«Ο στόχος είναι να ανάψουν όσα περισσότερα φουγάρα», δήλωνε πριν από δύο χρόνια η τότε υφυπουργός Βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ιδρύσεων και διαγραφών εταιρειών του ΓΕΜΗ, ο στόχος φαινομενικά δεν επετεύχθη. Το 2016, ακόμη 1.274 επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης έσβησαν τα φουγάρα τους. Ο αριθμός έρχεται να προστεθεί στις 1.626 κατασκευαστικές εταιρείες καθώς και στις 300 εταιρείες του ενεργειακού κλάδου που επίσης έκλεισαν. Είναι λίγες μόνο από τις συνολικά 28.615 επιχειρήσεις που διεγράφησαν το 2016. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων κατά 6.500. Οι δε συστάσεις είναι 50% κάτω σε σχέση με το 2008.
Ωστόσο, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Οι λόγοι αισιοδοξίας είναι δύο:
Πρώτον, η πανίσχυρη επιμονή του Έλληνα επιχειρηματία στον κλάδο της εστίασης, που για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε πρωταθλητής, με 5.613 νέες επιχειρήσεις. Το παγωμένο γιαούρτι είναι παρελθόν, ωστόσο το κοτοσουβλάκι, το espresso bar και το εστιατόριο με τις ψαγμένες γεύσεις και τα ευφάνταστα κοκτέιλ παραμένουν προφανές επιχειρηματικό καταφύγιο για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι συστάσεις στον κλάδο της εστίασης είναι μάλιστα περισσότερες από τις διαγραφές κατά 181 επιχειρήσεις.
Ο δεύτερος λόγος αισιοδοξίας προέρχεται από την πρόσφατη ανακοίνωση περί ιδρύσεως της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία αναμένεται να συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο κύμα δημιουργικότητας και καινοτομίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις επαφές της προηγούμενης διοίκησης για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην πόλη της Καλαμάτας, αναμένεται έκρηξη στον κλάδο των κατασκευών αλλά και του διαγαλαξιακού τουρισμού.
Μοναδική φωτεινή εξαίρεση σε μια κατά τα άλλα προβληματική εικόνα αποτελεί ο κλάδος του τουρισμού, που φαίνεται να αποκτά μια ανεξάρτητη αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική οικονομία. 31% αύξηση στον αριθμό των νέων επιχειρήσεων και θετικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών κατά 622 επιχειρήσεις. Αλλά και ο κλάδος των ιατρικών υπηρεσιών, με σημαντικά περισσότερες συστάσεις από διαγραφές, γεγονός που συνδέεται με την εξαιρετική κατάσταση και πορεία του συστήματος υγείας της χώρας.
Συνολικά, ο ρυθμός μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται σε 1% τον χρόνο, το οποίο ευθγραμμίζεται και με τις προβλέψεις Τόμσεν για μείωση της ανεργίας μέχρι το 2038.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός τελικά είχε δίκιο. Μπορεί να έσβησαν 1.274 φουγάρα στη μεταποίηση, αλλά άναψαν 5.613 μικρότερα φουγάρα στις γειτονιές, σε ψησταριές και ταβέρνες. Ο στόχος να ανάψουν όσα περισσότερα φουγάρα επετεύχθη.
* Ο κ. Χ. Μακρυνιώτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.