Χορεύοντας στα ερείπια του κράτους

Το δημόσιο εκχώρησε βασικές λειτουργίες του σε συνδικαλιστικούς φορείς-συντεχνίες και τώρα πληρώνει το τίμημα. Η περίπτωση των μηχανικών, των δικηγόρων και των οικονομολόγων. Από τις καταλήψεις στα σχολεία στο θλιβερό σήμερα. Γράφει ο Κ. Μαρκάζος.

  • Του Κων/νου Μαρκάζου*
Χορεύοντας στα ερείπια του κράτους

Υπάρχει μία προϊούσα διακοπή βασικών λειτουργιών του ελληνικού κράτους. Το φαινόμενο συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και υποτιμάται γιατί η διαδικασία είναι σταδιακή και την έχουμε συνηθίσει. Εικάζω ότι κάποιες λειτουργίες του ελληνικού κράτους πριν από 30 ή 50 χρόνια ίσως να ήταν καλύτερης ποιότητας, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας και την ένταξή μας στην ΕΕ πριν από 35 χρόνια.

Όλοι για την πάρτη μας και ο καθένας για τη συντεχνία του

Ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητήριου δήλωσε ότι θα στήσει μπλόκο στην έκδοση αδειών δόμησης, στις δηλώσεις αυθαιρέτων, στην έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη αδειοδότηση απαιτεί υπογραφή μηχανικού. Βέβαια από 25/1/16 δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες, γιατί το ΤΕΕ δεν εισπράττει τις αμοιβές των μηχανικών που είναι απαραίτητες σαν κωδικός στις διαδικασίες.

Είναι ακατανόητο γιατί το κράτος εκχώρησε λειτουργίες του στο ΤΕΕ (όπως το σύστημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων), όταν τα στοιχεία λειτουργούν στο ΥΠΕΚΑ. Πάντως η εκχώρηση κρατικών λειτουργιών σε τρίτους δεν είναι κάτι πρωτότυπο καθώς έχει γίνει και στο παρελθόν, όπως με το ΓΕΜΗ. Κάποιοι συνδικαλιστές πείθουν άβουλους υπουργούς ότι «δεν δουλεύει το κράτος» και το υποκαθιστούν για να το εκβιάζουν με το αζημίωτο, με τις δικές του εκχωρημένες διαδικασίες!

Οι δικηγόροι «απέχουν από τα καθήκοντά τους» (όσοι κάνουν λειτούργημα δεν απεργούν γαρ) εδώ και μήνες, σταματώντας τα δικαστήρια μαζί με τη λειτουργία της δικαιοσύνης. (Απορία: τις πάγιες αντιμισθίες γιατί εξακολουθούν να τις εισπράττουν όσοι δικηγόροι είναι υπάλληλοι -συγγνώμη- εσωτερικοί λειτουργοί επιχειρήσεων;). Μέχρι και δικαστικοί είχαν «κατέβει από την έδρα» (είπαμε, δεν απεργούν). Μετά όλοι μαζί σαν χορωδία ψέλνουν για καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης και για αρνησιδικία.

Για να μιλήσω και για το σινάφι μου, ώστε να μην παρεξηγηθώ ότι θέλω να ψοφήσουν οι κατσίκες των άλλων. Τι νόημα έχει η αποχή των μελών του ΟΕΕ από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; Δεν θα υποβάλουν ασθμαίνοντας τις ίδιες δηλώσεις σε στενότερες προθεσμίες οι ταλαίπωροι λογιστές; Το κράτος δεν θα χάσει τίποτα, εκτός αν ο στόχος είναι να καθυστερήσουν οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος που ξεκινάνε τον Ιούλιο. Σε τέτοια περίπτωση, το ταμειακό κενό του προϋπολογισμού θα καλυφθεί με νέα μέτρα. Αλλά δεν βαριέσαι, τα συνηθίσαμε.

Προτείνω το ΟΕΕ -που μας έχει υποχρεώσει να είμαστε μέλη του- να αναλάβει από το Taxis το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, για να μπορεί να σταματάει τη διαδικασία όποτε νομίζει, όπως πονηρά έκανε το ΤΕΕ με τις πολεοδομικές διαδικασίες.

Για τη μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία χρόνια που ήταν ο νόμος 4308/14 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) που κατήργησε τη σκουριά του ΚΒΣ/ΚΦΑΣ και εναρμόνισε τη λογιστική με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, το μόνο που ζήτησε ήταν 1 χρόνο αναβολή. Η αναβολή είναι μια συνήθης συνδικαλιστική «πρόταση» και έρχεται σαν επακόλουθο όταν ένα επιμελητήριο όπως το ΟΕΕ ισούται με το άθροισμα κομματικών παρατάξεων (κάτι σαν φοιτητικές παρατάξεις για μεγάλα παιδιά).

Η ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) έχει καταντήσει γραφική με τις πανελλαδικές απεργίες της. Έγιναν δεκάδες στα χρόνια των μνημονίων, όταν στις υπόλοιπες χώρες που τους φόρεσαν μνημόνια έγιναν ελάχιστες ή καθόλου.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι προσπαθούν να βρουν τρόπο να φτάσουν στη δουλειά τους και να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από τις ζημίες (και να φροντίσουν να μην ασθενήσουν εκείνες τις ημέρες). Όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αποφύγουν τις συνέπειες πανελλαδικών απεργιών δεν προγραμματίζουν ενέργειες ημέρα Πέμπτη (σχεδόν όλες οι απεργίες είναι 24ωρες, ξεκινούν Πέμπτη και η Παρασκευή είναι δώρο ξεκούρασης μαζί με το Σαββατοκύριακο).

