Ένας από τα γεγονότα με ενδεχόμενο μεγάλο κίνδυνο φέτος είναι οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια στις ΗΠΑ. Οι χρηματαγορές και τα Αμοιβαία Κεφάλαια χρησιμοποιούνται σαν όχημα εγγύησης κεφαλαίου.
Η λογική είναι παρόμοια με το να διατηρείς έναν καταθετικό λογαριασμό σε μια τράπεζα, απλά αυτός ο λογαριασμός χρησιμοποιείται επίσης και από ξένες τράπεζες στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες τους με την ποσότητα των δολαρίων που χρειάζονται.
Με άλλα λόγια, αν είσαι μια Ευρωπαϊκή τράπεζα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ χρειάζεσαι δολάρια για τον δανεισμό. Αυτά τα δολάρια δεν προέρχονται γενικά από τη βάση πελατών στην Ευρώπη, αλλά από το πελατολόγιο στις ΗΠΑ. Αυτοί οι πελάτες λοιπόν στις ΗΠΑ αποτελούν τα Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγορών.
Γιατί πρόκειται αυτή η σημαντική αλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου, να επηρεάσει τις αγορές; Έχουμε ήδη παρατηρήσει ότι αυτός ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια μπορούν να διαπραγματεύονται κάτω από την Καθαρή Αξία Ενεργητικού του 1ος δολαρίου.
Ως εκ τούτου, μπορούν να σημειώσουν άνοδο και κάθοδο, όπως ένα φυσιολογικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο στις μετοχές. Αυτό σημαίνει ότι τα prime funds – δηλαδή τα funds που μπορούν πλέον να επενδύουν σε εμπορικά και κρατικά ομόλογα – πρέπει να διαπραγματεύονται κάτω από αυτή την αξία.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι αυτή η κίνηση είναι λιγότερο ασφαλής και περισσότερο επικίνδυνη και, κατά συνέπεια, έχουν αποσύρει κεφάλαια ύψους 500 δισ. δολαρίων περίπου από αυτή την επενδυτική επιλογή, τα οποία έχουν μεταφέρει σε ομόλογα. Οι προδιαγραφές στα κρατικά ομόλογα παραμένουν οι ίδιες, σε αντίθεση με αυτά τα prime funds, τα οποία σημειώνουν υψηλότερες αποδόσεις και παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Τέτοιο κίνδυνο, που περίπου 500 δισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από τη διαπραγμάτευσή τους!
Σαν συμπέρασμα λοιπόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για Δολάριο εκτός των ΗΠΑ, είναι, κατά σατανική ειρωνεία, καθοδηγούμενες από τα Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγορών στις ΗΠΑ. Πλέον τα Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγορών στις ΗΠΑ έχουν 500 δισ. δολάρια λιγότερα κεφάλαια στα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν 500 δισ. δολάρια λιγότερα διαθέσιμα για χρηματοδότηση ξένων εταιρειών στις ΗΠΑ.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι το επιτόκιο Libor, το ενδοτραπεζικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται για να οριστούν τα πιστωτικά περιθώρια των αγορών, είναι σημαντικά υψηλότερα, καθώς επίσης και ότι το περιθώριο TED, η διαφορά μεταξύ του περιθωρίου τριών μηνών και του Libor, δηλαδή τα διαθέσιμα κεφάλαια στις αγορές, αυξάνεται επίσης.
Το ζήτημα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Χρηματαγορών και η σχετική αβεβαιότητα που προκύπτει σημαίνει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που δεν ελέγχονται από τις κυβερνήσεις, αλλά από τις αγορές, βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε περιθώριο και τιμές.
Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αύξηση του κόστους κεφαλαίου από την αλλαγή στη νομοθεσία των χρηματαγορών, γεγονός το οποίο είναι αρκετά θεσμικό και αποτελεί μέρος του κανονισμού.
Γι' αυτό λοιπόν προσέξτε ιδιαίτερα το διάστημα που θα περαστούν όλες αυτές οι αλλαγές!
* Επικεφαλής Οικονομολόγος & Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.