Τα top picks της Merit ΑΧΕΠΕΥ, πώς βλέπει το 2022

Τις εκτιμήσεις του για το χρηματιστηριακό 2022 καταθέτει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Merit, Ν. Πετροπουλάκης. Ποιες μετοχές επιλέγει. Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές.

Τα top picks της Merit ΑΧΕΠΕΥ, πώς βλέπει το 2022

Τις κορυφαίες επιλογές της Merit ΑΧΕΠΕΥ σε Ελλάδα και εξωτερικό καταθέτει ο πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ N. Πετροπουλάκης σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. 

Το χρηματιστηριακό στέλεχος υπογραμμίζει τους καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών εφέτος και υπογραμμίζει τι θα πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές, στην αναζήτηση εναλλακτικών επενδύσεων. 

Κύριε Πετροπουλάκη, πώς προβλέπετε ότι θα εξελιχθεί το χρηματιστηριακό 2022 σε ΗΠΑ και Ευρώπη; Ποιους θεωρείτε ως βασικούς καταλυτικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τα πράγματα;

Η χρονιά ξεκίνησε με θετικό momentum στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά γρήγορα έδειξε ότι αυτή η ευφορία μπορεί να ανατραπεί από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής ενημέρωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν κύκλο ανόδου επιτοκίων τουλάχιστον τριών φάσεων για το 2022. Σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης πιστεύουμε ότι βασικός καταλύτης για την πορεία των αμερικανικών δεικτών θα είναι η ταχύτητα με την οποία η FED θα κινηθεί όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, όπως και ο χειρισμός του QE για τη στήριξη των τραπεζών μετά και την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων, συνεπώς και του κόστους δανεισμού. Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ πρόκειται να παραμείνει σε γενικές γραμμές διευκολυντική, με επιπλέον 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το τέλος του 2022.

Σε σχέση με το υγειονομικό μέτωπο και την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία της πανδημίας και θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στις συνθήκες που είχαμε πριν από την επιδημία ως ένα μεγάλο βαθμό. Πιστεύουμε, τέλος, ότι αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή κυκλική ανάκαμψη, επιστροφή της παγκόσμιας κατανάλωσης και των εταιρικών δαπανών σε επίπεδα προ Covid-19. Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάκαμψης έχει προεξοφληθεί και συνεπώς ενσωματωθεί σε αρκετές μετοχές. Η πεποίθησή μας είναι ότι υπάρχει, παρ' όλα αυτά, αρκετός χώρος για συγκεκριμένους κλάδους όπου η ανάπτυξη θα είναι δυνατότερη, βοηθούμενη και από τα νέα δεδομένα που θα εδραιωθούν στην αγορά μετά και το τέλος της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένουμε οι κλάδοι της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 της ενέργειας να οδηγήσουν το 2022 τον δείκτη SP 500 περεταίρω ανοδικά, έως και 10% από τα παρόντα επίπεδα. Η αγορά για το 2022 ενέχει προφανώς τον κίνδυνο διόρθωσης, όμως με τα νέα που υπάρχουν δεν διαφαίνεται να είναι ισχυρή (της τάξης άνω του 12-15%). Από συγκεκριμένες μετοχές επιλέγουμε MSFT / STM / RDSA / AMAT / BOEING / JPM.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, εκτιμούμε ότι το 2022 δεν θα διαφοροποιηθεί κατά πολύ από τα τελευταία χρόνια όπου οι ευρωπαϊκές αγορές υποαπέδιδαν σε σχέση με αυτή της Αμερικής. Τα επίπεδα πληθωρισμού δείχνουν όλο και περισσότερο να προβληματίζουν την ΕΚΤ και η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, τα προβλήματα στην Ευρώπη παραμένουν και οι τιμές των μετοχών δεν έχουν ανεβεί σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της Αμερικής, οπότε η καλύτερη επιλογή για έναν επενδυτή θα ήταν -με γνώμονα τα θεμελιώδη και τη μερισματική απόδοση- η τοποθέτηση σε επιλεγμένες εταιρείες.

Πού προβλέπετε να κινηθούν δολάριο και πετρέλαιο;

Για την πορεία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου αναμένουμε η ισοτιμία να κυμανθεί μεταξύ του 1,128 και του 1,168, με το πλεονέκτημα να υπάρχει στο νόμισμα που θα έχει και τη μεγαλύτερη κινητικότητα στο μέτωπο των επιτοκίων. Τέλος, για το πετρέλαιο περιμένουμε θετικό momentum με παρεμβάσεις από τον OPEC, ούτως ώστε η τιμή του να μην αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία.

