Όταν τον Δεκέμβριο 2011 το ΔΣ του ΕΒΕΑ μού έκανε την τιμή να με εκλέξει στη θέση του Γενικού Γραμματέα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ μού ανέθεσε να ασχοληθώ με το θέμα της ανακαίνισης του πανέμορφου ιστορικού κτιρίου του Επιμελητηρίου επί της οδού Αμερικής 8.
Οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν προσπαθήσει να πράξουν το ίδιο, αλλά νομικά και τεχνικά κωλύματα δεν επέτρεψαν να καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος που σχετίζεται με την εκατονταετή ιστορία του ΕΒΕΑ, αφού το κτίριο αυτό ήταν η πρώτη του έδρα.
Μετά από έρευνα των πιθανών λύσεων, κατέληξα εγώ προσωπικά ο ίδιος στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη και συζητήσαμε το ενδεχόμενο το κτίριο να ανακαινισθεί από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο διαχειριζόταν ο Δήμος και το οποίο παρουσίαζε μικρή απορροφητικότητα λίγο πριν τη λήξη του. Επειδή το πρόγραμμα απαιτούσε την εκχώρηση του κτιρίου από το ΕΒΕΑ για περίοδο 12 ετών προκειμένου να υλοποιηθεί κάποια δράση, συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας (Incubator), τη λειτουργία της οποίας θα ανελάμβανε το ΕΒΕΑ.
Τα παραπάνω ανέφερα στον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ και παρουσίασα στο ΔΣ τον Απρίλιου 2013, το οποίο και ενέκρινε παμψηφεί την πρότασή μου.
Ακολούθησε σειρά συναντήσεών μου με τους υπευθύνους του Δήμου και κυρίως με τις Αντιδημάρχους του Δήμου Αθηναίων, τη Νανά Σπυροπούλου και την Εύα Κοντοσταθάκου, καθώς και το στέλεχος του Δήμου Νίκο Ξυρουχάκη. Μετά από πολλές προσπάθειες καταλήξαμε στο κείμενο της μεταξύ μας συμφωνίας, το οποίο και θα αποτελούσε τη μεταξύ μας σύμβαση.
Πράγματι, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ της 11ης Δεκεμβρίου 2013, προσήλθε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και υπέγραψε μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο τη μεταξύ μας σύμβαση. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης, ο κ. Καμίνης ανέφερε: "...είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που συνεργαστήκαμε, θα κάνουμε εδώ μια κυψέλη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ο φορέας ο δικός σας (δηλαδή το ΕΒΕΑ) είναι ο ιδανικός για να το βάλουμε εμπρός. Μας ασκήθηκε κριτική γιατί δεν το κάναμε σε άλλη περιοχή, πιο δοκιμασμένη. Εδώ πέρα έχουμε κάποιες εγγυήσεις... Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που συνεργαστήκαμε. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, ευχαριστώ και εσάς (δηλαδή τον Κ. Μίχαλο), όπως είπα και τον κύριο Σοφιανό και θα προχωρήσουμε να φέρουμε δουλειές, να ξεκινήσουν πάλι τα πράγματα".
Συμμετέχοντας εκ μέρους του ΕΒΕΑ στην Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου, μου αναφέρθηκε κάποιες φορές από τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Αγγελόπουλο ότι ο Δήμος σκεφτόταν εναλλακτική χρήση πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η απάντησή μου ήταν ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τη μεταξύ μας σύμβαση και να παραμείνει η χρήση που συμφωνήθηκε, δηλαδή η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας. Το ίδιο απάντησα και στη Διευθύντρια του γραφείου δημάρχου, τη Μαρία Λογοθέτη, όταν και αυτή μου ανέφερε τη σκέψη του Δήμου για αλλαγή χρήσης του κτιρίου και μετατροπή του σε κάτι αφηρημένο που το περιέγραψε ως "Urban Center".
Στη συνέχεια συναντήθηκα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον Γιώργο Αποστολόπουλο, τον οποίο ξενάγησα προ τριμήνου στο κτίριο και με τον οποίο συμφώνησα να του αποστείλει το ΕΒΕΑ τον κανονισμό λειτουργίας που προτείνουμε.
Την ίδια θέση είχε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, όταν συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων και του παρέδωσε τον εκ μέρους του ΕΒΕΑ προτεινόμενο κανονισμό λειτουργίας της Θερμοκοιτίδας Επιχειρηματικότητας.
Ο Δήμος Αθηναίων ουδέποτε απάντησε στην πρόταση του ΕΒΕΑ σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας. Αντιθέτως αποφάσισε να καταλάβει το κτίριο ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ εντελώς αυθαίρετα.
Αντιλαμβάνομαι ότι μερικά στελέχη του Δήμου Αθηναίων θα ήθελαν ένα ωραίο γραφείο στο Κολωνάκι, όμως, κύριε δήμαρχε, "scripta manent", πρέπει να σεβαστείτε αυτά που υπογράψατε, να συμφωνήσετε στον κανονισμό λειτουργίας και το κτίριο του ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής 8 να γίνει Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι εκ του πονηρού.
* Ο Νίκος Σοφιανός είναι Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.