Στάθης Γιαννακίδης: Επτά δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις την επόμενη 3ετία

Τους τρόπους με τους οποίους θα τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά περιγράφει με συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πώς έρχονται οι πρωτιές στο ΕΣΠΑ. Οι αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να σταματήσει η υποεκτέλεση.

Κοινή επιτυχία, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζει τις υψηλές επιδόσεις που καταγράφει η Ελλάδα πανευρωπαϊκά ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι από το 2015 έχει πραγματοποιηθεί μια «τρομερά δύσκολη δουλειά» για την έγκαιρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την υπέρβαση των παθογενειών του παρελθόντος, τονίζοντας ότι η απότομη πτώση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) λόγω της κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των οφειλών του δημοσίου προς τους αναδόχους έργων, όσο και την απότομη μείωση στην ωρίμανση μελετών για την ένταξη έργων.

Στην επισήμανση ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται απόκλιση του ΠΔΕ από τους στόχους που τίθενται, απαντά ότι «έχουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε το κομμάτι της μικρής απόκλισης» μέσω του εκσυγχρονισμού του πλαισίου, το οποίο έχει θεσπιστεί τη δεκαετία του 1950, αλλά και της έγκαιρης ενεργοποίησης και απορρόφησης των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Παράλληλα με την προετοιμασία της επόμενης περιόδου, μας εξηγεί, ότι βρίσκονται στον αέρα και μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και «στέκεται» στη δράση «Ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων» το οποίο ενεργοποιήθηκε με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ και σήμερα μετά από διαδοχικές αυξήσεις, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, θα διατεθούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υφυπουργός στις «εργαλειοθήκες» ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας οι οποίες με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, πέρα από την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, εστιάζουν και στην αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη η ρευστότητα της οικονομίας θα ενισχυθεί από την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σύνολο 50 χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία ευελπιστεί ότι την επόμενη τριετία θα παράσχουν στις επιχειρήσεις 7 δισ. ευρώ.

«Οι αναπτυξιακές τράπεζες και οι μικροπιστώσεις είναι πρακτικές που εδώ και χρόνια έχουν καθιερωθεί στην ΕΕ. Ενώ στην Ελλάδα τα συζητάμε για δεκαετίες, έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να τα προχωρήσει» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακίδης, κάνοντας παράλληλα λόγο και για την ανάγκη ενίσχυσης των συνεταιριστικών τραπεζών ώστε να αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Τέλος, ο υφυπουργός σημειώνει ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ασκεί αυτόνομες πολιτικές και στρατηγικές οι οποίες θα υλοποιούνται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι «για να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κοινωνικών ομάδων ή δομών της οικονομίας» και επισημαίνει ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στη βάση αντιπαράθεσης και σύγκρισης των προγραμματικών σχεδίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v