Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ΕBRD, η Alpha Bank και οι άλλες τράπεζες!

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει οσονούπω τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων(;) τραπεζών και η EBRD ξεπροβάλλει ως υποψήφιος επενδυτής στην Alpha. Όμως, η ιστορία έχει "ουρά".

H ΕBRD, η Alpha Bank και οι άλλες τράπεζες!
Σήμερα ή αύριο, η κυβέρνηση αναμένεται να γνωστοποιήσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων(;) τραπεζών, έχοντας λάβει το πράσινο φως από την τρόικα.

Για κάποιες άλλες τράπεζες, όπως η ΑΤΕ και το Τ.Τ., αναμένεται να μπουν τίτλοι τέλους για τη μορφή στην οποία τις ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών, παλαιών η νέων, στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που απαιτούνται θα κρίνει αν μερικές από αυτές θα παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια ή θα κρατικοποιηθούν.

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day, o όμιλος της Alpha Bank «μελετά» μετοχική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το ντιλ «αφορά διάθεση ποσοστού έως και 30% των εργασιών που διαθέτει η τράπεζα από την Ουκρανία έως τη Σερβία, με στόχους τη χρηματοδότηση του ομίλου και την απόκτηση ενός ισχυρού θεσμικά αλλά και κεφαλαιακά εταίρου», σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου.

Μέσω της συμφωνίας, ο όμιλος της Alpha Bank προσδοκά να αποκτήσει ρευστότητα και να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς που διαθέτει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής.

Ακούγεται καλό στόρι και θα συνιστούσε θετική εξέλιξη τόσο για την Alpha Bank και τους μετόχους της όσο και για το υπό διαμόρφωση νέο τοπίο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αν είχε αίσιο τέλος.

Αν και δεν θέλουμε να παίξουμε τον συνήγορο του διαβόλου, θα μας επιτραπεί να έχουμε κάποιες αμφιβολίες για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε αμφισβητήσει, με συγκεκριμένα επιχειρήματα από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, το ντιλ της συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank.

Γιατί λοιπόν διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με τη συμφωνία της Alpha Bank με την EBRD;

Πολύ απλά γιατί γνωρίζουμε ότι κρούσεις στην EBRD για ανάλογες μετοχικές συμφωνίες για τις θυγατρικές τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν κάνει κι άλλες ελληνικές τράπεζες στο παρελθόν.

Όμως, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν αρνητικές για κυρίως δύο λόγους:

Πρώτον και σημαντικότερο, η EBRD δεν επιθυμούσε να αυξήσει την έμμεση έστω έκθεσή της στις ελληνικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σημειώνεται ότι η EBRD έχει ήδη δώσει πιστωτικές γραμμές στις θυγατρικές των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στις γειτονικές χώρες.

Δεύτερον, η EBRD θεωρούσε ότι, αν προχωρούσε σε μετοχική συμφωνία με μια ελληνική τράπεζα, θα βρισκόταν υπό πίεση να κάνει το ίδιο με άλλη ή άλλες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ζητούσαν κάτι ανάλογο, και δεν ενθουσιαζόταν με την ιδέα.

Φυσικά, πολλά έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες και τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, οπότε δεν αποκλείεται οι της EBRD να βλέπουν το ίδιο θέμα με διαφορετικό μάτι, γεγονός που ίσως αποβεί υπέρ της Alpha Bank.

Δεν αποκλείεται η EBRD να θεωρεί ότι το ελληνικό ρίσκο έχει μειωθεί μετά το PSI και επιθυμεί να προχωρήσει σε μετοχική συμφωνία αυτού του είδους στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της μητρικής τράπεζας.

Πολύ περισσότερο αν θεωρεί ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές, όπως η εταιρεία από το Κατάρ, θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, αυξάνοντας το ποσοστό τους.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι θα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός απέναντι σε ντιλ όταν υπάρχει το προαναφερθέν ιστορικό.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v