Οι επίτροποι και το βαθύ χέρι του κράτους!

Το νομοσχέδιο που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους κρατικούς επιτρόπους στα Δ.Σ. των τραπεζών δείχνει ότι η Ελλάδα έπεται των ευρωπαϊκών εξελίξεων και όταν τελικά ενεργεί το κάνει με στρεβλωτικό τρόπο.

Οι επίτροποι και το βαθύ χέρι του κράτους!
Οι συντάκτες του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου της Alpha Bank είχαν δίκιο όταν επισήμαναν ότι το κράτος δεν έχει χορηγήσει λεφτά των φορολογουμένων στις τράπεζες, αλλά εγγυήσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε αυξάνουν το δημόσιο χρέος.

Ούτε χάνει από τα ειδικά ομόλογα που έχει δώσει στις τράπεζες για να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Οι της Alpha έχουν επίσης δίκιο όταν τονίζουν ότι το Δημόσιο εισέπραξε 635 εκατ. ευρώ συνολικά από τις τράπεζες το 2010 από τις προμήθειες των εγγυήσεων και το μέρισμα των προνομιούχων μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, οι εγγυήσεις προσφέρουν φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ και τις βοηθούν να βελτιώσουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριό τους (ΝΙΜ) και τα αποτελέσματά τους.

Επιπλέον, οι προνομιούχες μετοχές συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του δείκτη βασικών κεφαλαίων (Tier I) από τους αναλυτές, τους οίκους αξιολόγησης και τουλάχιστον μέχρι πρότινος τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της διάταξης που παρέχει δικαίωμα βέτο στους επιτρόπους στα Δ.Σ. των τραπεζών σε θέματα στρατηγικών αποφάσεων δεν έχει αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Αν μη τι άλλο, φέρνει στον νου πολλών το βαθύ χέρι του κράτους που έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του γκρεμού.

Μερικοί θεωρούν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ του υπουργείου Οικονομικών που έχει στόχο να αποφύγει την έντονη εσωκομματική κριτική για την παροχή νέων εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ.

Κάποιοι άλλοι μιλάνε για φωτογραφική διάταξη που αποσκοπεί στην άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων στο Δ.Σ. της Alpha για την αποδοχή της πρότασης συγχώνευσης της Εθνικής.

Πιθανόν και οι δύο ανωτέρω εξηγήσεις έχουν βάση.

Ιδίως η δεύτερη εξήγηση, από τη στιγμή όπου αφενός η Alpha έχει απορρίψει την πρόταση της Εθνικής, αλλά η τελευταία συνεχίζει να τη διατηρεί στο προσκήνιο, και αφετέρου επειδή κύκλοι κοντά στην κυβέρνηση ανέφεραν μετά την απόρριψη ότι το πακέτο των νέων κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην Alpha ώστε να ενδώσει.

Φυσικά, όλα θα ήταν πολύ πιο απλά αν το κράτος λάμβανε κοινές μετοχές των τραπεζών και όχι προνομιούχες όταν πρόσφερε στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, π.χ. της Βρετανίας με τη Royal Bank of Scotland.

Με δεδομένο το σχετικά υψηλό ποσοστό που θα είχε στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών όπως η Alpha Bank και άλλων, θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις ως βασικός μέτοχος.

Όμως, δεν το έπραξε και σήμερα προσπαθεί να τα μπαλώσει επεκτείνοντας τις αρμοδιότητες των κρατικών επιτρόπων στις ίδιες τράπεζες.

Και ως συνήθως το κάνει με λανθασμένο τρόπο, κοινώς νομοθετώντας, ενώ θα έπρεπε να επιλέξει άλλη μέθοδο, την πειθώ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και της αρμόδιας επιτροπής ανταγωνισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερες κινήσεις για τη συγχώνευση μεταξύ ελληνικών τραπεζών που έχουν λάβει κρατική στήριξη κόλλησαν στην απαίτηση των αρμόδιων κοινοτικών αρχών ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες ζητούσαν οι τράπεζες να αποδείξουν ότι μπορούσαν να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια που είχαν λάβει.



Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v