Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μάθημα του 1994, η Fed και ο Dow!

Το ράλι του Dow Jones και των άλλων ευρωαγορών θεωρείται από αρκετούς βιώσιμο, όμως σε άλλους φέρνει στον νου την άνοιξη του 1994 και τον ρόλο της ψυχολογίας και της Fed.

Το μάθημα του 1994, η Fed και ο Dow!
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζορτζ Μπους και διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, ο ρεπουμπλικανός Άλαν Γκρίνσπαν.

Ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος ήταν νεαρός πιλότος καταδιωκτικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε κατορθώσει να κερδίσει τον πρώτο πόλεμο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά (από το CNN), γνωστό ως τον
Πόλεμο του Κόλπου.

Όμως, δεν τα πήγαινε εξίσου καλά στη μάχη για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Επισήμως, η οικονομική ύφεση τελείωσε το 1991-1992, όμως η ανάκαμψη που ακολούθησε δεν ήταν η αναμενόμενη.

Για την ακρίβεια, η ανάκαμψη έμεινε στην Ιστορία ως «ανάκαμψη χωρίς δουλειές», ένας όρος που χρησιμοποιείται ακόμη στις μέρες μας για να περιγράψει τη θετική μεταβολή του ΑΕΠ, που δεν συνοδεύεται από ενίσχυση της απασχόλησης.

Διαβλέποντας πώς διαγραφόταν η κατάσταση, η Fed του Άλαν Γκρίνσπαν ανέλαβε δράση μειώνοντας τα επιτόκια παρέμβασης για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Μετά από μια σειρά μειώσεων, το επιτόκιο παρέμβασης της Fed κατέληξε στο 3%, όπου παρέμεινε από τον Οκτώβριο του 1992 ως τον Ιανουάριο του 1994.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε σταδιακά, για να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο του 5,3% τον Οκτώβριο του 1993.

Επρόκειτο για πολύ χαμηλή απόδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι κάπου 10 χρόνια νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς είχε ανέλθει στο επίπεδο-ρεκόρ του 13,4%.

Η πρωτοχρονιά του 1994 βρήκε τους επενδυτές στα ομόλογα και στη Γουόλ Στριτ με διάθεση λόγω του ράλι που είχε προηγηθεί
.

Όμως, η απόφαση της Fed να ανεβάσει τα επιτόκια παρέμβασης έστειλε ομόλογα και μετοχές στη Γουόλ Στριτ στον κουβά, με αιχμή την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που έφτασε στο 7% μέσα σε δύο μήνες, για να καταλήξει στο 8% αργότερα.

Η άνοιξη του 1994 έμελλε να μείνει στην Ιστορία γι’ αυτόν τον λόγο.

Αν και υπάρχουν διαφορές με τη σημερινή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αρκετοί τη θυμήθηκαν βλέποντας τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones να ξεπερνά τις 14.250 μονάδες χθες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Άλλωστε δεν είναι μικρό πράγμα να είναι ο Dow Jones στις 6.600 μονάδες την άνοιξη του 2009 και να κλείνει στις 14.253 μονάδες χθες.

Θυμήθηκαν την άνοιξη του 1994 γιατί το ράλι που τερματίστηκε απότομα τότε και το τωρινό έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό:

Την εντύπωση των επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης με σύμμαχο τα καύσιμα της Fed.

Ειδικότερα, η Fed εφαρμόζει σήμερα μια επεκτατική νομισματική πολιτική, που διατηρεί τα επιτόκια παρέμβασης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ αγοράζει τίτλους αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων τον μήνα για να κρατήσει χαμηλά την απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Αναμφισβήτητα, η επενδυτική τακτική που συνοψίζεται στη φράση «ακολουθήστε την κεντρική τράπεζα» έχει αποφέρει καρπούς στους οπαδούς της.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει μια κεντρική τράπεζα να διογκώνει τον ισολογισμό της μεσομακροπρόθεσμα χωρίς συνέπειες.

Δύο τινά μπορούν να συμβούν σε μια τέτοια περίπτωση:

Είτε η χρηματοδότηση του χρέους από την κεντρική τράπεζα, που θα οδηγήσει πιθανόν σε έξαρση του πληθωρισμού όπως τη δεκαετία του 1970.

Είτε η αύξηση των επιτοκίων και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, που θα φέρει μεγάλη πτώση στoν Dow Jones και στις τιμές των ομολόγων.

Οι δύο επιπτώσεις δεν είναι ευχάριστες, όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v