Εταιρικά ομόλογα: Οι νέες επιλογές για αποδόσεις

Η αγορά των εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου και οι ευκαιρίες που προσφέρει στους επενδυτές. Ποιοι άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι χαμηλές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων. Γράφει ο Αθ. Κοντονίκας.

  • Του Αθανάσιου Κοντονίκα*
Εταιρικά ομόλογα: Οι νέες επιλογές για αποδόσεις
«Το είδος που επιβιώνει στον πλανήτη δεν είναι ούτε το πιο ανθεκτικό, ούτε το πιο ευφυές, αλλά το πιο προσαρμοστικό στις αλλαγές», μας δίδαξε ο Δαρβίνος στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

Αν ως επιβίωση στον φυσικό μας κόσμο ορίζεται η ικανότητα ενός είδους να απολαμβάνει την ανατολή του ηλίου και την επόμενη ημέρα, στο σύγχρονο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον ως επιβίωση θα μπορούσε να οριστεί η ικανότητα ενός ατόμου να καρπώνεται υψηλότερες συγκριτικά αποδόσεις, έχοντας ταυτόχρονα καταφέρει να περιορίσει τον κίνδυνο και να διαφυλάξει το αρχικό του κεφάλαιο.

Έτσι λοιπόν ο Έλληνας αποταμιευτής-επενδυτής στην Ελλάδα του 2016, με τις συνθήκες χαμηλών επιτοκίων που ορίζουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον με περιορισμούς κεφαλαίων, είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί κατάλληλα προκειμένου να επιβιώσει.

Όπως είναι αναμενόμενο, η διαδικασία της προσαρμογής στο πρώτο της στάδιο περνά πάντοτε από την αμφισβήτηση των όσων μέχρι τώρα γνωρίζουμε και στη συνέχεια στην αναζήτηση της γνώσης, που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας στις νέες συνθήκες.

Έτσι, σήμερα, ο προθεσμιακός καταθέτης του παρελθόντος θα πρέπει είτε να αρκεστεί σε ετησιοποιημένες αποδόσεις της τάξης του 0,7% περίπου, είτε να αναζητήσει (μόνος του, ή καλύτερα μέσω ενός επαγγελματία συμβούλου) εναλλακτικές επιλογές.

Με αφορμή λοιπόν την έναρξη λειτουργίας της αγοράς εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και τη δεύτερη πετυχημένη έκδοση διαπραγματεύσιμου εταιρικού ομολόγου (της Housemarket ΑΕ, καθώς είχε προηγηθεί η έκδοση της MLS Πληροφορική ΑΕ), δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον όπου οι Έλληνες επενδυτές-αποταμιευτές θα πρέπει να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν.

Θα πρέπει να αναζητήσουν σε κάθε εταιρικό ομόλογο, τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που συνεπάγεται, όπως επίσης και αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που πολύ πιθανόν να αποδειχτούν σημαντικές. Επίσης, χρειάζεται κάθε τοποθέτησή τους να λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως η συνολική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους, οι ανάγκες ρευστότητάς τους και η σχέση κινδύνου-απόδοσης που επιλέγει κάθε ένας από αυτούς.

Για όλα αυτά, οι αποταμιευτές-επενδυτές έχουν κάθε λόγο να απευθυνθούν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της Διαχείρισης περιουσίας, κλάδος που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και στη χώρα μας.

Εμείς στη Wealth Financial Services, συμμετέχοντας ενεργά στις δύο πρώτες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, έχουμε αποφασίσει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα αυτή αγορά που δειλά δειλά κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα.

Κάνοντας αυτό που μας αναλογεί, αξιολογούμε εταιρείες, εκπαιδεύουμε και μεταφέρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες στους επενδυτές, μέσα από ένα δίκτυο συνεργατών που απαριθμεί σήμερα τη μεγαλύτερη ομάδα συμβούλων διαχείρισης περιουσίας στην Ελλάδα.

 

* Ο κ. Αθανάσιος Κοντονίκας είναι Partner της Wealth Financial Services.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v