Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedge Funds: To ποντάρισμα του «θανάτου»

Η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στην ελληνική διάσωση με το rollover των ομολόγων σε όρους αγοράς δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός. Όμως, κάποια hedge funds ποντάρουν στο τελευταίο. Ξέρουν κάτι παραπάνω;

Hedge Funds: To ποντάρισμα του «θανάτου»
Αν οι πηγές εκ Γερμανίας είναι σωστές -και θεωρούμε ότι είναι λόγω του «ειδικού βάρους» τους-, οι διαμαχόμενες πλευρές στην Ε.Ε. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης θα πρέπει να υπακούει στις δύο βασικές αρχές που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ.

Κοινώς, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική και θα συνίσταται στο "rollover" των παλαιών ομολόγων σε νέα για να μη χαρακτηριστεί "πιστωτικό γεγονός".

Κοινώς, οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων που λήγουν θα αγοράσουν, αν το επιθυμούν, τα νέα ομόλογα, π.χ. 7ετούς διάρκειας, που θα εκδοθούν με όρους αγοράς ή για την ακρίβεια "close to market rates".

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα θα αγοραστούν πολύ πιο κάτω από το άρτιο από τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Σημειωτέον ότι οι ελληνικές, οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατείχαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 77 δισ. ευρώ ή 28% του συνολικού ελληνικού χρέους το 4ο τρίμηνο του 2010.

Από την άλλη, οι λήξεις ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2012 - 2014 εκτιμώνται σε 96 δισ. ευρώ περίπου.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι το 28% των ανωτέρω ομολόγων ανήκει στις ίδιες τράπεζες, τότε η συμμετοχή θα μπορούσε να ανέλθει στα 27 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη συμμετοχή τραπεζών η άλλων επενδυτών από άλλες χώρες.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup δεν αποκλείεται να επιβεβαιώσει το εθελοντικό rollover των ομολόγων στην ελληνική διάσωση.

Προφανώς, οι χώρες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στις αγορές και στην εικόνα της ευρωζώνης γενικότερα η δημόσια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Γερμανίας από τη μια πλευρά και της Γαλλίας με την ΕΚΤ από την άλλη για το είδος της συμμετοχής των ιδιωτών στην ελληνική διάσωση.

Παρ' όλα αυτά, τα οποία προφανώς γνωρίζουν οι κυρίως ενδιαφερόμενοι στις αγορές, οι τιμές (spreads) των πιστωτικών παραγώγων (CDSs) στα ελληνικά ομόλογα συνέχισαν την ανηφόρα, πλησιάζοντας τις 1.600 μονάδες βάσης στα 5ετή CDSs.

H υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στη κατηγορία "CCC", σε συνέχεια της αντίστοιχης από τη Moody’s, ίσως εξηγεί εν μέρει το ράλι στις τιμές του ελληνικού συμβολαίου.

Όμως, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να δίνεις 2,05 εκατ. δολάρια για να αγοράσεις 1ετές CDS (Credit Default Swap) σε ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας ότι θα το πουλήσεις έπειτα από λίγο καιρό αντί 2,3 εκατ. δολαρίων, αποκομίζοντας 250 χιλ. δολάρια, μόνο και μόνο επειδή ίσως είχες την πληροφόρηση ή υποψιαζόσουν ότι η S&P θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε "CCC".

Κάτι άλλο, λοιπόν, θα πρέπει να συμβαίνει, αν αληθεύουν οι φήμες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό και φέρουν έναν μικρό αριθμό hedge funds να έχει λάβει σχετικά μεγάλες θέσεις σε ελληνικά CDSs την προηγούμενη εβδομάδα, ποντάροντας σε "πιστωτικό γεγονός".

Εκτός κι αν τα ίδια "ρολάρουν" υφιστάμενες θέσεις σε ελληνικά CDSs γιατί διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και θα ήθελαν να προστατευτούν σε περίπτωση "πιστωτικού γεγονότος", κάτι μάλλον ασυνήθιστο για τέτοια hedge funds.

Φυσικά, θα μπορούσαν επίσης να αγοράσουν μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία τα CDSs για να τα ασφαλίσουν (basis), αλλά το trade ενεργοποιείται υπό μία προϋπόθεση που δεν τηρείται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ως εκ τούτου, η ζυγαριά γέρνει προς τη μεριά του πονταρίσματος από τα hedge funds σε ελληνικό "πιστωτικό γεγονός" και είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι μεγάλοι παίκτες βασίζονται απλώς στην ανάλυση και στο ένστικτό τους όταν βάζουν τέτοια στοιχήματα.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v