Τα ελληνικά ομόλογα είναι ουσιαστικά ένα ποντάρισμα στη συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή στήριξη. Η χώρα θέλει να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκταμίευση της δόσης. Η Αθήνα θα πρέπει να αγωνιστεί για να παραμείνει φερέγγυα με βάση τα τρέχοντα επιτόκια.
Ωστόσο, τα ομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν ελκυστικά, εάν η ευρωζώνη δώσει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.
Είναι μόλις ένας μήνας από τότε που οι Ελληνες υπουργοί εμπλέκονταν σε αδιέξοδες συζητήσεις για να διασφαλίσουν την τελευταία δόση. Όμως η απόδοση του 10ετούς είναι χαμηλότερη από το 2014, όταν η χώρα πούλησε μακροχρόνιο χρέος για τελευταία φορά. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προχωρά τις μεταρρυθμίσεις και υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον, η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από επτά χρόνια στασιμότητας.
Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δανείζεται με 4,5% -ένα επιτόκιο οριακά χαμηλότερο από το κουπόνι της τελευταίας έκδοσης. Ακόμη και αν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και η οικονομία τρέξει με 3%, το δημόσιο χρέος, που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα άμεσα, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δανείσει με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.
Το πρόβλημα είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει το 2018 και η ανάγκη αναχρηματοδότησης του χρέους της θα ενταθεί από το 2019 και μετά.
Οι επενδυτές θα πρέπει να βασιστούν σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ενδέχεται να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, βοηθώντας στην απορρόφηση της προσφοράς χρέους από την Αθήνα και οδηγώντας τα επιτοκιακά κόστη σε χαμηλότερα επίπεδα. Η κλίμακα των αγορών ομολόγων εξαρτάται από το πότε θα θεωρήσει η ΕΚΤ βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η δέσμευσή τους για επιμήκυνση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων θα καταστήσουν ελαφρύτερο το βάρος του χρέους, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομία και τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι αδύνατον, υποδηλώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παράσχει μεγαλύτερη ανακούφιση.
Οι επενδυτές ίσως δεν λάβουν την επιθυμητή σαφήνεια πριν τις γερμανικές εκλογές. Εάν όμως όλα κινηθούν βάσει σχεδίου, ενδέχεται να εγγράψουν σημαντικά κέρδη. Κάποιος αναλυτής εκτίμησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν πλέον του 1%, αν κάνει κίνηση η ΕΚΤ. Οι επενδυτές ίσως βρουν αυτό το στοίχημα ελκυστικό.
*O Neil Unmack είναι αρθρογράφος του Reuters.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.