Dixon: Η «win-win» λύση της ευρωζώνης με την Ελλάδα

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μπορούν να παραχωρήσουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στον Τσίπρα. Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να «κόψει» τις ελληνικές τράπεζες από τον ΕLA. Ο κίνδυνος Grexit, η Ρωσία και οι «κρυφοί άσοι» των ξένων δανειστών.

Dixon: Η «win-win» λύση της ευρωζώνης με την Ελλάδα

Οι ηγέτες της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσουν στην νέα ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο, υποστηρίζει ο Hugo Dixon, τονίζοντας πως η στρατηγική αυτή θα περιορίσει τους κινδύνους για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όπως γράφει σε άρθρο του στο Reuters, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για το πώς πρέπει η ευρωζώνη να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι υπόλοιποι ηγέτες και η ΕΚΤ πρέπει να τον στριμώξουν στην γωνία. Η δεύτερη ότι πρέπει να δοθεί στο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερος χρόνος.

«Η τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά από την στιγμή που ο Τσίπρας έχει αρχίσει να μετριάζει την σκληρή του στάση. Mια καθυστέρηση όχι μόνο θα ελαχιστοποιούσε την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ενιαίο νόμισμα. Θα μείωνε και το ρίσκο από τον οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη ευρωζώνη σε περίπτωση που έφευγε η Ελλάδα» γράφει ο κ. Dixon.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωζώνη πρέπει να κάνει πίσω όσον αφορά το πραγματικό διακύβευμα. Αν και οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα την χαλάρωση του χρέους, ειδικά από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε την απαίτηση για διαγραφή της ονομαστικής αξίας κατά 50%, πρέπει να το κάνει μόνο αν ο Τσίπρας δεσμευτεί σε επιπλέον μεταρρυθμίσεις.

Ο κίνδυνος του Grexit

Η ΕΚΤ μπορεί εύκολα να επιταχύνει επικίνδυνα τις εξελίξεις στο τέλος Φεβρουαρίου αν αποφασίσει ότι θα σταματήσει να δρα ως ύστατος δανειστής για τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση αυτή θα προκαλούσε τραπεζικό πανικό και θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους.

Οι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα γονατίσει τον Τσίπρα, σημειώνει ο κ. Dixon. Αλλά όπως επισημαίνει, ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να απαντήσει ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης συνασπίστηκαν ενάντια σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. «Αντί να οδηγήσει σε υποχώρηση, μπορεί να εξάψει εθνικιστικά αισθήματα», προειδοποιεί.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να φύγει από το ευρώ, φοβούμενη ότι η έξοδος θα οδηγήσει σε χρόνια πολιτικών συγκρούσεων και οικονομικού χάους. Αλλά αν πληγωθεί ο εγωισμός του, ο Τσίπρας μπορεί να παρακινηθεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Και μπορεί να το κερδίσει» εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Dixon, το Grexit δεν θα ήταν καλό για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η Ελλάδα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να στρέφεται προς το Κρεμλίνο, μπορεί να πέσει στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Την ίδια ώρα η άδικη μεταχείριση της Ελλάδας θα ευνοούσε τους λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές στις άλλες χώρες. Θα επιτίθονταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως αντιδημοκρατική και βάναυση. Εν τω μεταξύ, οι φόβοι των επενδυτών ότι η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη που θα βγει από το ευρώ, θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση και σε άλλες χώρες.

Οι «κρυφοί άσσοι» της ευρωζώνης

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό αν η ευρωζώνη δώσει χρόνο στον Τσίπρα, υπογραμμίζει ο κ. Dixon.

Μια καθυστέρηση δεν θα χαλαρώσει την πίεση, γιατί η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει γρήγορα από ρευστό αν δεν δανειστεί. Τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ πρέπει να αποπληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου.

Oι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χρειαστεί μόνο 1,9 δισ. ευρώ δεν είναι ρεαλιστικές και υπάρχουν μόνο δύο πηγές χρηματοδότησης. Η μία είναι τα 7 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λάβει τα χρήματα αυτά μόνο αν κλείσει μια συμφωνία με την ευρωζώνη. Η δεύτερη είναι η χρηματοδότηση από τις αγορές, κάτι που δεν μπορεί να επιχειρηθεί χωρίς μιας προληπτική γραμμή από την ευρωζώνη, η οποία προϋποθέτει επίσης μια συμφωνία.

Οπότε η ευρωζώνη έχει τους «κρυφούς άσσους» στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να τους ρίξει από τώρα. Ειδικότερα, η ΕΚΤ δεν πρέπει να κόψει την ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Φεβρουαρίου. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να εγκρίνει την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας από τον ELA ακόμα και αν ο Τσίπρας δεν ζητήσει επέκταση του προγράμματος.

Ο ΕLA δεν θα κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες αν ξεσπάσει τραπεζικός πανικός, αλλά θα είναι αρκετός για να τις καλύψει για τους επόμενους μήνες. Οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να δώσουν στην Αθήνα αυτό το χρόνο.

Αν το κάνουν, θα αυξήσουν τις πιθανότητες να διαπραγματευτεί με λογικό τρόπο ο Τσίπρας. Θα είναι διστακτικός να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα αν δεν νιώθει βέβαιος ότι έχει την στήριξη του ελληνικού λαού.

«Ωστόσο, παρά την νέα πιο μετριοπαθή στάση, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να αντιδράσει υπερβολικά. Οι αποφάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 28%, ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και εναπαπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων είναι ήδη αρκετά προκλητικές.

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα μπορούσε να μην αποφευχθεί αν προκληθεί τραπεζικός πανικός και τα collateral που χρειάζονται για τον ELA τελειώσουν. Αλλά σε μια τέτοια εξέλιξη, ο ελληνικός λαός μπορεί να αναγκάσει τον Τσίπρα να αλλάξει γνώμη ή να βρει έναν τρόπο να τον διώξει από την εξουσία αν αρνηθεί να το κάνει» τονίζει ο κ. Dixon.

Ακόμα περισσότερο, αν η Ελλάδα έφευγε τελικά από το ευρώ, η καθυστέρηση θα μείωνε τις πολιτικές επιπτώσεις στις άλλες χώρες. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, θα ήταν ευκολότερο να παρουσιαστεί ο Τσίπρας ως ένας ανεύθυνος ηγέτης που δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που είχε η χώρα του να ανακάμψει. Επίσης, ο κίνδυνος μετάστασης θα ήταν μικρότερος, γιατί η Ελλάδα θα εμφανιζόταν ως εξαίρεση, καταλήγει ο κ. Dixon.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v