Σπ. Αρσένης (ΕΤΕ): Πώς στηρίζουν την επιχειρηματικότητα τα NBG Business Seeds

Η αποτίμηση του Διαγωνισμού Καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας και πώς προσαρμόζει τη δράση του στα μέτρα της πανδημίας. Τι προσφέρει στις επιχειρήσεις. Συνέντευξη του συντονιστή του προγράμματος Σπύρου Αρσένη.

Σπ. Αρσένης (ΕΤΕ): Πώς στηρίζουν την επιχειρηματικότητα τα NBG Business Seeds

Συνολικά 6.500 προτάσεις έχουν κατατεθεί στα έντεκα χρόνια του διαγωνισμού NBG Business Seeds, όπως δηλώνει στο Euro2day.gr ο Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής του προγράμματος.

Όπως εξηγεί, η Εθνική Τράπεζα μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας προσφέρει κάθε χρόνο χρηματικά βραβεία σχεδόν 50.000 ευρώ και πολύ μεγάλη προβολή στους νικητές. «H στρατηγική μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και παρόντες σε όλη την ελληνική επικράτεια, βοηθώντας την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εντέλει την ανάπτυξη της οικονομίας μας», δηλώνει.

Κύριε Αρσένη, το πρόγραμμα NBG Business Seeds μετρά 11 χρόνια ζωής. Πόσες επιχειρήσεις έχετε στηρίξει συνολικά;

Συνολικά 6.500 άτομα μας έχουν εμπιστευτεί τις ιδέες τους, μέσω του διαγωνισμού μας, στα 11 έτη λειτουργίας του προγράμματος,. Ο Διαγωνισμός αποτελεί το βασικό κανάλι εισόδου στο πρόγραμμά μας. Πέραν των καταγεγραμμένων συμμετοχών στον Διαγωνισμό έχουμε υποστηρίξει πολλές ερευνητικές ομάδες από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ και τα ερευνητικά κέντρα Δημόκριτος, ΙΤΕ και ΕΚΕΤΑ καθώς και ομάδες που προέρχονται από πρωτοβουλίες φορέων της περιφέρειας όπως τα OK!Thess στη Θεσσαλονίκη, Βizrupt και Η2Β Ηub του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στην Κρήτη, Orange Grove, Pos4Work, ΜindSpace στην Πάτρα.

Ποιες είναι οι μορφές υποστήριξης που παρέχετε στις επιχειρήσεις;

Μέσω του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας προσφέρουμε κάθε χρόνο χρηματικά βραβεία σχεδόν 50.000 ευρώ και πολύ μεγάλη προβολή στους νικητές. Τα χρηματικά βραβεία, οι επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν είτε για να ολοκληρώσουν το προϊόν τους είτε για να ενισχύσουν τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Η προβολή που τους προσφέρουμε, τους βοηθά να αποκτήσουν τους πρώτους πελάτες. Αρκετές από τις εταιρείες επωφελούνται από το πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών για καινοτόμες επιχειρήσεις που παρέχει λύσεις μικροχρηματοδότησης και e-commerce. Για τις πιο αξιόλογες επιχειρήσεις διερευνούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης είτε με μορφή δανείου είτε με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο.

Μέσω ποιας διαδικασίας επιλέγετε τις επιχειρήσεις;

Όπως είπα και παραπάνω, βασικό κανάλι επιλογής είναι ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας. Πέρσι συμμετείχαν 328 ομάδες με προτάσεις. Διοργανώσαμε συνολικά 20 εκδηλώσεις συμβουλευτικής στην Αθήνα και ένα τετραήμερο bootcamp. Πριν μας σταματήσει η Covid, προλάβαμε και υλοποιήσαμε ένα ακόμη τετραήμερο bootcamp στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οι διοργανώσεις μας είναι είτε γενικές σε θέματα επιχειρηματικού σχεδίου είτε θεματικές ανά δραστηριότητα: ενέργεια, υγεία, finetch, πολιτισμός, κοινωνική επιχειρηματικότητα, αγροδιατροφή, περιβάλλον. Σε αυτές τις εκδηλώσεις καλούμε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι να τις γνωρίσουμε από κοντά και να δώσουμε σε κάθε ομάδα την υποστήριξη που έχει ανάγκη.

Εκτός από την Αθήνα, μέσω του NBG Business Seeds, δίνετε το παρών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Έχουμε σταθερή παρουσία εδώ και πέντε χρόνια σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα. Και στις τρεις πόλεις συμμετέχουμε με ομιλίες σε εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Οpen Coffee ή το PatrasIQ. Και στις τρεις πόλεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές πρωτοβουλίες, διοργανώνουμε τα τετραήμερα bootcamp Match & Develop a startup. Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το OK!Thess, στην Πάτρα σε συνεργασία με το PatrasIQ, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Pos4Work, το Mindspace και το Orange Grove Patras και στο Ηράκλειο με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το ΙΤΕ, το Τεχνολογικό Πάρκο και το Bizrupt. Από φέτος ξεκινήσαμε και τη διοργάνωση της Ημερίδας: Η καινοτομία στην Ελλάδα σήμερα και οι φορείς που τη στηρίζουν. Τη διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα, Ηράκλειο και διαδικτυακά στην Θεσσαλονίκη.

Είναι γνωστό ότι στην πρωτοβουλία, πλην της Εθνικής, συμμετέχουν και άλλοι φορείς. Με ποιους συνεργάζεσθε;

Συνεργαζόμαστε συνολικά με 44 φορείς. Στελέχη της Αmazon έρχονται μια φορά τον χρόνο από τα κεντρικά για να βοηθήσουν τις ώριμες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούμε. Fund Managers από το Ισραήλ, τρεις φορές τον χρόνο για τον ίδιο λόγο, σε ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτούμε μαζί με την Ισραηλινή Πρεσβεία εδώ και τέσσερα χρόνια. Δώδεκα Πανεπιστήμια μας βοηθούν στην αξιολόγηση των προτάσεων του διαγωνισμού. Συνεργαζόμαστε με πέντε ερευνητικά κέντρα, με θεσμικούς φορείς, οργανισμούς, μεγάλες εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Μicrosoft και με μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το επόμενο διάστημα; Σκοπεύετε να διευρύνετε το πρόγραμμα; Αν ναι, με ποια μορφή;

Φέτος, λόγω τής Covid, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε διαδικτυακά όλες τις διοργανώσεις μας. Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική συμμετοχής μας στα νέα funds που δημιουργούνται, καθώς και στα Digital Innovation Hubs. H στρατηγική μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και παρόντες σε όλη την ελληνική επικράτεια, βοηθώντας την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εντέλει την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v