Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι μεγάλοι κερδισμένοι στο τραπεζικό σκάκι

Όλα δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος καταλήγει σε 3 μεγάλους πόλους μετά τη δημόσια πρόταση της Εθνικής για τη Eurobank. Όμως, οι μεγάλοι κερδισμένοι μπορεί να είναι άλλοι.

Oι μεγάλοι κερδισμένοι στο τραπεζικό σκάκι
Τα κομμάτια του τραπεζικού παζλ μπαίνουν στη θέση τους και το τοπίο που προκύπτει δεν διαφέρει πολύ από αυτό που θα περίμενε κανείς μετά τη διαφαινόμενη πώληση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole στην Alpha Bank.

Η δημόσια πρόταση της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank με σκοπό τη συγχώνευση των δύο τραπεζών φωτογραφίζει τον τρίτο μεγάλο πόλο του συστήματος.

Φυσικά, τα πράγματα στο μέτωπο Εθνικής-Eurobank θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν η ανεπίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Eurobank για το ποσοστό της Εθνικής που κατείχε η ΔΕΚΑ την προηγούμενη δεκαετία είχε συνέχεια.

Εν πάση περιπτώσει, επανερχόμενοι στο σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι απομένει η πιθανή προσκόλληση του «καλού» κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) στον πόλο της Εθνικής, που φαίνεται πως ευνοεί το πολιτικό σύστημα και ότι επιθυμούν οι εργαζόμενοι του Τ.Τ., χωρίς όμως να είναι 100% σίγουρη, για να κλείσει ο κύκλος των ντιλ στις μεγαλομεσαίες τράπεζες.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει υποδεχτεί θετικά τις κινήσεις για την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μέχρι στιγμής.

Προφανώς, ποντάρει στη δημιουργία σημαντικών συνεργειών και μεγαλύτερων σχημάτων για την προσέλκυση φρέσκων ντόπιων και ξένων κεφαλαίων στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, σε συνάρτηση με ενδεχόμενη πρόοδο της χώρας στο δημοσιονομικό μέτωπο και τις μεταρρυθμίσεις.

Όμως, η διεθνής εμπειρία αλλά και η ελληνική, π.χ. συγχώνευση της Alpha Bank με την Ιονική και της Eurobank με την Εργασίας, δείχνει ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζών συγκριτικά μεγάλου μεγέθους συνιστούν περίπλοκη διαδικασία, που ολοκληρώνεται συνήθως μετά από αρκετά χρόνια.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι συγχωνευόμενες τράπεζες χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια όσο διαρκεί η διαδικασία.

Θα ήταν οξύμωρο αν κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ένα απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον τα επόμενα χρόνια.

Όμως, και οι τρεις μεγάλοι τραπεζικοί πόλοι θα περάσουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ίδιο χρονικό διάστημα, οπότε κανένας δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί.

Επομένως, το συγκριτικό πλεονέκτημα της μη συμμετοχής σε αυτήν τη χρονοβόρα και συνάμα απαιτητική διαδικασία, που μοιραία θα προκαλέσει πικρίες, απολύσεις κ.τ.λ., θεωρητικά ανήκει σε κάποια άλλη τράπεζα ή τράπεζες.

Οι τελευταίες θα μπορούν να επωφεληθούν από τις πωλήσεις υποκαταστημάτων και τις αποχωρήσεις κάποιων στελεχών από τα τρία μεγάλα σχήματα.

Προφανώς, αυτή ή αυτές θα είναι είτε μία νέα τράπεζα, είτε μια υφιστάμενη εκτός του κύκλου των συγχωνεύσεων, είτε και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα ή και η υφιστάμενη τράπεζα(ες) θα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, να διαθέτει ομοιογένεια και να διακρίνεται για την ποιότητα του μάνατζμεντ.

Δεν γνωρίζουμε το όνομα ή τα ονόματα τραπεζών με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά από τη στιγμή που η διαδικασία των συγχωνεύσεων δεν έχει καν ουσιαστικά ξεκινήσει.

Όμως, θεωρούμε πολύ πιθανό ότι αυτή ή αυτές οι τράπεζες θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τις ανακατατάξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v