Οι δαπάνες για την εκπλήρωση των ESG κριτηρίων είναι υπαρκτές, ωστόσο στο τέλος της ημέρας πιστεύω ότι θα πρέπει να εκληφθούν ως κάτι το θετικό. Τα οφέλη από την ακολουθία τέτοιων κριτηρίων θα υπερκεράσουν τις δαπάνες, ενώ αντίθετα οι κίνδυνοι για τις εταιρείες που δεν θα προσαρμοστούν θα είναι μεγάλοι και θα επηρεάσουν την οικονομική τους δραστηριότητα.
Αυτά επισημαίνει -μεταξύ πολλών άλλων- ο Δημήτρης Καινούργιος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο ΕΚΠΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρείται διεθνής στροφή προς τις επενδύσεις με κριτήρια ESG. Υπάρχουν στατιστικά δεδομένα ότι οι εταιρείες αυτές προσελκύουν περισσότερα κεφάλαια και κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή των επενδυτών και των διαχειριστών χαρτοφυλακίου.
Επίσης, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα ESG κριτήρια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένας πυλώνας που μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο του χρηματιστηριακού θεσμού όσο και της οικονομίας γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Δημήτρης Καινούργιος εκτιμά ότι το 2023 -μετά την ισχυρή ανάπτυξη του 2022- θα καταφέρει να μην περάσει σε ύφεση και θεωρεί ότι θα πρέπει:
- Αφενός, να ακολουθηθεί συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να ληφθεί η επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μέσα στο έτος.
- Και αφετέρου, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, ο Δημήτρης Καινούργιος θέλει να ελπίζει ότι πέρα από τη διεθνή αβεβαιότητα που επικρατεί, δεν θα προκύψει και αβεβαιότητα στο εγχώριο περιβάλλον λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Υ.Γ.: Η συνέντευξη ελήφθη στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.