Recy... Trust των επιχειρήσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων τους

Πώς μια startup επιχείρηση ενεργοποιεί τη συνείδηση της ανακύκλωσης. Η «μεσολάβηση» μεταξύ των παραγωγών απορριμμάτων και των συλλεκτών. Η βράβευση στοv Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας και τα επόμενα βήματα.

Recy... Trust των επιχειρήσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων τους

Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή (B2B) χρήση και μια εφαρμογή κινητού, που συνδέει απευθείας επιχειρήσεις, χώρους γραφείων, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά (Παραγωγοί Απορριμμάτων) και πιστοποιημένες εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων (Συλλέκτες Απορριμμάτων) έχει δημιουργήσει η καινοτόμος startup RecyTrust.

Ο στόχος της RecyTrust, η οποία βραβεύθηκε στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας είναι να παρέχει στους Παραγωγούς Απορριμμάτων, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ στους Πιστοποιημένους Συλλέκτες Απορριμμάτων, τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής, καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Για τη δραστηριότητα της επιχείρησης, την ιδέα, τη βράβευση από την Εθνική Τράπεζα, μιλούν οι συνιδρυτές της, Μαριλένα Μακρυνικόλα και Γιώργος Στέγγος.

Ποιό είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας;

Η Recytrust παρέχει έναν εύκολο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, ‘’εξυπνοποιώντας’’ οποιονδήποτε κοινό κάδο ανακύκλωσης σε οποιαδήποτε κτιριακή υποδομή, ενώ παράλληλα στοχεύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων γύρω από την ανακύκλωση. Στις επιχειρήσεις συνήθως δεν υπάρχει συστηματική ανακύκλωση των απορριμμάτων ούτε βέβαια και διαλογή στην πηγή. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση αποφασίζει να ανακυκλώσει, θα πρέπει να πληρώσει έναν συλλέκτη για την αποκομιδή. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 μικροί συλλέκτες οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις επιχειρήσεις και δεν μπορούν να βρουν διαλεγμένο υλικό, κάτι το οποίο έχει λειτουργικό κόστος. Τη λύση δίνει η Recytrust που συνδέει παραγωγούς με συλλέκτες απορριμμάτων.. Εμείς θέλουμε να παρέχουμε στους Παραγωγούς Απορριμμάτων, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ στους Πιστοποιημένους Συλλέκτες Απορριμμάτων, τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής, καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Πώς προέκυψε η ιδέα της RecyTrust;

Η ανάγκη για την σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, και πόσο μάλλον της ανακύκλωσης στην Ελλάδα μας έδωσε το ερέθισμα να υλοποιήσουμε την λύση μας με βάση μια έξυπνη ζυγαριά που καταμετρά με ακρίβεια 10 γραμμαρίων το βάρος του απορρίμματος, ανά ρεύμα. Στην Ελλάδα ανακυκλώνεται λιγότερο από το 19% των απορριμμάτων, εκ των οποίων τα υπόλοιπα επιβαρύνουν την χωματερή. Είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε αυτό, εφαρμόζοντας την λύση μας σε όσες περισσότερες εγκαταστάσεις είναι δυνατόν.

Η δραστηριότητα σας, έχει τύχει ανταπόκρισης από την αγορά;

Εξ αρχής υιοθετήσαμε έξυπνες στρατηγικές, λαμβάνοντας αποφάσεις που τελικά οδήγησαν σε επιτυχημένα αποτελέσματα. Από την αρχή του project, δουλέψαμε πολύ πάνω σε θέματα τεχνολογίας, αξιοπιστίας, και customer experience, για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την υπηρεσία μας. Τα κάναμε όλα βήμα-βήμα και με μεγάλη προσοχή, για αυτό πιστεύουμε ότι σήμερα έχουμε να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, το οποίο δεν έχει -για την ώρα- ανταγωνισμό.

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για την επέκταση της υπηρεσίας μας και αποδεδειγμένα έχουμε πραγματοποιήσει την υλοποίηση αυτών των στόχων με μικρά και υπολογισμένα βήματα κάθε φορά. Σημειωτέον, το 2018, στα πλαίσια του Διαγωνισμού Digital Gate του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, λάβαμε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Environmental Sustainability εφαρμόζοντας το πιλοτικό μας πρόγραμμα που «έτρεξε» για 40 μέρες στο κτίριο Διοίκησης. Μάλιστα, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης, αλλά και στην εμπλοκή των υπαλλήλων.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετάσχετε στον 10ο διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Tράπεζας;

Ο Διαγωνισμός της Eθνικής Tράπεζας ενισχύει και στηρίζει τη δημιουργικότητα ενώ αναδεικνύει την κουλτούρα της καινοτομίας. Όραμά μας είναι να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία έξυπνα, με βέλτιστο τρόπο και διαδικασίες, προς όφελος του περιβάλλοντος. Επιθυμούμε οι χρήστες να κατανοήσουν ότι το απόρριμμα είναι ουσιαστικά ένα προϊόν, το οποίο έχει αξία. Η Recytrust θα αξιοποιήσει το χρηματικό έπαθλο του Διαγωνισμού, για την περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου της και την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί παγκοσμίως.

