Ζητούμενο στην Ελλάδα της κρίσης είναι η δημιουργία παραγωγής, αξίας, οι θέσεις εργασίας και υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και παράγουν κάτι χρήσιμο για την κοινωνία και την οικονομία. Στην εποχή των συνεχών και γρήγορων αλλαγών και της τεχνολογίας, απαραίτητο συστατικό για να κρατηθεί μια επιχείριση είναι η καινοτομία. Πρέπει να παρουσιάζεις συνεχώς κάτι νέο, κάτι καινούργιο, για να έχεις νόημα ύπαρξης.
Από τη μία, βλέπουμε νέους να έχουν όρεξη για δουλειά, πτυχία, ιδέες αλλά να μην μπορούν να τις αξιοποιήσουν καθώς θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν, και από την άλλη, επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς χρειάζονται την καινοτομία και δεν ξέρουν πώς να την αποκτήσουν.
Τα crowdhackathons έρχονται να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα. Νέοι προγραμματιστές, με όρεξη, γνώση, ιδέες και όνειρα έρχονται στο πλαίσιο μιας έγκυρης διαγωνιστικής διαδικασίας σε συνεργασία με έμπειρους μέντορες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων και τις υλοποιούν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Οι ιδέες γίνονται πράξη, πρωτότυπο προϊόν (Minimum Viable Product όπως το λέμε), το οποίο εάν τελικά αποδειχθεί ότι έχει ενδιαφέρον, μπορεί να προχωρήσει και έτσι να δημιουργηθεί μια νέα συνεργασία με μια επιχείρηση που το χρειάζεται ή να δημιουργηθεί ακόμα και μια καινούργια επιχείρηση - startup. Αυτός είναι ο δρόμος που, όταν έρθουν σε επαφή οι κατάλληλοι άνθρωποι κάτω από το κατάλληλο πλαίσιο, δημιουργείται καινοτομία και αξία, με όφελος για την κοινωνία και την οικονομία. Tο πλήθος, όταν έρχεται σε επαφή με ένα πρόβλημα ή ιδέα, παρέχει πολύ μεγαλύτερο όγκο ιδεών και πληροφοριών, από ό,τι τα εσωτερικά στελέχη ενός οργανισμού ή ακόμα και ένας εξειδικευμένος σύμβουλος.
Κάθε crowdhackathon έχει μια θεματική ενότητα. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει τρία. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το #apodeiksi, από το οποίο μάλιστα προέκυψε μια εφαρμογή η οποία βραβεύθηκε πρόσφατα στον διαγωνισμό πληροφορικής IT4GOV του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις μεταφορές το #transport σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και για τον τουρισμό το #tousism, σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ. Στις 23-24 Απριλίου έρχεται το επόμενο crowdhackathon με θέμα τις τεχνολογίες οικονομικών συναλλαγών, ή αλλιώς financial technologies ή συντομογραφικά #fintech. (περισσότερα www.crowdhackathon.com)
Στο NBG i-bank #fintech crowdhackathon που θα γίνει στις 23-24 Απριλίου στο Innovathens, οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να αναπτύξουν εφαρμογές και συστήματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες τάσεις στις οικονομικές συναλλαγές, όπως είναι το crowdfunding για δωρεές και επιχειρήσεις, εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης, ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακά πορτοφόλια, mobile banking, front end συστήματα, συστήματα πιστότητας (loyalty) καθώς και πιο προηγμένα θέματα όπως core banking, big data και analytics, APIs,κοινωνική πιστοληπτική ικανότητας κοκ.
Όποιος έρθει να διαγωνιστεί στις 23-24 Απριλίου, θα περάσει ένα αξέχαστο διήμερο στην καρδιά της Αθήνας, στην Τεχνόπολη, όπου βρίσκεται το Innovathens (www.innovathens.gr). Ξεκινάμε το Σάββατο πρωί με την περιγραφή της διαδικασίας, χρήσιμες συμβουλές για τους διαγωνιζόμενους, προγραμματίζουμε μέχρι το μεσημέρι όπου θα φάμε, μετά συνεχίζουμε το απόγευμα -με άφθονο καφέ- και παράλληλα γίνονται συναντήσεις των ομάδων με τους εξειδικευμένους μέντορες, για να τους παρέχουν βοήθεια και ιδέες. Μέχρι τη 01:00 το βράδυ το Innovathens θα είναι ανοιχτό, αφού θα έχουμε φάει βραδινό για να έχουμε δυνάμεις.
