Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ALTUS LSA: Τα drones από τα Χανιά και η συνεργασία με την Amazon

Ποια είναι η κρητική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο καυτό πεδίο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και έχει διεθνοποιημένο πελατολόγιο. Η συνεργασία με την Amazon στο project της Νάξου. Συνέντευξη του CEO Ζαχαρία Σαρρή.

ALTUS LSA: Τα drones από τα Χανιά και η συνεργασία με την Amazon

H ALTUS LSA με έδρα τα Χανιά ξεκίνησε το 2011 να δραστηριοποιείται στον χώρο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταφέρνοντας σε μία μόλις δεκαετία να αποκτήσει ισχυρό πελατολόγιο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ενδεικτικό στοιχείο της ανάπτυξής της είναι η συνεργασία της με την Amazon στο project που έχει ως στόχο να μετατραπεί η Νάξος σε «Έξυπνο Νησί» (Smart Island).

O διευθύνων σύμβουλος της ALTUS LSA Ζαχαρίας Σαρρής μιλά στο Euro2day.gr για τη συγκεκριμένη συνεργασία, αλλά και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα όπως το πόσο ανεπτυγμένη είναι η ελληνική αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το ποιες δυνατότητες υπάρχουν για επέκταση σε εφαρμογές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους στόχους ανάπτυξης της εταιρείας του μέσα από τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κύριε Σαρρή, ποιο είναι το αντικείμενο εργασιών της ALTUS LSA;

Η ALTUS LSA είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 στα Χανιά και δραστηριοποιείται στον χώρο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε λύσεις, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε πελάτη στον χώρο των drones. Το πελατολόγιό μας κοσμούν με την παρουσία τους Οργανισμοί όπως π.χ. το ΝΑΤΟ, η Frontex, o OSCE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως επίσης η Αεροπορία του Κατάρ, η Αστυνομία της Κύπρου και πολλοί άλλοι. Έχουμε δηλαδή πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παρά τη διεθνοποίηση των εργασιών σας, παρατηρεί κάποιος ότι απουσιάζει από το πελατολόγιό σας ο ιδιωτικός τομέας, γιατί;

Έχετε δίκιο. Ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί μια νέα αγορά για εμάς, γιατί μέχρι πρότινος υπήρχε σχετικό έλλειμμα νομοθεσίας για να απευθυνθούμε προς αυτόν. Ωστόσο, τώρα που το όλο ζήτημα και οι κανόνες λειτουργίας έχουν ρυθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι ανοίγεται ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης, καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει να ωφεληθεί πολλά πράγματα από τις υπηρεσίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σας είδαμε πρόσφατα στην εκδήλωση που έγινε για την αναβάθμιση της Νάξου σε «έξυπνο νησί». Πώς καταφέρατε να επιλεχθείτε από την Amazon σε ένα τόσο σημαντικό project;

Πράγματι, η εταιρεία μας συμμετέχει στο εγχείρημα της Amazon και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να καταστεί η Νάξος «Έξυπνο Νησί», παρέχοντας το ΣμηΕΑ (Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους) μας Atlas-4. Αποστολή μας θα είναι η μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων από το νοσοκομείο της Νάξου στα γειτονικά νησιά. Με την Amazon συζητήσαμε και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στο πολύ ενδιαφέρον αυτό project. Η Amazon πρόκειται για έναν παγκόσμιο κολοσσό και εμείς είμαστε από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούμαστε στα drones και φυσικά διαθέτουμε όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις-πιστοποιήσεις. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, καθώς πέρα από το καθαρά τεχνικό κομμάτι, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που κατά περιόδους επικρατούν στην περιοχή.

Πόσο μπροστά ή πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα drones και πόσο εύκολο είναι για μια εταιρεία που έχει έδρα στα Χανιά να πετύχει σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πεδίο;

Παρά το γεγονός ότι στα υποστρατηγικά ΣμηΕΑ (συστήματα μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης αυτονομίας ) η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, στα πιο τακτικά συστήματα έχουν γίνει κατά τα τελευταία χρόνια αξιόλογα άλματα, με αποτέλεσμα ελληνικές προτάσεις να βρίσκουν έντονη απήχηση στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι οι προοπτικές μας είναι ευοίωνες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, ναι, αρχικά συναντήσαμε κάποιες δυσκολίες επειδή είχαμε ως έδρα τα Χανιά (διαθέτουμε γραφείο και στην Αθήνα). Ωστόσο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραστικά κατά την τελευταία τετραετία. Έχουμε σημαντικά στελέχη που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Αθήνα για να δουλέψουν μαζί μας στην Κρήτη -πέρα από την επαγγελματική ευκαιρία να εργαστούν σε έναν τόσο υποσχόμενο τομέα, απολαμβάνουν και την ποιότητα ζωής του νησιού- ενώ παράλληλα στην εποχή της τεχνολογίας, υπάρχουν και εκείνοι που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της ALTUS LSA;

Βασικός μας στόχος είναι η πρόοδος στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης και συγκεκριμένα η ανάπτυξη περισσότερο αυτόνομων τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία θα χρειάζονται ολοένα και λιγότερο την ανθρώπινη παρέμβαση. Εξετάζουμε το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη των δυνατοτήτων και των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v