«Μόνο τα κυβερνητικά ψέματα υπεραποδίδουν, όχι οι δείκτες!»

Ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας αποδομεί το success story που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί τα στοιχεία της οικονομίας δεν δείχνουν ανάκαμψη. Εικονική πραγματικότητα το πλεόνασμα. Τραγικές καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

  • του Στέλιου Πέτσα*
«Μόνο τα κυβερνητικά ψέματα υπεραποδίδουν, όχι οι δείκτες!»

Ο κ. Τσίπρας στη φετινή του εμφάνιση στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο απέφυγε τις πολλές υποσχέσεις. Λογικό. Όποιος έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι! Το μόνο που δεν απέφυγε είναι τα συνηθισμένα του ψέματα. Είπε ότι οι «δείκτες» και η πολιτική του «υπεραποδίδουν». Προσπάθησε να οικοδομήσει ένα "success story", σύμφωνα με το οποίο τα δύσκολα μέτρα ανήκουν στο παρελθόν, η οικονομία ανακάμπτει και μπαίνει σε φάση ανάπτυξης.

Δυστυχώς για εκείνον, αλλά κυρίως δυστυχώς για τους πολίτες και τη χώρα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και της ΤτΕ:

• Το β' τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν 0,9%, βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

• Ο αποπληθωρισμός συνεχίζει αμείωτος, στο -1% τον Ιούλιο 2016.

• Η ανεργία παραμένει υψηλή, στο 23,4% τον Ιούνιο 2016, μειωμένη έναντι του Ιουνίου 2015 (24,9%) αλλά σχεδόν σταθερή τους τελευταίους τρεις μήνες, δείγμα ότι απώλεσε τη δυναμική αποκλιμάκωσής της που παρέμενε αμείωτη από τον Σεπτέμβριο 2013.

• Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμα 2,5 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, οι εισαγωγές κατέγραψαν οριακή μείωση 0,5% αλλά οι εξαγωγές έκαναν βουτιά κατά 7,2%.

• Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 5,4% χαμηλότερες φέτος τον Ιούνιο έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ενώ στο α' εξάμηνο η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, 5,8% έναντι του αντίστοιχου α' εξαμήνου 2016.

• Οι κύκλοι εργασιών καταρρέουν: ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο ήταν 5,2% χαμηλότερος, ο τζίρος στη βιομηχανία ήταν 9,4% χαμηλότερος και ο τζίρος στα super markets 8,8% χαμηλότερα τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, δείγμα ότι τα νοικοκυριά «κόβουν» πλέον και βασικά είδη διατροφής.

• Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών παραμένουν καθηλωμένες στα 122 δισ. ευρώ περίπου τον Ιούλιο 2016, όσο περίπου ήταν και τον Ιούνιο 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν τα capital controls. Δηλαδή παραμένουν, παρά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς 40 δισ. ευρώ περίπου κάτω έναντι του τέλους του 2014.

Όλα, λοιπόν, τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας είναι απογοητευτικά και δεν προοιωνίζουν καμία ανάκαμψη.

Αντίθετα, στο κλίμα καχυποψίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν και τα δισεκατομμύρια της φοροεπιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων που επέβαλε ο κ. Τσίπρας, όπως ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ο αυξημένος ΦΠΑ, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος με αυξημένη προκαταβολή φόρου, οι περικοπές μέχρι και 40% στις επικουρικές συντάξεις, όπως παραδέχτηκε, επιτέλους, και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (07.09.2016).

Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας ξεθωριάζει και η συνέχιση της ύφεσης ή/και η στασιμότητα είναι περισσότερο πιθανή και τα επόμενα τρίμηνα.

