Μέσω της κατάλληλης χρήσης του εργαλείου των ομολόγων, θέλουμε να προσφέρουμε στους αποταμιευτές-πελάτες μας τη δυνατότητα να προγραμματίζουν τις μελλοντικές χρηματοροές τους και να σχεδιάζουν καλύτερα το μέλλον, απολαμβάνοντας παράλληλα υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με αυτές των τραπεζικών καταθέσεων.
Αυτό δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της 3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ Γιώργος Κουφόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αποταμιευτές να έχουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα προσφέρονται μόνο σε θεσμικούς επενδυτές και μεγάλους ιδιώτες πελάτες: Επενδύοντας σε ομόλογα, να έχουν ορατότητα στις μελλοντικές χρηματοροές τους».
Παράλληλα, ο Γιώργος Κουφόπουλος αναφέρεται μεν στις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά προτρέπει τους επενδυτές να τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και τονίζει πως «δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από το τι προβλέπουμε ότι θα κάνει η αγορά προσεχώς, αλλά κυρίως από το πώς θα εξελιχθεί η κερδοφορία των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε ή θα επενδύσουμε. Η επενδυτική μας φιλοσοφία βασίζεται στην επιλογή εταιρειών (μετοχών ή ομολόγων), οι οποίες κάτω από διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα θα έχουν αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των υπολοίπων».
Κύριε Κουφόπουλε, πώς προβλέπετε να εξελιχθεί το 2024 για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο της Αθήνας;
H ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια δυναμική και μια τάση να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης και του κόσμου. Η οικονομία, γενικότερα, δεν είναι μόνο οι αριθμοί που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αλλά και η εμπιστοσύνη που υπάρχει -ή δεν υπάρχει- στις αγορές και στους πολίτες για το μέλλον της. Μοιάζει με μια αθλητική ομάδα όπου εκτός από τα αποτελέσματα που έχει ήδη σημειώσει μέχρι σήμερα, προσπαθούμε να προβλέψουμε την ικανότητά της να συνεχίζει να έχει επιτυχίες και στο μέλλον. Τη στιγμή αυτή, δεν βλέπουμε κάποια αλλαγή σε αυτό. Δηλαδή προβλέπουμε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει απόδοση ανώτερη από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών της. Οι κεφαλαιαγορές (χρηματιστήριο, ομόλογα) είναι συνδεδεμένες με τις προοπτικές των οικονομιών και κάτω από αυτό το πρίσμα αισιοδοξούμε για μια καλή συνέχεια.
Τι θα συμβουλεύατε τους επενδυτές για τη φετινή χρονιά; Ποιοι κλάδοι πιστεύετε ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο;
Θα ήθελα πρώτα να επισημάνω ότι παρά τις καλές προοπτικές, θα πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο. Κρίσεις και δυσκολίες υπήρχαν και υπάρχουν πάντα, κάθε χρονιά. Για παράδειγμα, το 2023 υπήρξε μια χρηματοπιστωτική κρίση τον Μάρτιο (αναγκαστική πώληση τριών αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse) δυο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και η κρίση στη Μέση Ανατολή. Παρά τις διακυμάνσεις, τα γεγονότα αυτά δεν εμπόδισαν στο να έχουμε καλά αποτελέσματα. Ένας επενδυτής που θα επικεντρωνόταν στις ημερήσιες διακυμάνσεις μπορεί και να είχε χάσει μια καλή χρονιά όπως το 2023.
Επιπλέον, ποτέ δεν ξεχνώ αυτό που συχνά επαναλαμβάνει και ο Warren Buffett, «να είσαι επιφυλακτικός όταν οι άλλοι είναι αισιόδοξοι και θετικός όταν οι άλλοι είναι αρνητικοί». Συνεπώς, πιστεύω πως είναι χρήσιμο αφενός ο επενδυτικός μας ορίζοντας να είναι μακροπρόθεσμος -αρκετά μεγαλύτερος από ένα έτος- και αφετέρου να επηρεαζόμαστε όχι από το τι προβλέπουμε ότι θα κάνει «η αγορά» προσεχώς, αλλά κυρίως από το πώς θα εξελιχθεί η κερδοφορία των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε ή θα επενδύσουμε.
