Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το τέλος του PSI και το μέλλον

Tα αποτελέσματα του 2011 των μεγάλων τραπεζών αποτυπώνουν κυρίως τις επιπτώσεις του PSI. Όμως, το μέλλον τους από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί κυρίως από άλλον παράγοντα.

Τράπεζες: Το τέλος του PSI και το μέλλον
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 που δημοσίευσαν οι 5 εισηγμένες τράπεζες, δηλαδή η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Αττικής, την περασμένη Παρασκευή ήταν καταθλιπτικά, αν και σε σημαντικό βαθμό αναμενόμενα.

Ήταν επίσης αποκαλυπτικά καθότι έδειξαν ότι η Τράπεζα Αττικής και η Alpha Bank με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ήταν οι ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της χώρας μετά το PSI και πριν από την ενίσχυση του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) προς τις 4 μεγάλες τράπεζες.

Δεν συμπεριλαμβάνουμε ασφαλώς την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο των οποίων τα αποτελέσματα δεν γνωρίζουμε μετά την άνευ προηγουμένου απόφαση του υπουργείου οικονομικών να δώσει νέα παράταση.

Ούτε τις μη εισηγμένες τράπεζες που μπορούν να ανακοινώσουν αποτελέσματα με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με τις εισηγμένες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις από το PSI στο τραπεζικό σύστημα ήταν δυσβάσταχτες, αλλά αναπόφευκτες από τη στιγμή όπου η χώρα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους στην Ιστορία.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η αγορά δεν περίμενε πότε θα επισημοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα τις ζημίες από το PSI, αλλά έσπευσε να τις προεξοφλήσει πολύ καιρό πριν βυθίζοντας τις μετοχές τους.

Από τη σκοπιά της αγοράς, το PSI είναι παρελθόν εδώ και καιρό.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών στην Ελλάδα που είναι η κύρια αγορά τους.

Κι αυτό γιατί τα τελευταία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία μετά προβλέψεων των τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα, για την οποία ενδιαφέρεται πρωτίστως η αγορά.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που προσδιορίζουν την κερδοφορία. Όμως, σε αυτήν τη φάση του οικονομικού κύκλου, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καθοριστική.

Οι οιωνοί δεν είναι ασφαλώς καλοί από τη στιγμή όπου η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, εταιρείες κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται.

Το γεγονός ότι οι επιδόσεις των τραπεζών συνδέονται μεν στενά με τον κύκλο που κάνουν οι οικονομίες, αλλά συγχρονίζονται με το τέλος του (late cyclical stories) σημαίνει ότι η βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φανεί μετά την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε φάση ανάκαμψης.

Με άλλα λόγια, είναι πιθανόν να καθυστερήσει αρκετά τρίμηνα.

Όμως, η επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τρίμηνο σε τρίμηνο στην Ελλάδα είναι μεγάλη, ξεπερνώντας συχνά τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Αυτό πιθανόν επαναλήφθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2011 για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, με βάση τα στοιχεία των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Αν σκεφθεί κανείς ότι μία ποσοστιαία μονάδα μεταφράζεται σε 2 δισ. ευρώ και πλέον ανά τρίμηνο για δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ και άνω, εκ των οποίων το 50% περίπου, ανάλογα με την τράπεζα, συνιστά νέες προβλέψεις, κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ πάει στράφι κάθε τρίμηνο.

Με βάση την εκτίμηση για αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας το τρίμηνο και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της Ε.Ε. για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα το γ΄ τρίμηνο του 2011, που ανέρχονται στο 14,7% του συνόλου των δανείων, το ποσοστό θα πρέπει να πλησιάζει το 16% στα τέλη του 2011.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011 ανέρχονταν στο 14,7%, σύμφωνα με την Ε.Ε.

Το ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια ήταν στο 14%, για τα καταναλωτικά στο 26,4% και για τα επιχειρηματικά στο 13%.

Εξυπακούεται ότι η εικόνα θα ήταν σαφώς χειρότερη αν συνυπολογίζονταν τα ρυθμισμένα δάνεια, αρκετά από τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Για την Ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 μέρες ακολουθούν κατακόρυφη άνοδο μετά το 2008.

Αντιπροσώπευαν το 7,7% του συνόλου των δανείων το 2009, για να ανέλθουν στο 10,4% το 2010, για να ξεπεράσουν εύκολα το 15% και να κινηθούν προς το 16% την προηγούμενη χρονιά.

Εν πάση περιπτώσει, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών στη μετά PSI εποχή και επομένως την ικανότητά τους να επιβιώσουν ως έχουν, προσελκύοντας ιδιώτες επενδυτές.

Αν το ποσοστό τους συνεχίσει να αυξάνεται με τους υψηλούς ρυθμούς του 2011, οι τράπεζες θα χρειασθούν πιθανόν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις στο μέλλον κι αυτό είναι αποθαρρυντικό για όσους θα ήθελαν να μπουν το επόμενο διάστημα.

Τι θα γίνει;

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v