοποιούν όλα τα κρυπτονομίσματα είναι άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Για να κατεβάσεις το λογισμικό, δεν χρειάζεσαι κανενός την άδεια. Της J.P. Morgan είναι κλειδωμένο και απροσπέλαστο ακόμα και στους καλύτερους χάκερ».
«Τότε γιατί χρησιμοποιούν τη λέξη blockchain;» απόρησε.
«Επειδή είναι της μόδας», είπα, ρίχνοντάς της ένα πώς-είναι-δυνατόν-να-μην-το-καταλαβαίνεις βλέμμα.
«Προσελκύει την προσοχή. Αν δήλωναν πως βελτίωσαν απλά την ανταλλαγή δεδομένων, θα είχε τόσο ενδιαφέρον όσο το να βλέπεις το γρασίδι να μεγαλώνει. Ίσως όντως να είναι έτοιμοι να εισάγουν κάτι πρωτοποριακό. Να βελτιώσουν θεαματικά τις διαδικασίες και την αποτελεσματικότητά τους. Όμως δεν βασίζονται στο blockchain.
Η Long Blockchain (LBCC), ιδιοκτήτης της καφετέριας που στεκόμαστε τώρα, λεγόταν πρώτα Long Island Iced Tea. Όταν αποφάσισε να αλλάξει το όνομά της πριν ένα χρόνο, μέσα σε μία ημέρα από τα 2 δολάρια εκτινάχθηκε πάνω από τα 9! Για να γίνει πύραυλος η μετοχή της αρκούσε να αναφέρουν πως έχουν κάνει κάποιες πρώιμες σκέψεις, για να ωφεληθούν επιχειρηματικά από την τεχνολογία του blockchain. Βέβαια υπό τον φόβο της SEC, της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, αμέσως προέβησαν σε διευκρινιστική δήλωση, πως η δραστηριότητά τους συνεχίζει να περιστρέφεται αποκλειστικά και μόνο στους φυσικούς χυμούς και στο παγωμένο τσάι.
Μήπως συμβαίνει το ίδιο και με την J.P. Morgan, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα; Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν μας έχει πείσει πως πρόκειται για σοβαρή καινοτομία. Έφτιαξαν ένα ακόμα stable coin. Ε, και; Τέτοια υπάρχουν αρκετά. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι πως θα είναι κάτι ξεχωριστό ή απλά μια φωτοβολίδα για λόγους μάρκετινγκ, πρέπει να κάνουμε υπομονή.
Φοβάμαι όμως ότι έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα. Αποδεικνύεται από την επίδραση που είχε στην τιμή του Bitcoin. Παρέμεινε παγερά αδιάφορο».
Όπως και το βλέμμα της, καθώς απομακρυνόταν…
** Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.