Η κυβέρνηση θα καταθέσει νόμο για να αλλάξει τα ονόματα των υπουργείων που η ίδια είχε αλλάξει στις αρχές του 2015, πριν τα αλλάξει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 και ποιος θυμάται αν τα είχε πειράξει και ο Αντώνης Σαμαράς στο μεσοδιάστημα.
Και να ήταν μόνο αυτές οι αλλαγές!
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρεται έτοιμη να αλλάξει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια τα τέλη κυκλοφορίας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ύψος των συντάξεων μεταβάλλεται κάθε μήνα, πιθανότατα για να μην πλήττουν οι συνταξιούχοι.
Βέβαια, θα πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει πως το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων (ναι... αυτών που θα καταργούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1982) μεταβάλλεται τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, τα όρια συνταξιοδότησης περίπου κάθε τριετία, ο ΦΠΑ μια φορά τον χρόνο, ενώ κάθε δύο έτη επιβάλλεται κάποιου είδους «έκτακτη» φορολογία που παγιώνεται στη συνέχεια.
Για να εμπλουτιστεί η εικόνα που προσπαθεί να περιγράψει την ελληνική πραγματικότητα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το ξέσπασμα της κρίσης (2008) έως σήμερα, η χώρα έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον άλλους τόσους ανασχηματισμούς, οπότε υπάρχουν υπουργεία στα οποία έχουν υπηρετήσει 8-10 υπουργοί και άλλοι τόσοι υφυπουργοί. Μιλάμε για μέση θητεία αξιωματούχου ίσως και δωδεκάμηνη!
Η ολοκλήρωση της εικόνας συντελείται με τις συχνές αλλαγές στις γενικές γραμματείες και στις «ανεξάρτητες» αρχές!
Για παράδειγμα, κάθε φορά που αλλάζει ένας γενικός γραμματέας έστω και της ίδιας κυβέρνησης, καθυστερούν τα (χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ) έργα πληροφορικής κατά περίπου έξι μήνες...
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η (off the record) δήλωση νέου αξιωματούχου ανεξάρτητης αρχής, πως «για μια σειρά πράγματα που δεν γνωρίζουμε, ρωτάμε τον αντίστοιχο υπεύθυνο της Κύπρου! Απορώ, πώς αυτός γνωρίζει τόσο σφαιρικά το αντικείμενο», διερωτήθηκε. (Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω το συγκεκριμένο άτομο, απλά πρόκειται για ένα ικανό πρόσωπο που έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία καθώς κατέχει την ίδια θέση για πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από τις αλλαγές των προέδρων της Δημοκρατίας και των υπουργών. Τόσο απλό)...
Τι... δεν αλλάζει
Υπάρχουν όμως και πράγματα που ΔΕΝ αλλάζουν σ' αυτή τη χώρα.
Πρέπει να ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου όταν πρώτος υποσχέθηκε ένα... μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο.
Ακολούθησε σίγουρα με το ίδιο σλόγκαν ο Κώστας Καραμανλής το 2004, πριν επαναφέρει το θέμα ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, για να φτάσουμε στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2014 πως... «το έκτρωμα των 55 υπουργών θα τελειώσει».
Έλα όμως που δεν τέλειωσε και έτσι στον αναμενόμενο ανασχηματισμό θα ανακοινωθούν και πάλι μπόλικες δεκάδες υπουργικά ονόματα...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.