Την Κυριακή, ξεκινάμε πάλι το πρωί, προγραμματίζουμε και γίνονται mentoring sessions. Το μεσημέρι φαγητό, και μετά μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Οι ομάδες οριστικοποιούν την εφαρμογή τους, ετοιμάζουν μια συνοπτική παρουσίαση και στις 18:30 ξεκινούν οι παρουσιάσεις στην κριτική επιτροπή και το κοινό. Αναμένεται οι παρουσιάσεις να διαρκέσουν 1,5 ώρα, στη συνέχεια συνεδριάζει η κριτική επιτροπή για την βαθμολογία, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και τα βραβεία και ακολουθεί πάρτι. Τότε θα έχουμε και μπύρες ! Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, τις προδιαγραφές, τους κριτές, τους μέντορες, τους χορηγούς και υποστηρικτές στο http://crowdhackathon.com/fintech .
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του fintech σε παγκόσμιο επίπεδο τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 14 δισ. $, για μια αγορά περίπου 138 δις $. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεσή της, η εταιρεία συμβούλων McKinsey προέβλεψε ότι ο ανταγωνισμός από τον κλάδο της νέας τεχνολογίας αναμένεται να μειώσει τα συνολικά κέρδη του τομέα καταναλωτικής χρηματοδότησης κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 60% έως το 2025. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Goldman Sachs θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως μια εταιρεία τεχνολογίας. Οι τακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες απέναντι στις fintech startups παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Άλλες μένουν μακριά, άλλες αγοράζουν αυτές που θεωρούν πιο επικίνδυνες, άλλες όπως η BNP Paribas συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα εταιρικής επιτάχυνσης και άλλες συνομιλούν για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η Εθνική Τράπεζα.
Είναι σαφές οτι οι αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο τα επόμενα χρόνια θα είναι ραγδαίες, και φυσικά η τεχνολογία θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί το ακόλουθο: Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρίες σήμερα διαχειρίζονται πάγια άλλων, κάποιου πλήθους (crowd). Το Facebook είναι ο μεγαλύτερος πάροχος - ιδιοκτήτης περιεχομένου χωρίς να παράγει το ίδιο περιεχόμενο, αλλά να προέρχεται από τους χρήστες, το UBER ο μεγαλύτερος πάροχος ταξί χωρίς να διαθέτει ούτε ένα όχημα, το Alibaba ο μεγαλύτερος retailer χωρίς να έχει καν αποθήκη με εμπορεύματα και το Airbnb ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας χωρίς να διαθέτει ούτε ένα ακίνητο. Σκεφθείτε, πώς θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα;
Είμαστε χαρούμενοι που σε αυτό το crowdhackathon έχουμε μεγάλες εταιρίες που μας υποστηρίζουν, όπως την Εθνική Τράπεζα, την Microsoft, το IST Studies και πολλές άλλες. Η συμμετοχή των στελεχών τους ανεβάζει πολύ το επίπεδο του διαγωνισμού. Παράλληλα, την Κυριακή 24 Απριλίου ατις 16:00 - 18:00 θα γίνει το Be Finnovative ! workshop, το οποίο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, και εκεί θα γίνουν παρουσιάσεις βασικών θεμάτων για το #fintech.
Πρέπει να σημειωθεί οτι τα crowdhackathon είναι μια αυθεντική διαδικασία ανοιχτής καινοτομίας, καθώς όλες οι εφαρμογές, κώδικας, αποτελέσματα, παρουσιάσεις κοκ είναι δημόσια διαθέσιμα - σύμφωνα και με τους όρους συμμετοχής - και μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση να τα αξιοποιήσει και να έρθει σε επαφή με τους δημιουργούς.
Ελάτε λοιπόν, πείτε την ιδέα σας, αναπτύξτε την, κάντε τη να δουλεύει και μια νέα startup ίσως γεννηθεί.
Πληροφορίες www.crowdhackathon.com/fintech, εγγραφές μέχρι 21 Απριλίου.
*O Μιχάλης Ψαλλίδας (@psalidas) είναι Managing Director της Crowdpolicy και SocialBank
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.