Ηρθε η ώρα των startups

Τα στάρταπς αποτελούν τους "αναρχικούς" των αγορών. Δεν εντάσσονται στο status quo, δεν ακολουθούν τους κλασικούς κανόνες. Τρία σημεία που τα διαφοροποιεί από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Πώς επηρεάζονται από την οικονομική κρίση. Γράφει η Κ. Κατσάρη.

  • Της Δρ. Κωνσταντίνας Κατσάρη
Ηρθε η ώρα των startups

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούσα και εγώ, μαζί με όλους τους Έλληνες, το θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη.

Η αγωνία για το μέλλον της χώρας και των οικογενειών μας φαίνεται ότι κορυφώθηκε αυτή την εβδομάδα, αν και υποψιάζομαι ότι οι εξελίξεις θα συνεχιστούν αμείωτες για μήνες ή και για χρόνια.

Τι σημαίνει όμως αυτή η κατάσταση για τα στάρταπς. Είναι φυσιολογικό να ανησυχούν για το μέλλον τους. Τον τελευταίο καιρό έχω απανωτές συναντήσεις με νέους επιχειρηματίες που εμφανίζονται τελείως απογοητευμένοι. Αναλογίζονται τις εξελίξεις στην οικονομία και σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Φυσικά η ευρύτερη οικονομία έχει αδιαμφισβήτητα επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγγελματική μας ζωή. Ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες, είδαμε μεγάλες επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές, όπως η travelplanet24 και η airtickets.gr να καταρρέουν (ελπίζω προσωρινά).

Με ρωτούν λοιπόν συχνά, πώς μπορούν οι αδύναμοι στάρταπς να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα στάρταπς έχουν πολύ λίγα κοινά με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Πρώτα από όλα, δεν έχουν βρει το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Σχεδόν κάθε βδομάδα μπορεί να αλλάζουν κατεύθυνση. Προσπαθούν ακόμη να βρουν διαφορετικούς τρόπους πληρωμών, να εντοπίσουν τον ιδανικό για αυτούς πελάτη, χρησιμοποιούν διαφορετικά κανάλια μάρκετινγκ κ.λπ. Με λίγα λόγια, τα πάντα ρει.

Δεύτερον, τα στάρταπς είναι πολύ πιο καινοτόμα από τις επιχειρήσεις. Ψάχνουν να βρουν συνεχώς νέες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Όταν ένα καινούργιο πρόβλημα εμφανίζεται στην (ελληνική) κοινωνία, οι στάρταπς είναι οι πρώτοι που θα προσπαθήσουν να το λύσουν. Και θα το κάνουν λαμβάνοντας υπόψη τους τις νέες συνθήκες που μπορεί να βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Τρίτον, τα στάρταπς είναι πιο γρήγορα και ευέλικτα. Εφόσον δεν έχουν πολλούς πελάτες, εφόσον δεν έχουν επεκταθεί στην αγορά, εφόσον δεν έχουν πολλούς υπαλλήλους, εφόσον δεν περιορίζονται από διαδικασίες και εσωτερικές επιχειρησιακές πολιτικές, είναι δυνατόν να αλλάξουν την κατεύθυνσή τους και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα σχετικά εύκολα. Αλίμονο στις μεγάλες επιχειρήσεις που κάθονται εφησυχασμένες πάνω στις δάφνες τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά για τα στάρταπς. Όσο τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Αρκεί να κρατάτε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά, για να εντοπίσετε αυτές τις ευκαιρίες.

Επιπλέον, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις (δυστυχώς) θα καταρρεύσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της ανασφάλειας που δημιουργήθηκε στο οικονομικό τοπίο και της μερικής κατάρρευσης των τραπεζών. Ως εκ τούτου, θα αφήσουν πίσω τους ένα μεγάλο κενό στην αγορά, το οποίο αναγκαστικά θα καλυφθεί από τις νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν.

Τα στάρταπς πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελούν τους "αναρχικούς" των αγορών. Δεν εντάσσονται στο status quo, δεν ακολουθούν τους κανόνες, δημιουργούν τις δικές τους προϋποθέσεις επιτυχίας. Με την ελληνική οικονομία υπό κατάρρευση, τα στάρταπς θα αναδειχθούν ως η μοναδική δύναμη που μπορεί να βρει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα.

Και ελπίζω ότι αυτές οι λύσεις θα δημιουργήσουν μια κοινωνία που θα διέπεται από τις αρχές του δικαίου, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

 

Η κ. Κωνσταντίνα Κατσάρη είναι διδάκτωρ του University College London στην οικονομική ιστορία. Ως πρώην ακαδημαϊκός, έχει διδάξει σε πολλές χώρες της Ευρώπης -Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα. Σήμερα ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παραμένει σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων στον τομέα της καινοτομίας (http://ekonomiaconsultants.com), ενώ έχει βάλει σε εφαρμογή ένα καινούριο πρόγραμμα επιτάχυνσης και χρηματοδότησης startups (http://startdoms.com)

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v