Δεν είναι όμως μόνο η πραγματική οικονομία. Και στη δημοσιονομική πολιτική η εικόνα είναι απογοητευτική. Το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 δείχνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ ή 2,7 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Μόνο που πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, καθώς οφείλεται σε ισόποση σχεδόν στάση πληρωμών. Αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες να έχουν φτάσει τα 6,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2016, αυξημένες κατά 80% έναντι του Δεκεμβρίου 2014! Εάν δεν υπήρχε αυτή η κυβερνητική στάση πληρωμών, το αποτέλεσμα του 7μήνου θα ήταν 600 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο! Και αυτό παρά:

• τα αυξημένα μη φορολογικά έσοδα («υπερμέρισμα» της ΤτΕ ύψους 325 εκατ. ευρώ),

• τους αυξημένους φόρους παντού, από το ΦΠΑ μέχρι το εισόδημα,

• τα πρόωρα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στον καπνό λόγω αποθεματοποίησης ενόψει αυξημένου ΦΠΑ από τον Ιούνιο και των αλλαγών στη νομοθεσία από αρχές του χρόνου,

• τα αυξημένα έσοδα των άμεσων και έμμεσων φόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.), λόγω των ρυθμίσεων οφειλών και των «αριστερών» κατασχέσεων.

Βέβαια, αν απομονώσουμε τον Ιούλιο, θα διαπιστώσουμε αυτό που όλοι καταλαβαίνουν, εκτός από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα ήταν 775 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο! Γεγονός που συνεχίστηκε, όπως όλα δείχνουν, και τον Αύγουστο. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί όπως καταμαρτυρούν οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία, οι οποίες μέχρι τέλος Ιουλίου 2016 είχαν φτάσει τα 90 δισ. ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία και η κυβέρνηση, για να καλύψει την αναποτελεσματικότητα της ιδεοληπτικής και εξοντωτικής αύξησης των φόρων που επέβαλε, προχωρά σε 800 κατασχέσεις την ημέρα!

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αδιαφορούν πλήρως για την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν αντέχουν άλλο. Είναι αποκαλυπτική η πρόσφατη μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (Εξαμηνιαίο Δελτίο Οικονομικού Κλίματος, Νο 15,2/Σεπτέμβριος 2016). Σύμφωνα με τη μελέτη, 3 στις 4 επιχειρήσεις διαπιστώνουν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας, μόνο το 2,1% θα κάνει νέες επενδύσεις, 100.000 επιχειρήσεις έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, 1 στις 5 επιχειρήσεις χρωστάει στις ΔΕΚΟ, πάνω από 500.000 επιχειρήσεις χρωστάνε το ηλεκτρικό ρεύμα, 1 στις τρεις επιχειρήσεις οφείλει δάνεια στις τράπεζες, ενώ πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του 2016.

Η πραγματική οικονομία στενάζει, η δημοσιονομική εικόνα «μακιγιάρεται» με μπόλικη στάση πληρωμών, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη είναι άγνωστες λέξεις.

Και πώς να μην είναι, όταν και στο μέτωπο της αξιολόγησης είμαστε τραγικά πίσω. Στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθούμε την κυβέρνηση να κωλυσιεργεί συστηματικά, αντί να τρέχει να κλείσει τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα για τα οποία άλλωστε η ίδια δεσμεύτηκε! Αντί η κυβέρνηση να πάρει τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης στο Eurogroup της Μπρατισλάβα στις 9 Σεπτεμβρίου, πήρε μόνο «καρφιά» ότι πάλι έχασε πολύτιμο χρόνο και συστάσεις να ανασκουμπωθεί γιατί οι «διακοπές τέλειωσαν».

Από το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο αριθμεί 15 δράσεις και το οποίο έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, έχει σημειωθεί μερική πρόοδος μόνο σε δύο δράσεις (του ΑΔΜΗΕ και του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ-ΛΑΓΗΕ). Είναι πραγματικά εξοργιστικό στις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και παντελούς έλλειψης ρευστότητας, η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα για να πάρει τα υπολειπόμενα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος (1,7 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι η μόνη ανάσα ρευστότητας για την πραγματική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και η κυβέρνηση τους τη στερεί! Και μετά περιμένει η οικονομία να ανακάμψει...

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος της ανικανότητας, της αδράνειας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή ένα μείγμα πολιτικής στο οποίο πιστεύει και μπορεί να υλοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγάζοντας τη χώρα από την κρίση.

*Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v