Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kερδίσαμε μια ανάσα, τα δύσκολα είναι μπροστά

Δεν είχαμε εντολή ρήξης με τους εταίρους γράφει ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Οι τέσσερις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης και τα ανοικτά μέτωπα. Κρίσιμο το στοίχημα της αξιοπιστίας, απαιτείται εσωκομματική συνοχή και ευρύτερες συσπειρώσεις.

  • Του Δημήτρη Παπαδημούλη*
Kερδίσαμε μια ανάσα, τα δύσκολα είναι μπροστά

Η εντολή των Ελλήνων πολιτών στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν για διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας, όσο και για το μακροπρόθεσμο θέμα του χρέους.

Δεν υπήρξε εντολή σύγκρουσης και ρήξης με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να υλοποιήσει αυτή την εντολή και ενήργησε τάχιστα. Με τον γρήγορο σχηματισμό της και τις άμεσες πρωτοβουλίες της σε διεθνές επίπεδο, βοήθησε στην κατανόηση των ελληνικών θέσεων για απόλυτη ανάγκη να σταματήσει ο κατήφορος της λιτότητας, που έχει οδηγήσει τμήμα του κοινωνικού ιστού σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κατανόηση των ελληνικών θέσεων μετουσιώθηκε σε συμμαχίες και εποικοδομητικές μεσολαβητικές προσπάθειες, ιδιαίτερα από πλευράς Γαλλίας και Ιταλίας, αλλά και από την Κομισιόν. Είναι προφανές ότι σε μία διαπραγμάτευση δεν επιτυγχάνονται όλοι οι στόχοι. Παρά τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων, η ελληνική πλευρά έχει να παρουσιάσει ουσιαστικά κέρδη:

Κέρδισε τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσει την εφαρμογή των πολιτικών προτεραιοτήτων της και εξασφάλισε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το μεταβατικό διάστημα.

Σταμάτησε τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας, για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση και για τα οποία πίεζε η γερμανική (κυρίως) πλευρά.

Πέτυχε να γίνει αποδεκτή η (μερική έστω) εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, κυρίως στο σκέλος της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της φορολογικής και διοικητικής μεταρρύθμισης.

Πέτυχε να ακυρωθεί η παράλογη απαίτηση για τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, που δεν άφηναν καμία τύχη στην οικονομία για ανάκαμψη.

Σίγουρα θα θέλαμε ακόμη περισσότερα. Όμως όλα τα θέματα είναι ανοιχτά για συζήτηση από το καλοκαίρι. Αυτό που προέχει τώρα είναι η μετάβαση στην πράξη. Πρέπει να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για δεκαετίες και πρέπει να υλοποιηθούν σε ελάχιστο χρόνο. Στη φορολογία, πρέπει να περάσουμε από την επιδρομή στους φτωχούς και μεσαίους, στη δίκαιη κατανομή των βαρών, με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Στη δημόσια διοίκηση, πρέπει να περάσουμε από την απαξίωση και τις απολύσεις, στην ορθολογική οργάνωση και ουσιαστική παραγωγή έργου που διευκολύνει κράτος, οικονομία και πολίτες.

Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Όχι για να φανούμε αρεστοί και «αξιόπιστοι» προς τα έξω, αλλά για να είμαστε συνεπείς με τους πολίτες της χώρας μας, που μας εμπιστεύτηκαν και στηρίζουν, με τεράστια ποσοστά, τις προσπάθειές μας. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να ξεκινήσει, με ορατό τρόπο, η μετατροπή της Ελλάδας σε «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος.

Σε αυτήν τη μάχη, απαιτείται εσωκομματική συνοχή και συσπείρωση των ευρύτερων δυνατών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Τώρα είναι που χρειάζεται τη μέγιστη στήριξη η προσπάθεια της κυβέρνησης. Στα πρώτα μας βήματα στη διακυβέρνηση, παρουσιάσαμε απτά δείγματα ενός σύγχρονου τρόπου άσκησης πολιτικής, βασισμένου στη διαφάνεια και στη γλώσσα της αλήθειας, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς τους εταίρους μας. Φέραμε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας (που είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό) στο επίκεντρο των διεθνών μέσων και διαπραγματευτήκαμε λύσεις ουσιαστικές και βιώσιμες. Πήγαμε με προτάσεις και πετύχαμε την αποδοχή σημαντικού μέρους τους, που έχουν ως επίκεντρο το σταμάτημα της λιτότητας.

Στα επόμενα, ακόμη δυσκολότερα βήματα της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας, η ανάγκη απαιτεί τον ίδιο βαθμό επιτυχίας. Όλοι μας, και ο καθένας από τη θέση του, μπορούμε να συμβάλουμε θετικά.

 

* Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v