Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δούρου για Κίνα: Ισχυρότερος δεσμός το κοινό συμφέρον

Η Περιφερειάρχης Αττικής συμμετέχει στην ελληνική αποστολή, υπό τον πρωθυπουργό, που αναχωρεί σήμερα για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Παρουσιάζει τον στόχο του ταξιδιού σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια. Εξηγεί τι είναι «ο νέος δρόμος του μεταξιού».

  • Της Ρένας Δούρου*
Δούρου για Κίνα: Ισχυρότερος δεσμός το κοινό συμφέρον

Η επίσημη επίσκεψη στην Κίνα που πραγματοποιεί τούτες τις ημέρες η κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, αποτελεί μια ευκαιρία και παράλληλα μια πρόκληση.

Η ευκαιρία έγκειται στη χρονική συγκυρία: σήμερα το Πεκίνο έχει δρομολογήσει τη μεγάλη στρατηγική του επιλογή που αφορά στη θέση του στο διεθνές στερέωμα μέσα από την ανάπτυξη νέων, διεθνών συνεργασιών μέσω της πρωτοβουλίας «One Belt One Road» («OBOR») -ενός νέου δρόμου του μεταξιού, προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις και στα δεδομένα του 21ου αιώνα, που αποτυπώνουν το νέο διεθνές πολυπολικό πλαίσιο και την ανάγκη δημιουργίας νέων συμμαχιών και συνεργιών.

Δεν πρόκειται απλά για μια στρατηγική επιλογή που αφορά στην οικονομία και στο εμπόριο: αποτυπώνει συνολικά τη νέα φιλοσοφία της Κίνας αναφορά με τη θέση της στον κόσμο και τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες χώρες, είτε πρόκειται για εκείνες του γειτονικού της περίγυρου είτε για τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας.

Η στρατηγική OBOR είναι οριζόντια, διαδραστική και δημιουργεί συνθήκες win-win για τους εταίρους του Πεκίνου που επιλέγουν τη συνεργασία με την ασιατική υπερδύναμη, με στόχο την ανάπτυξη, την ευημερία και τη σταθερότητα.

Η πρόκληση για τη χώρα μας είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτής της αμοιβαία επωφελούς στρατηγικής για την εμπέδωση της διεθνούς και διαπεριφερειακής συνεργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η επιτάχυνση των δομικών εκείνων μεταρρυθμίσεων του νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία του πρόσφορου για τους ξένους επενδυτές περιβάλλοντος, που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης των κεφαλαίων που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία του τόπου.

Των μεταρρυθμίσεων δηλαδή που αντιμετωπίζουν την τροχοπέδη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι οι ξένες επενδύσεις θα σέβονται το φορολογικό καθεστώς, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον.

Τούτων δοθέντων, η επίσκεψη στο Πεκίνο και στη Σαγκάη αποτελεί σταθμό -θα ακολουθήσουν και άλλοι-, σε μια διμερή σχέση που αναβαθμίζεται με πεδία δράσης τις ελληνικές εξαγωγές, τον τουρισμό, τις εμπορικές συναλλαγές, τον πολιτισμό. Μια διμερής σχέση που γίνεται φανερό ότι έχει μπροστά της γόνιμο μέλλον, δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας σε οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό επίπεδο, μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, μπορεί να παίξει αυτόν τον κομβικό ρόλο. Η δε Αττική διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί ως η σημαντικότερη περιφέρεια της χώρας και συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας. Ήδη, εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε, μακριά από τυμπανοκρουσίες, προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας, την πραγματοποίηση επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους σημαντικών ΜΜΕ της Κίνας καθώς και την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με μία από τις σημαντικότερες Περιφέρειες της χώρας, την Περιφέρεια του Χουμπέι.

Η επίσκεψη στην Κίνα δίνει νέα ώθηση στην προσπάθεια αυτή σε διμερές και διαπεριφερειακό επίπεδο. Εμβαθύνει και διευρύνει μια σχέση με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών των δύο χωρών. «Δεν υπάρχει ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων ή ανθρώπων από το κοινό συμφέρον», μας διδάσκει ο Θουκυδίδης.

Η συνεργασία Κίνας - Ελλάδας αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

 

* Η Ρ. Δούρου είναι Περιφερειάρχης Αττικής


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v