Business Europe: Ισες ευκαιρίες διεκδικούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη επιδιώκει η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τη L. Santos του Bussiness Europe. Το Brexit και οι σχέσεις με ΗΠΑ και Κίνα.

Τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα σ’ ένα μεταβαλλόμενο και απαιτητικό διεθνές περιβάλλον αναλύει στο Euro2day.gr η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του οργανισμού Business Europe, Luisa Santos, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, στο πλαίσιο επαφών του Οργανισμού με τον ΣΕΒ.

Η κ. Santos υπογραμμίζει την ανάγκη οριοθέτησης των σχέσεων της ευρωπαϊκής οικονομίας και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων με όλους τους εμπορικούς εταίρους παγκοσμίως. Αναφέρεται τόσο στο Brexit και στις αβεβαιότητες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όσο και στις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τους βασικούς της εταίρους, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης κανόνων, ακόμη κι αν πρέπει κάποιοι εξ αυτών να εκσυγχρονιστούν, προκειμένου να διατηρηθεί ισορροπία στο διεθνές εμπόριο. Αναφέρει πως κύρια διεκδίκηση του Business Εurope -που εκπροσωπεί το σύνολο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας με μέλη από 35 χώρες της περιοχής- είναι η διατήρηση όρων που δεν θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Αν και αντίθετος σε κάθε έννοια προστατευτισμού, ο Business Europe (μέλος του οποίου είναι ο ΣΕΒ) διεκδικεί ξεκάθαρους και ισότιμους όρους όσον αφορά τις συνθήκες στις οποίες επιχειρούν και επενδύουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη σχέση Ε.Ε. - Βρετανίας, η κα Santos εστιάζει στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα άτακτο «Brexit», ώστε να διασφαλιστεί μια μεταβατική περίοδος. Εκτιμά ότι αυτή είναι ουσιωδώς απαραίτητη προκειμένου να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα συναλλαγών, αλλά και επιμέρους ζητήματα όπως τα εργασιακά.

Ο οργανισμός Business Εurope θεωρεί επίσης ως μείζονα πρόκληση τη διατήρηση ισορροπημένων σχέσεων με τον βασικό εμπορικό εταίρο, τις ΗΠΑ, και η κα Santos επισημαίνει πως κύριος στόχος είναι η αποφυγή κάθε είδους «εμπορικού πολέμου» αλλά και η βελτίωση των σχέσεων σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφερόμενη στη σχέση της Ε.Ε. με την κυριότερη ασιατική οικονομία, εκείνης της Κίνας, η κα Santos εκτιμά ότι στόχος είναι η επί ίσοις όροις ανάπτυξη και των δύο δυνάμεων. «Μας ενδιαφέρουν και υποστηρίζουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, ωστόσο, διεκδικούμε να διατηρήσουμε τις συνθήκες εξαγωγών και επένδυσης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα».

Τέλος, η κα Santos αναφέρεται στην πρόσφατη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, επισημαίνοντας ότι αυτή παρέχει ευκαιρίες επέκτασης σε μεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (κατηγορία η οποία απαρτίζει τον κύριο όγκο της ελληνικής επιχειρηματικότητας) αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία, συνοψίζοντας την παγκόσμιας εμβέλειας στρατηγική του Business Εurope.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v