Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα κρίνει τη ”μάχη της Λευκωσίας”

Επί του παρόντος, ο αγώνας δίνεται στα μέτωπα της νομικής και της επικοινωνίας. Τελικός νικητής όμως φαίνεται να είναι αυτός που θα διαθέτει τα απαραίτητα μετρητά και θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει στις τρέχουσες ή και σε υψηλότερες αποτιμήσεις, επισημαίνει ο κ. Θ. Λιβέρας, εκδότης του κυπριακού οικονομικού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ, σχολιάζοντας τις τραπεζικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τι θα κρίνει τη ”μάχη της Λευκωσίας”
του Θεοφάνη Λιβέρα

Το παιχνίδι της επικοινωνίας έχει φουντώσει για τα καλά, με την κάθε πλευρά να στέλνει μηνύματα και να αφήνει υπονοούμενα, προς φίλιες και εχθρικές δυνάμεις: Είτε δείχνοντας τις προθέσεις της είτε μπλοφάροντας...

Η Τράπεζα Κύπρου, αφού αρχικά χαρακτήρισε το γεύμα που παρέθεσε προς την Πειραιώς ως μια ευκαιρία για ”προσωπικές σχέσεις” (”to know us better”, όπως θα έλεγε και η γνωστή ελληνική ταινία), μία ημέρα αργότερα κατέληξε στο ”ουδέν ανακοινώσιμο για Πειραιώς”... Η Τράπεζα Κύπρου, τώρα, διοχετεύει προς τα έξω το μήνυμα ότι ενδέχεται να ”γίνει κάτι με την Πειραιώς”.

Η Πειραιώς, από την πλευρά της, αφήνει το ίδιο μήνυμα, όχι μόνο σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου αλλά και σε σχέση με το Συγκρότημα της Ελληνικής. Οι δύο πλευρές –Πειραιώς και Ελληνική- συναντήθηκαν για πρώτη φορά και αφού μίλησαν αρχικά ”περί ανέμων και υδάτων” (π.χ. ενέργειες της κυπριακής οικονομίας για την υιοθέτηση του ευρώ), δήλωσαν πρόθυμες να συνεργαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αναδυόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης!

Και όλα αυτά όταν εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί στην Κύπρο το σενάριο περί σύμπραξης μεταξύ Κύπρου και Ελληνικής...

Τέλος, η Marfin Popular Bank αφήνει, από την πλευρά της, να ”αιωρείται” το ενδεχόμενο για μια δημόσια πρόταση με μετρητά, που θα γίνει από το Dubai Financial Group προς την Κύπρου και ίσως και προς την Πειραιώς.

Επί του παρόντος, πάντως, το ενδιαφέρον έχει φύγει από την ουσία.

Ουδείς σε Κύπρο και Ελλάδα συζητά θέματα όπως:

1. Το αν θα συνέφερε μια συγχώνευση των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, ή ακόμη και μια τριπλή συγχώνευση.

2. Το αν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου.

3. Το αν θα συναινούσαν οι συνδικαλιστές σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αντίθετα, έχουμε εισέλθει σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας, όπως το ποια δημόσια πρόταση προηγείται, ή το αν ήταν νομότυπη η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, ή το ποια στάση –επί της διαδικασίας- θα κρατήσει το ΧΑΚ.

Και λέμε ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας το θέμα αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που προηγηθεί η πρόταση της Πειραιώς, απλώς θα αναβάλει την όλη κατάσταση για λίγους μήνες.

Μιλώντας με έγκυρους οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου διαπίστωσα ότι κοινή αντίληψη είναι ότι ”το παιχνίδι θα κριθεί στο δεύτερο ημίχρονο”. Κανείς δηλαδή από αυτούς δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει οποιαδήποτε επιτυχής δημόσια πρόταση που θα περιλαμβάνει μόνο μετοχές.

Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα πιστεύουν ότι η ουσία θα παιχτεί σε μεγάλο βαθμό:

• Στο ποιος διαθέτει τόσα μετρητά για να προσφέρει σε μια νέα δημόσια προσφορά.

• Στο αν αυτός που διαθέτει τα μετρητά θα θελήσει να βάλει ”βαθιά το χέρι στην τσέπη” για να αποκτήσει μια άλλη τράπεζα στις τρέχουσες (ή και σε υψηλότερες) αποτιμήσεις.

• Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά μια πιθανή συγχώνευση MPB και Κύπρου, οι αποφάσεις της ΕΤΥΚ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα είναι καθοριστικές.

* Ο κ. Θεοφάνης Λιβέρας είναι εκδότης του κυπριακού οικονομικού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v