Η επενδυτική μας φιλοσοφία βασίζεται στην επιλογή εταιρειών (μετοχών ή ομολόγων) οι οποίες κάτω από διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα θα έχουν αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των υπολοίπων. Σχετικά με τους κλάδους, αν μελετήσουμε τι γίνεται γύρω μας σε παγκόσμια κλίμακα, θα δούμε τουλάχιστο δύο σημαντικές τάσεις-αλλαγές να πραγματοποιούνται. Η παραγωγή ενέργειας μεταβάλλεται δραστικά από τους παραδοσιακούς τρόπους (άνθρακας) σε ανανεώσιμες πηγές, με τη μεταφορά ενέργειας να είναι ουσιαστική για την ανάπτυξη. Επιπλέον η τεχνολογία δεν αναπτύσσεται μόνο ως κλάδος, αλλά κάθε εταιρεία είναι επιβεβλημένο να υιοθετεί και να αλλάζει τις λειτουργίες της. Εκτός από τους κλάδους της ενέργειας και πληροφορικής, πιστεύουμε υπάρχουν εταιρείες που σταθερά αυξάνουν την κερδοφορία τους και αναμένουμε είτε το 2024 είτε σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα να φανεί αυτό και στην κεφαλαιοποίησή τους.
Τι ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στην παρούσα φάση τα ομόλογα για τους επενδυτές που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου;
Τα ομόλογα παρέχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μετοχές: Δίνουν ορατότητα στον επενδυτή για τις μελλοντικές χρηματοροές (κουπόνια, λήξεις) που θα έχει. Για παράδειγμα, ένας επενδυτής που αγοράζει ένα ομόλογο, θα λαμβάνει κάθε χρόνο τα κουπόνια του ομολόγου και στη λήξη θα επανεισπράξει το ποσό που επένδυσε. Καθημερινά θα υπάρχουν διακυμάνσεις στην τιμή του ομολόγου, όμως αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον εκδότη του ομολόγου και ο επενδυτής το διακρατήσει μέχρι τη λήξη του, θα λάβει το κεφάλαιό του και μια απόδοση που τη γνωρίζει από τη στιγμή που επένδυσε.
Για τον λόγο αυτό, θεσμικοί επενδυτές αλλά και αποταμιευτές επιδιώκουν να τοποθετηθούν σε αυτά, καθώς επιθυμούν ορατότητα και σταθερότητα ανεξάρτητα από το τι γίνεται στις αγορές χρήματος. Πιστεύουμε ότι η τάση αυτή προς τα ομόλογα θα συνεχιστεί, καθώς δημιουργεί οφέλη τόσο για τους αποταμιευτές-επενδυτές όσο και για τις εταιρείες-κράτη που δανείζονται. Επιπλέον, τα ομόλογα ενσωματώνουν υψηλότερες προοπτικές απόδοσης από την αγορά χρήματος και τις τραπεζικές καταθέσεις και ως εκ τούτου είναι μια αξιόπιστη λύση για όσους ψάχνουν καλύτερο εισόδημα σε σχέση με αυτό που προσφέρουν οι τράπεζες στις καταθέσεις.
Ως 3Κ Investment Partners έχετε ξεκινήσει και προσφέρετε εξατομικευμένες λύσεις σε αποταμιευτές και επενδυτές χαμηλού ρίσκου. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό;
Ουσιαστικά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αποταμιευτές να έχουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα προσφέρονται μόνο σε θεσμικούς επενδυτές και μεγάλους ιδιώτες πελάτες: Επενδύοντας σε ομόλογα, να έχουν ορατότητα στις μελλοντικές χρηματοροές τους. Ένας επενδυτής-αποταμιευτής, ανοίγοντας έναν λογαριασμό στην εταιρεία μας, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει -και με τη δική μας βοήθεια- ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια επενδυτικής βαθμίδας από μια λίστα που με ιδιαίτερη επιμέλεια έχουμε επιλέξει, με λήξεις προσαρμοσμένες στις δικές του ανάγκες.
