Το crowdfunding έφτασε και αυτό στην ελληνική αγορά, όπως τόσα άλλα από το εξωτερικό με μια καθυστέρηση αρκετών ετών, κουβαλώντας όμως -λόγω της καθυστέρησης της ψήφισης μερικών απλών νομοθετημάτων που ποτέ δεν πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- τόσα προβλήματα και δυσκολίες που ουσιαστικά τώρα κινδυνεύει να αποτύχει πριν καν αρχίσει.
Αυτό μπορεί σχετικά εύκολα να ξεπεραστεί εάν οι επενδυτές πληροφορηθούν με απλό και κατανοητό τρόπο την λειτουργία του και καταλάβουν ότι θα υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με αυτούς για την βελτίωση αυτού του τόσο ενδιαφέροντος χρηματοδοτικού εργαλείου.
Το crowdfunding ουσιαστικά συνάντησε την ανάγκη του μεγάλου πλήθους να εκφραστεί επενδυτικά, να βγει δηλαδή μπροστά και ατομικά να αποφασίσει ο καθένας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και πολύπλοκες διαδικασίες, το πού θα βάλει τα χρήματα του.
Αποθέωση δηλαδή της ατομικότητας και αποκλειστική ευθύνη του πολίτη-επενδυτή που βάζει τα χρήματα του, έχοντας σκοπό την επένδυση, αλλά και την συνάντηση με ίδιους με αυτόν.
Διαδικασία λυτρωτική για όλο το οικοσύστημα πολιτικό και οικονομικό, αφού κάθε πολίτης επιλέγει και συμμετέχει έχοντας πλέον ατομική παρουσία και ευθύνη στην επένδυση και μάλιστα σε εταιρείες που βρίσκονται συνήθως σε αρχικό στάδιο (κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έχει ήδη κατακτήσει μέσω των social media και της συμμετοχής του σε αυτά, σε άλλο επίπεδο εκεί: Της εκφοράς ατομικής άποψης).
Αυτά όλα με ελάχιστες απαραίτητες παρεμβάσεις: Έναν τόπο που θα συναντώνται οι ενδιαφερόμενοι, μια πλατφόρμα δηλαδή που θα δέχεται τις ιδέες των wannabe επιχειρηματιών και παράλληλα τις προσφορές των wannabe μετόχων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να πάρει πληροφορίες όποιος θέλει για την εταιρεία ή ότι άλλο μπορεί να προσφερθεί για συμμετοχική χρηματοδότηση και όλα αυτά με ένα διακριτικό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Στην Ελλάδα, όπως καταλάβατε, στρέψαμε την προσοχή μας λόγω των προβλημάτων με τις τράπεζες και της αδυναμίας χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων από αυτές, κυρίως στο equity-based crowdfunding (δίνω χρήματα-παίρνω μετοχές) που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι αυτό που θα κάλυπτε την ανάγκη να βρουν οι νέοι επιχειρηματίες κεφάλαια, για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη.
Η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Μποτόπουλο δεν προχώρησε καθόλου το θέμα, παρότι ο ίδιος άκουγε πάντα με προσοχή αυτά που εγώ προσωπικά του έλεγα (και αναφέρω αυτά που εγώ έλεγα διότι γι’ αυτά μπορώ να αναλάβω την ευθύνη προσωπικά), τόσο για το equity crowdfunding, αλλά και για το πάντα φλέγον θέμα των Δημοσίων Προτάσεων. Μάλιστα φεύγοντας πάντα σου έδινε την εντύπωση ότι όλα είναι προς διευθέτηση και η λύση ante portas.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν προχώρησε και ήρθαμε στην σημερινή ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπό τον κ. Γκότση που προχώρησε και τα δυο προαναφερθέντα θέματα και ειδικότερα το crowfunding πιο γρήγορα απ’ ότι προσωπικά περίμενα.
Είναι όμως λειτουργικός ο νόμος και ο σχεδιασμός για το equity crowdfunding που τελικά ψηφίστηκε και ισχύει σήμερα; (τα βασικά σημεία του εδώ).
Η απάντηση είναι ότι με μια-δυο εξαιρέσεις και υπολογίζοντας τις γραφειοκρατικές και υπαλληλικές διαδικασίες που ισχύουν, έχει πετύχει αυτό που θα έπρεπε να είχαμε δει να λειτουργεί εδώ και 6-7 χρόνια.
Τώρα αυτό που μένει, είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και πάνω στην πορεία να γίνουν βελτιώσεις σε πολλά επιμέρους θέματα: Γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως διαδραστικά όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε και στα δύο θέματα που λίμναζαν αρκετά χρόνια και έτσι να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.
Τέλος, όπως είχα πει και σε μια από τις συναντήσεις που είχαν γίνει για το θέμα του equity crowdfunding και συμμετείχα στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει και την επιτυχή συνέχεια του εγχειρήματος είναι η απελευθέρωση του ορίου των 5.000 ευρώ ανά επενδυτή, το οποίο μπήκε για να προστατέψει το project και τους επενδυτές, οδηγώντας όμως σε σύγκρουση με την ίδια την ιδέα του croudfunding που σιχαίνεται τις προστασίες και αποθεώνει την ατομική επιλογή και ευθύνη.
Όσο μένει το όριο αυτό, παγιδεύει και εγκλωβίζει την ουσία του ίδιου του equity crowdfunding που απαιτεί, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής: ψηφιοποίηση, ατομική ευθύνη τοποθέτησης των χρημάτων, άμεση συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας που την έχω στο τάμπλετ και στο κινητό μου και κυρίως: Συμμετοχή μου με όση δύναμη πυρός ΕΓΩ επιθυμώ!
• Ο κ. Νίκος Χ. Οικονομόπουλος είναι επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος του ΣΕΔ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.