Προσδοκίες εναντίον πραγματικότητας στο κούρεμα δανείων

Γιατί οι αναφορές για επικείμενο «κούρεμα» των οφειλών στις τράπεζες δεν πρέπει να οδηγήσουν σε σκέψεις μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων. Πώς ξεκαθαρίζεται το θέμα της βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις. Γράφει ο Ξ. Τσόγκας.

  • Του Ξενοφώντος Τσόγκα*
Προσδοκίες εναντίον πραγματικότητας στο κούρεμα δανείων

Δεν υπάρχει μέρα το τελευταίο διάστημα, που η αναφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων να μη συνοδεύεται από τη φράση «κούρεμα δανείων», και μάλιστα από πρωτοσέλιδα ευρείας κυκλοφορίας.

Καταλαβαίνουμε το... δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αφού το google είναι... αμείλικτο. Υπάρχουν 127.00 αναφορές για κόκκινα δάνεια, έναντι 295.000 αναφορών για κούρεμα δανείων.

Φοβούμαστε ότι αυτές οι αναφορές για επικείμενο κούρεμα των οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών στις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, προκειμένου να επωφεληθούν από αυτό. Δεν είναι άσχετες και οι πληροφορίες για δημιουργία και νέων κόκκινων δανείων τον Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για τη ρύθμιση όλων των σχετικών θεμάτων. Σε συνέχεια του «νόμου Δένδια», θα υπάρχουν ορισμένες βελτιώσεις/διαφοροποιήσεις με βάση την εμπειρία και τις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιμένουμε

Το θέμα είναι καίριο, επίκαιρο, ενδιαφέρον και ζωτικό για το σύνολο της οικονομίας. Μερικά όμως σημεία έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί είναι θέματα που θέτει η αγορά και δεν είναι εμφανής η απάντησή τους.

• Αναφορικά με τις επιχειρήσεις, είναι σίγουρο ότι ξεκαθαρίζεται το θέμα της βιωσιμότητας, το οποίο δεν ήταν σαφές στον προηγούμενο νόμο. Το ποια επιχείρηση είναι βιώσιμη, δηλαδή, δεν θα είναι θέμα υποκειμενικό ούτε για τους φορείς της επιχείρησης αλλά ούτε και για την τράπεζα. Θα θεσπισθούν αντικειμενικοί δείκτες διεθνώς παραδεκτοί, οι οποίοι θα προκύπτουν αυτόματα αφού η επιχείρηση εισάγει σε σχετική πλατφόρμα τα οικονομικά της στοιχεία. Για τις μεγάλες εταιρείες (κύκλος εργασιών πάνω από €2,5 εκατ.) θα προβλέπεται αξιολόγηση από ελεγκτικές εταιρείες.

• Η εξέταση της βιωσιμότητας θα συναρτάται με τις συνολικές υποχρεώσεις της και όχι μόνο με τον τραπεζικό δανεισμό.

• Για το επίμαχο θέμα του κουρέματος των οφειλών τόσο ως προς τις τράπεζες όσο και ως προς το Δημόσιο αυτό δεν θα γίνεται αυτόματα, σαν υποχρεωτικό μέρος της διαδικασίας (η οποία θα είναι εξωδικαστική αλλά σύντομη), αλλά θα μπορεί να προκύψει με βάση τη σχετική τυπολογία λύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξάλλου ούτε στον ισχύοντα νόμο Δένδια υπάρχει κάτι «υποχρεωτικό» και ούτε και μπορεί να υπάρξει.

Η τελική εισήγηση της κυβέρνησης με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία για σχολιασμό, διευκρινίσεις, παρατηρήσεις.

Μέχρι τότε, ας πρυτανεύσει η σοβαρότητα και η λογική.

 

* Ο Ξενοφών Τσόγκας είναι οικονομολόγος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v