Τα ομόλογα ή τα χρηματικά διαθέσιμά του θα φυλάσσονται σε λογαριασμό θεματοφυλακής ελληνικής συστημικής τράπεζας, συνεπώς και δεν υπάρχει καμία πιστωτική εξάρτηση από την εταιρεία μας. Εμείς διαχειριζόμαστε αλλά δεν κατέχουμε το χαρτοφυλάκιό του. Παρακολουθούμε την αξιοπιστία των εκδοτών των ομολόγων και αν χρειαστεί, παρεμβαίνουμε με τις απαραίτητες συναλλαγές. Αν δεν υπάρξει καμία συναλλαγή, ο πελάτης λαμβάνει στο τέλος της χρονικής διάρκειας το κεφάλαιό του και τα κουπόνια του. Ενδιάμεσα, έχει τη δυνατότητα, αν υπάρξει ανάγκη, να ρευστοποιήσει τη θέση του. Έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες μας για το άνοιγμα λογαριασμών χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα και παρέχουμε διαφάνεια στους πελάτες μας σε σχέση με τις επενδύσεις τους.
Μπορούμε να πούμε ότι με τέτοια προϊόντα, ο αποταμιευτής «κλειδώνει» σε μεγάλο βαθμό το ύψος των τόκων που θα εισπράξει, περιορίζοντας έτσι το ρίσκο της μεταβολής των επιτοκίων;
Ακριβώς. Πολλές φορές οι άνθρωποι επιδιώκουν να λύσουν ένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο πρόβλημα με βραχυπρόθεσμη λύση και αυτό δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να αποταμιεύσει ένα κεφάλαιο ώστε σε δύο χρόνια να αγοράσει ένα ακίνητο ή σε πέντε χρόνια να σπουδάσει το παιδί του. Αν αυτό το κεφάλαιο επενδυθεί σε τραπεζική κατάθεση, η απόδοση όχι μόνο θα είναι χαμηλή αλλά μπορεί να γίνει ακόμη χαμηλότερη, αν τα επιτόκια μειωθούν. Επιπλέον, μικρά χρονικά διαστήματα ή ακόμη το αμυντικό επενδυτικό προφίλ ενός πελάτη δεν καθιστούν τις μετοχές ως βέλτιστη επενδυτική λύση.
Ποια άλλα πλεονεκτήματα και ενδεχομένως ποια μειονεκτήματα παρουσιάζει μια τέτοια επενδυτική τοποθέτηση; Πόσο ακριβά κοστίζει στον αποταμιευτή-επενδυτή;
Ας ξεκινήσω πρώτα με τα μειονεκτήματα. Κάθε μορφής επένδυση που αποδίδει, δηλαδή παρέχει απόδοση, εμπεριέχει και κάποιου τύπου κίνδυνο. Οι κυριότερες μορφές κινδύνων από μια τέτοια επενδυτική τοποθέτηση είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο επιτοκιακός κίνδυνος και ο κίνδυνος ρευστότητας. Πιστωτικός είναι ο κίνδυνος που προκύπτει όταν ο εκδότης του ομολόγου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επειδή θέλουμε να είμαστε συντηρητικοί, επικεντρωνόμαστε σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε ότι η βασικότερη υπηρεσία που παρέχουμε στους πελάτες μας είναι η αξιολόγηση μιας επένδυσης. Για αυτό πληρωνόμαστε. Συνεχώς παρακολουθούμε την ικανότητα των εκδοτών των ομολόγων που έχουμε επιλέξει και όταν χρειαστεί, ενεργούμε ανάλογα.
Ο επιτοκιακός κίνδυνος είναι η πιθανότητα να μειωθεί η τιμή του ομολόγου, αν παρατηρηθεί αύξηση επιτοκίων. Στην περίπτωση που ο επενδυτής δεν χρειαστεί να ρευστοποιήσει τη θέση του αλλά περιμένει μέχρι τη λήξη του ομολόγου, τότε δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στα χρήματα που θα λάβει σε σχέση με αυτά που είχε αρχικά προϋπολογίσει. Ο κίνδυνος ρευστότητας είναι η αδυναμία ή η δυσκολία να ρευστοποιηθεί ένα ομόλογο, όταν συντρέχουν ακραίες καταστάσεις. Και πάλι αν ο επενδυτής δεν ρευστοποιήσει τη θέση του, δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική επίπτωση.
Από την άλλη πλευρά, έχω αναφέρει το βασικότερο πλεονέκτημα, που είναι η εκ των προτέρων γνώση της απόδοσης της επένδυσης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πιστωτικό γεγονός για τους εκδότες των ομολόγων και ο επενδυτής διακρατήσει το ομόλογο μέχρι τη λήξη του. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουμε κρατήσει το κόστος για τον πελάτη χαμηλό, προς επίτευξη καλύτερων αποδόσεων.