Πέρυσι είχατε εμφανιστεί θετικός για την Ελλάδα και δικαιωθήκατε. Τι μπορούμε να περιμένουμε φέτος;

Για την ελληνική οικονομία, παραμένω περισσότερο θετικός από πέρυσι για τους εξής λόγους: Μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα, υψηλός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, εισροή κονδυλίων από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και μοχλεύσεις αυτών των κονδυλίων από το τραπεζικό σύστημα που εισέρχεται σε κανονικότητα. Ως αποτέλεσμα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μετά από πολλά χρονιά θα προχωρήσουν σε επενδύσεις και έτσι ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ θα απορροφήσει τα ανωτέρω κονδύλια. Όσον αφορά τους κλάδους που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον είναι οι κατασκευές, οι τράπεζες, το real estate, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι υποδομές και η τεχνολογία. Ενδεικτικές περιπτώσεις μετοχών από το ΧΑ που προσφέρουν έναν καλό συνδυασμό ρίσκου και προσδοκώμενης απόδοσης είναι αυτές των εταιρειών ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, ΟΛΘ, Cenergy, Intrakat και ΕΧΑΕ.

Πιστεύω -για πρώτη φορά μετά από καιρό- ότι το ΧΑ θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να αποκλίνει σημαντικά από τις διεθνείς αγορές, με απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμισή του σε investment grade το 2022-2023. Τέλος, να σημειώσω ότι πάντα πρέπει να διατηρούμε ρευστότητα στο χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο επίσης επιβάλλεται να διακρίνεται από επαρκή διασπορά σε εταιρείες και κλάδους, διότι πάντα υπάρχουν κίνδυνοιί ικανοί να διαταράξουν την αγορά, όπως π.χ. το ουκρανικό ζήτημα, τα ελληνοτουρκικά, η άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ, κ.λπ.

Πολλοί αποταμιευτές βλέπουμε να εγκαταλείπουν τις προθεσμιακές καταθέσεις και να στρέφονται προς εναλλακτικές επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου. Τι θα τους συμβουλεύατε;

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους επενδυτές, μικρής και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί λόγω των σχεδόν αρνητικών επιτοκίων, θα σκεφτούν να στραφούν σε περισσότερο αποδοτικές επιλογές από τις προθεσμιακές καταθέσεις. Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι η εταιρεία που θα μας παράσχει επενδυτικές υπηρεσίες. Αυτή θα πρέπει να εποπτεύεται από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να είναι μέλος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Δεύτερον, προσέχουμε ποια επενδυτική υπηρεσία θα επιλέξουμε: Εκτέλεση εντολών; Παροχή επενδυτικών συμβουλών; Διαχείριση Χαρτοφυλακίων;

Και τρίτον, όποια επενδυτική υπηρεσία και αν επιλέξουμε, πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε σε τι Χρηματοπιστωτικά Μέσα τοποθετούνται τα χρήματά μας και εάν αυτά είναι συμβατά με το επενδυτικό μας προφίλ (π.χ. οικονομική κατάσταση, μελλοντικές υποχρεώσεις, ηλικία, σπουδές, προηγουμένη εμπειρία που έχουμε σε σχέση με τα χρηματοπιστωτικά μέσα που θα τοποθετηθούμε).

Από την πλευρά μας, οι αποδόσεις που έχουμε πετύχει ως Merit ΑΧΕΠΕΥ σε μακροπρόθεσμη βάση για τους πελάτες που μας ανέθεσαν τη διαχείριση του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου θεωρώ πως είναι σαφώς ικανοποιητικές. Για παράδειγμα, κατά τη χρονική περίοδο από 01/01/2012 έως 31/12/2021, η απόδοση αυτή ανήλθε σε +123%, όταν η απόδοση του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστήριου Αθηνών (Δείκτης Αναφοράς μας) ήταν μόλις +31,50%. Να σημειώσω επίσης ότι το 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν θετικός κατά +10,43% ενώ εμείς ήμασταν στο +15,91%. Στην απόδοση αυτή έχουν συμπεριληφθεί οι προμήθειες και οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στην εταιρεία μας, όπως και οι φόροι και τα έξοδα που αποδώσαμε στο Χρηματιστήριο. Βέβαια, θυμίζω για μια ακόμη φορά ότι η Διαχείριση Ατομικών Χαρτοφυλακίων δεν έχει εγγυημένη απόδοση και πως οι προηγούμενες δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v