Σχολεία, πανεπιστήμια και μνημεία

Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες εθιμικών καταλήψεων Γυμνασίων και Λυκείων από ανήλικους μαθητές, το σύνολο των σημερινών ενηλίκων έχει εκπαιδευτεί στην κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Οι διαμαρτυρόμενοι έμαθαν ότι έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν το κτίριο του Υπουργείου στο οποίο υπάγονται ή είναι αρμόδιο για τα αιτήματά τους. Σε ποια χώρα (δυτική ή ανατολική, ανεπτυγμένη ή και υποανάπτυκτη) η είσοδος του υπουργείου Οικονομικών καταλαμβάνεται μέρα παρά μέρα, για να απολαμβάνουμε οι υπόλοιποι μαζί με τον καφέ μας ζωντανές πρωινές τηλεοπτικές ανταποκρίσεις;

Ούτε η Ακρόπολη δεν έχει γλιτώσει. Όποιοι θέλουν διεθνή προβολή κρεμάνε μεγάλα (και συνήθως ανορθόγραφα) πανό με φόντο το μνημείο. Αυτοί που το έκτισαν δεν φρίττουν, γιατί έχουν πεθάνει προ πολλού, αν και πριν φρίξουν, θα εκπλήσσονταν αν τους έλεγαν ότι οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν εαυτούς προγόνους τους και κληρονόμους του πολιτισμού τους.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μόνο τα απαραίτητα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Μοιάζουν με τα ξένα πανεπιστήμια αλλά δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Περιλαμβάνονται σε διεθνείς λίστες κατάταξης αλλά βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και ας ξοδεύονται δισεκατομμύρια κρατικής χρηματοδότησης. Παρά την τυπική κατάργηση ενός ασύλου που μόνο την κυκλοφορία των ιδεών δεν προφύλασσε, κυκλοφορούν κανίβαλοι που μπορούν να καταλάβουν, να καταστρέψουν ή να βιαιοπραγήσουν εναντίον οποιουδήποτε. Και διατηρούν το εγχώριο συνταγματικό μονοπώλιο από το οποίο ξεφεύγουν αριστοκρατικά μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα των σπουδών στο εξωτερικό. Κατά τα λοιπά έχουμε «Δημόσια Δωρεάν Παιδεία», αλλά την κρατική παροχή την αποφεύγουν όσοι μπορούν μέσω IB και ξένων πανεπιστημίων.

Και η ενσωμάτωση στους γηγενείς θα μοιάζει

Μία από τις πιο συνηθισμένες κλιμακώσεις των καταλήψεων είναι η διακοπή της κυκλοφορίας των εθνικών οδών. Για μήνες μπορούν ελέγχουν την κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες οι αγροτοσυνδικαλιστές, με την τροχαία θεατή. Οι μετανάστες που έκλεισαν τον δρόμο στο Κιλκίς έκαναν το πρώτο βήμα ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία (δείτε το video). Κάποιοι ντόπιοι τούς είπαν ότι αυτή είναι μία βασική μορφή διαμαρτυρίας στη χώρα που βρέθηκαν χωρίς να θέλουν. When in Rome do as the Romans do.

Ποιος τιμωρείται περισσότερο

Όπως αναφέρει ο Σ. Τσακυράκης, «δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο χώρας με τόσες απεργίες δικηγόρων και δημοσιογράφων. Η απεργία ελεύθερων επαγγελματιών είναι απλούστατα contradictio in terminis». Η κυβέρνηση παραμένει παγερά αδιάφορη για τη στάση των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικών αδειών, την απουσία δικαιοσύνης και μη υποβολής των δηλώσεων.

Έτσι θίγονται οι πελάτες των μηχανικών που αντιλαμβάνονται ότι η επένδυση στο ελληνικό real estate είναι ένα σύντομο ανέκδοτο, τιμωρούνται οι πιο τίμιοι πελάτες των δικηγόρων γιατί η έλλειψη δικαιοσύνης ευνοεί πάντα τους χειρότερους και οι δημοσιογράφοι αφήνουν την πληροφόρηση σε μία διαδικτυακή ζούγκλα που τους ακυρώνει. Το ελληνικό κράτος αποτελείται πλέον από άθροισμα ερειπίων και η συζήτηση περί του μεγέθους του είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική.

Όλα τα σύγχρονα κράτη είναι μεγάλα και (κατά προτίμηση) ισχυρά. Όσο το ελληνικό κράτος παραμένει ο μεγάλος ασθενής, θα φρενάρει και τον ιδιωτικό τομέα (όλων των μορφών και μεγεθών), με αποτέλεσμα να τιμωρούμαστε όλοι μαζί. Εκτός αν ο στόχος της κάθε συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι να κλείσει τελευταία την πόρτα.

 

* Ο κ. Κων/νος Μαρκάζος είναι οικονομολόγος. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v