Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εκλογικός νόμος, οι «καραμπόλες» στο ΠΑΣΟΚ και το win-win Τσίπρα

«Μα, γιατί το ΠΑΣΟΚ θέλει να μας ξαναδώσει 50 έδρες;» φέρεται ειπών ο Α. Τσίπρας σε συνομιλητές του, αλλά γνωρίζει καλά ότι το εκλογικό παιχνίδι δεν έχει κριθεί. Το αρχικό «ναι» στην πρόταση, η αλλαγή στάσης της Γεννηματά, ο Βενιζέλος και οι «αντάρτες».

Λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί ο Αλέξης Τσίπρας στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στη μακρινή Κίνα, στο Μαξίμου έφτασε (unofficial) η πληροφορία: το ΠΑΣΟΚ έκανε τούμπα και θα καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικοί επιτελείς αιφνιδιάστηκαν. Από τις διαβουλεύσεις του προηγούμενου διαστήματος είχαν πάρει το "μήνυμα" ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα απαντούσε αρνητικά στην απλή αναλογική, δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είχε καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου. Και όχι μόνο: στη Συνδιάσκεψή της τον Μάιο είχε αποφασίσει το "ναι".

Αυτή την απόφαση άλλωστε επικαλέσθηκε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ (και μοναδικός βουλευτής της στο συμμαχικό σχήμα) Θανάσης Θεοχαρόπουλος για να αντιδράσει στο αιφνίδιο "όχι" της Φώφης Γεννηματά και να δηλώσει ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει "το πάγιο αίτημα της Αριστεράς" για απλή αναλογική, τηρώντας την απόφαση της Συνδιάσκεψης.

Πόσο αιφνίδιο όμως ήταν αυτό το "όχι" της κ. Γεννηματά; Οι γνωρίζοντες λένε ότι φοβήθηκε την αποχώρηση (από το κόμμα) του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος της ξεκαθάρισε με τον γνωστό κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επρόκειτο να στηρίξει την εν λόγω (...και οποιαδήποτε) νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα.

(σ.σ. Ακόμη και στην περίπτωση να "δώσει" η ίδια κατά συνείδηση ψήφο, ώστε να μην υπάρχει θέμα ποινών, η "ανταρσία" στην ψηφοφορία θα προκαλούσε ποταμούς σεναρίων και θα θόλωνε ακόμη περισσότερο την εικόνα του πάλαι ποτέ κινήματος).

Ο φόβος της Φώφης;

Τι ακριβώς τρόμαξε την κ. Γεννηματά; Οτι εάν ο "Μπένι" και οι συν αυτώ κουνούσαν μαντίλι στο ΠΑΣΟΚ, τότε θα εξέλιπε το εμπόδιο για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου... και επίσης των συν αυτώ. Σε μία τέτοια περίπτωση (λένε οι πολύ κακές γλώσσες «άσπονδων» συντρόφων της), η ίδια θα έχανε το τιμόνι -ή τουλάχιστον θα καλείτο να δώσει μεγάλη μάχη για να το διατηρήσει.

Οι λιγότερο κακές γλώσσες αποδίδουν τη στροφή της Φώφης στην "ανάσα" που πήρε από την εκλογική διάσωση του "αδελφού" Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ισπανία, το οποίο πήρε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τελικά στην τρίτη τους αριστερούς Podemos. «Αφού τα κατάφεραν αυτοί εκεί, γιατί να μην ανακάμψουμε κι εμείς εδώ;», το ερώτημα-επιχείρημα συνεργατών της.

Σε πείσμα λοιπόν της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που «πιέζει» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το άρμα της ΝΔ και να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική κυβερνητική σύμπραξη, η «ομάδα Γεννηματά» κλώτσησε την καρδάρα ακόμη και σε ένα θέμα (απλή αναλογική) που προσφερόταν για «κοινή στάση» με τη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα.

Το αν θα συνεχίσει να την κλωτσά μέχρι να την αναποδογυρίσει μένει να το δούμε, καθώς για την τελική θέση επί του νέου εκλογικού νόμου απομένουν ακόμη δέκα ημέρες.

(Η εικόνα, πάντως, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να καταψηφίζει κατά τα 15/16 τον εκλογικό νόμο, καθιστώντας... αντάρτη τον «σύμμαχο Θεοχαρόπουλο», θα οδηγήσει σε άλλους σχεδιασμούς που εάν ευοδωθούν, θα αφήσουν τους «15» με την ούγια «ΠΑΣΟΚ», που τόσο μόχθησε να αφαιρέσει από τα ψηφοδέλτιά του στις τελευταίες εκλογές, συμπράττοντας με τη ΔΗΜΑΡ).

Πιο δύσκολη η εκλογική απόφαση, όποτε...

Οσο για τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα και των επιτελών του; Χωρίς τους «15» της κυρίας Γεννηματά (ή του κυρίου Βενιζέλου;) δεν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές. Οπερ, θα αρκεστεί στην ψήφισή του από 197-198 βουλευτές το πολύ (σ.σ. με τη Χρυσή Αυγή μέσα, κάτι που ξόρκιζαν... οι σχεδιαστές), προσδοκώντας στον μη σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Δηλαδή, σε επανάληψη του 2012 -μόνο που τότε οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν με τον ίδιο εκλογικό νόμο, ενώ αυτή τη φορά, οι πρώτες θα γίνουν με το μπόνους 50 εδρών και οι δεύτερες άνευ αυτού.

Εν κατακλείδι: μπορεί ο κ. Τσίπρας να θεωρεί win-win το θέμα του εκλογικού νόμου («εμείς κάναμε το καθήκον μας, το ΠΑΣΟΚ εκτίθεται»), αλλά η απόφαση για προσφυγή στην κάλπη (όποτε...) δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ο ίδιος, για λόγους πολιτικο-επικοινωνιακούς, θεωρεί βέβαιο ότι το μπόνους θα ξαναπεράσει στον ΣΥΡΙΖΑ («μα, γιατί το ΠΑΣΟΚ θέλει να μας κεράσει 50 έδρες;» φέρεται ειπών σε συνομιλητές του...) αλλά γνωρίζει καλά ότι το παιχνίδι δεν έχει κριθεί.

Οπότε, δεν έχει παρά... να κυβερνήσει με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Αν τα καταφέρει, η κοινωνία θα του το ανταποδώσει -με όποιο εκλογικό νόμο.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v