Βελτιώθηκε η ιδέα σας μέσα από τις διαδικασίες του Διαγωνισμού;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός πως την επιχειρηματική μας πρόταση αγκάλιασε το πρόγραμμα NBG Business Seeds, κάτι το οποίο βοήθησε ουσιαστικά να εξελίξουμε ακόμα περαιτέρω την υπηρεσία μας. Πάνω από όλα όμως, νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί, για το γεγονός πως η λύση μας έχει αναπτυχθεί στη λογική του co-creation, σε συνεργασία με πολλές εταιρίες και οργανισμούς, που μας καθοδήγησαν με τα σχόλια τους και το feedback τους και ουσιαστικά, μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε μια υπηρεσία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Ο Διαγωνισμός της Eθνικής Tράπεζας ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις πρωτοπόρες ιδέες. H τεχνολογία για εμάς είναι ό,τι πιο βασικό, επενδύουμε συνεχώς με σκοπό να βελτιστοποιήσουμε την υπηρεσία μας. Επιμείναμε στην τελειοποίηση του προϊόντος μας, ώστε η χρήση της εφαρμογής μας να είναι εύκολη για όλους και να δαπανάται ο λιγότερος δυνατόν χρόνος. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θέλουμε να έχουμε εγκαταστήσει 5.000 ζυγαριές σε επιχειρήσεις, ενώ για τον Ιανουάριο 2021, στόχος μας είναι οι 20.000 ζυγαριές.

Ποιό ήταν το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίσατε τελικά από τη συμμετοχή σας;

Χάρη στη συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό, είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με πρωτότυπες ιδέες βασισμένες σε νέες τεχνολογίες και την τιμή να συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις εταιρείες που ξεχώρισαν και βραβεύθηκαν στον Διαγωνισμό. Εξάλλου εμείς θέλουμε η τεχνολογία να επιλύει πραγματικά προβλήματα με ευαισθησία και αλληλεγγύη. Όλο αυτό το διάστημα ολοκληρώσαμε το τελικό προϊόν μας, το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό. Θεωρούμε πολύ σημαντικό η ανακύκλωση να είναι μετρήσιμη, καθώς εκεί έγκειται η αξία του απορρίμματος στη δευτερογενή οικονομία. Μετράμε τις ποσότητες με ακρίβεια 10 γραμμαρίων γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε την παιχνιδοποίηση (gamification element) για να αυξήσουμε την εμπλοκή των χρηστών, αλλά και την ηλεκτρονική δημοπράτηση των απορριμμάτων (e-auction).

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;

Η Recytrust αποτελεί την πρώτη επένδυση της INNOENERGY στην Ελλάδα, με συμμετοχή στο αρχικό σχήμα. Ήδη έχουμε κάνει «άνοιγμα» στην αγορά της Πολωνίας. Στόχος μας είναι η υπηρεσία μας να επεκταθεί και εκτός Ελλάδος. Η επιχείρησή μας μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε μεγάλες και μεσαίες κτιριακές μονάδες, γραφεία, μεγάλους οργανισμούς (όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), τράπεζες, ξενοδοχεία, αλλά και σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και πρακτορεία ΟΠΑΠ στα οποία η κατανάλωση χαρτιού είναι πολύ μεγάλη.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι επιπλέον για την επιχειρηματική σας δραστηριότητα;

Όπως γνωρίζετε, η εικόνα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος αλλάζει ήδη και μάλιστα πρόκειται να αλλάξει ακόμα περισσότερο, έπειτα από πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, που αποτελούσαν έτσι και αλλιώς για χρόνια, κοινοτικές υποχρεώσεις για τη χώρα μας. Σταθερή μας πεποίθηση είναι πως η προστασία του περιβάλλοντος και η αξία της επανάχρησης δεν είναι τόσο θέμα εκπαίδευσης, όσο παιδείας. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας μας. Θέλουμε έμπρακτα να συνεισφέρουμε σε αυτό το κοινωνικό στοίχημα. Παραμένουμε πάντα συγκεντρωμένοι στους στόχους μας, με πάθος, αλλά ταυτόχρονα και ηρεμία και σωστό προγραμματισμό. Από την αρχή είχαμε μια σφαιρική εικόνα και timeline για το project μας, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ και πιστέψαμε στο όραμά μας.

 

Αν ενδιαφέρεσθε και σεις να δοκιμάσετε τη δική σας επιχειρηματική ιδέα και να την δείτε να ξεχωρίζει, ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας περιμένει τις προτάσεις σας στο www.nbg.gr/competition έως τις 8 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v