Οι προοπτικές και οι τάσεις των διεθνών αγορών

Ποιες επενδύσεις αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των παγκόσμιων αγορών. Το νόμισμα που θα «πρωταγωνιστήσει». Οι εκτιμήσεις για τα εμπορεύματα. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Γράφει ο Π. Στεριώτης.

  • Του Πέτρου Στεριώτη
Οι προοπτικές και οι τάσεις των διεθνών αγορών

Ιδιαίτερα θετικές προβλέπονται οι προοπτικές για τις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας το επόμενο διάστημα και δευτερευόντως αυτές των ξένων χρηματιστηριακών αγορών.

Αντίθετα, οι τιμές εμπορευμάτων (πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα) αναμένεται να διατηρηθούν σε πολυετή χαμηλά επίπεδα.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία των ξένων αγορών το επόμενο διάστημα είναι:

1. Η εφαρμογή προγραμμάτων νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες (Ε.Κ.Τ., Federal Reserve και Bank of Japan) με διατήρηση των επιτοκίων τους κοντά στο 0%, καθώς και με παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων. Η παροχή φθηνής ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα προσδοκάται να διαχυθεί στην πραγματική οικονομία με αύξηση του δανεισμού, προκαλώντας έτσι αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης.

2. Η πορεία της τιμής του πετρελαίου, η οποία βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 6 ετών εξαιτίας της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης και της αύξησης των αποθεμάτων σε επίπεδα-ρεκόρ.

3. Οι οικονομικές ανακοινώσεις σχετικά με την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τα επίπεδα απασχόλησης και το ύψος του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, οι οποίες επηρεάζουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής αλλά και τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

4. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

5. Οι εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα χρέους στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, για το προσεχές διάστημα προβλέπουμε τα ακόλουθα:

Ξένες Μετοχές

Θετικές είναι οι προοπτικές των ξένων μετοχών από άποψη τεχνικής και θεμελιώδους ανάλυσης. Οι σημαντικότεροι ξένοι δείκτες (Dow-Jones, DAX, Nikkei) βρίσκονται σε πολυετή υψηλά και η τάση τους είναι έντονα ανοδική κυρίως λόγω της απόφασης των Κεντρικών Τραπεζών ΗΠΑ, Ευρωζώνης και Ιαπωνίας να διατηρήσουν το βασικό παρεμβατικό τους επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό, κοντά στο 0%, για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει φθηνή χρηματοδότηση στους θεσμικούς επενδυτές και στις εισηγμένες εταιρίες, αυξάνοντας έτσι τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχικοί δείκτες Dow Jones και S&P-500 διατηρούνται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πολύ καλές πιθανότητες να διασπάσουν ανοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα. Η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει ανακάμψει σημαντικά και τα αποτελέσματα τριμήνου των περισσότερων μεγάλων εταιριών ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες DAX, CAC-40 και FTSE-100 καταγράφουν πολυετή υψηλά, με σημαντικότερο καταλύτη της ανόδου την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει αγορές ομολόγων ύψους έως και 60 δις Ευρώ ανά μήνα. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης παραμένουν αδύναμα, ενώ το πρόβλημα χρέους σε πολλές χώρες-μέλη δημιουργεί πάντα αβεβαιότητα, με τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών να επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ειδησεογραφία που αφορά πολιτικές αποφάσεις.

Κρατικά Ομόλογα

Τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, τα οποία θεωρούνται «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια», έχουν πολύ καλές προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Ο χαμηλός πληθωρισμός και η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων στηρίζουν τις τιμές τους. Παράλληλα η αβεβαιότητα σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνει τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Νομίσματα

Ιδιαίτερα ισχυρό αναμένεται να παραμείνει το αμερικάνικο δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων. Το δολάριο βρίσκεται σε υψηλό 11 ετών έναντι του Ευρώ και σε υψηλό 7 ετών έναντι του ιαπωνικού Γεν, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ενδείξεις ύφεσης σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία.

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να συνεχίσουν να προκαλούν αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, όπως έγινε πρόσφατα όταν η κεντρική τράπεζας της Ελβετίας διέκοψε αιφνιδιαστικά το "κλείδωμα" της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το Ευρώ στο 1,20.

Εμπορεύματα

Η τιμή του αργού πετρελαίου κατέγραψε πριν λίγες εβδομάδες νέο χαμηλό 6 ετών, λόγω της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης και των υψηλών αποθεμάτων. Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγόμενη ποσότητα αργού πετρελαίου, γεγονός το οποίο ενέτεινε τις πιέσεις στην τιμή του "μαύρου χρυσού".

Στον αντίποδα, τα γεωπολιτικά ρίσκα σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία κ.α. συνεχίζουν να υφίστανται, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με την παραγωγή και διανομή πετρελαίου. Η αύξηση της ρευστότητας που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να προκαλέσει βίαιη ανοδική αντίδραση στην τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς η τιμή του έχει διολισθήσει περίπου 50% το τελευταίο εξάμηνο.

Τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσός και ασήμι) έχουν σημειώσει άνοδο από τα πολυετή χαμηλά στα οποία βρέθηκαν στα τέλη του 2014. Παρ'όλα αυτά οι προοπτικές τους παραμένουν αρνητικές έως ουδέτερες. Η συνεχιζόμενη τάση ισχυροποίησης του αμερικάνικου δολαρίου προκαλεί πιέσεις σε χρυσό και ασήμι. Η εμφάνιση τάσεων αποπληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αφαιρεί από τα πολύτιμα μέταλλα τη λειτουργία τους ως επενδυτικά εργαλεία προστασίας από τον πληθωρισμό, ενώ το ασήμι αναμένεται να παραμείνει ευάλωτο όσο η βιομηχανική ζήτηση στις αναπτυγμένες αγορές παραμένει σε μειωμένα επίπεδα.

 

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι οικονομικός αναλυτής και trader, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών και στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών. (e-mail: [email protected])


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v